Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia oferă sprijin suplimentar agricultorilor europeni afectați de secetă

Bruxelles, 2 august 2018

Comisia Europeană oferă sprijin agricultorilor europeni, care se confruntă cu o secetă extremă în această vară.

Agricultorii vor putea beneficia în avans de plățile directe și pentru dezvoltare rurală și li se va acorda o mai mare flexibilitate pentru a utiliza terenuri care în mod normal nu ar trebui să fie folosite pentru producție, pentru a-și hrăni animalele.

Seceta prelungită din această perioadă din mai multe state ale UE are un impact semnificativ asupra productivității culturilor arabile și asupra furajelor, fapt care poate afecta, de asemenea, bunăstarea animalelor. În plus, reducerea stocurilor de furaje are un impact considerabil asupra veniturilor crescătorilor de animale, dat fiind că acest lucru le va spori costurile de producție, în cazul în care va exista o penurie de furaje mai târziu în cursul anului.

Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat: „Sunt foarte preocupat de aceste evoluții climatice prelungite. Am luat legătura cu o serie de miniștri din țările afectate pentru a discuta situația și a obține evaluări actualizate cu privire la impactul acesteia. Comisia, ca întotdeauna, este pregătită să sprijine agricultorii afectați de secetă, utilizând o serie de instrumente, inclusiv plăți în avans mai ridicate, derogări de la cerințele de înverzire și ajutoare de stat. Politica agricolă comună prevede deja o plasă de siguranță pentru agricultorii care se confruntă cu evenimente neprevăzute. Încurajez toate statele membre să examineze toate acțiunile și măsurile posibile prevăzute în legislația noastră.”

Au fost luate două decizii specifice pentru a-i ajuta pe agricultori să facă față secetei, în plus față de sprijinul acordat în cadrul legislației existente privind politica agricolă comună:

  • plăți în avans mai mari: agricultorii vor putea beneficia de până la 70 % din plățile lor directe și de până la 85 % din plățile pentru dezvoltare rurală încă de la mijlocul lunii octombrie 2018, în loc de luna decembrie, pentru a le îmbunătăți situația fluxului de numerar;
  • derogări de la anumite cerințe de înverzire, și anume de la normele privind diversificarea culturilor și zonele de interes ecologic în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă, pentru a permite utilizarea acestor terenuri pentru producția de furaje. Se are în vedere și adoptarea unor derogări suplimentare privind înverzirea, în vederea acordării unei mai mari flexibilități agricultorilor pentru a produce furaje. Aceste măsuri vor fi deosebit de benefice pentru crescătorii de animale.

Sprijinul existent în cadrul PAC

În conformitate cu normele existente în materie de ajutoare de stat în sectorul agricol, poate fi acordat ajutor în proporție de până la 80 % din valoarea daunelor cauzate de secetă (sau până la 90 % în zonele care se confruntă cu constrângeri naturale), în anumite condiții specifice. Achiziționarea de furaje poate fi eligibilă pentru ajutoare de stat, fie ca daune materiale, fie ca pierderi de venit.

De asemenea, se pot acorda compensații pentru daune fără să fie necesar să fie trimise notificări Comisiei (așa-numitele „ajutoare de minimis”). Statele membre pot acorda un ajutor de până la 15 000 EUR per agricultor, pe o perioadă de trei ani.

În ceea ce privește dezvoltarea rurală, actuala legislație privind PAC prevede mai multe posibilități:

  • în cazul în care un stat membru recunoaște starea de secetă drept „calamitate naturală”, se poate oferi un sprijin de până la 100 % pentru refacerea potențialului de producție agricolă afectat de secetă. Aceste fonduri pot fi utilizate pentru investiții precum reînsămânțarea pășunilor, de exemplu. Această măsură poate fi activată retroactiv;
  • agricultorii pot informa autoritățile naționale cu privire la cazurile excepționale, iar statul membru îi poate scuti de angajamentele asumate în temeiul diverselor programe. De exemplu, agricultorilor li se va permite să utilizeze zone tampon pentru furaje;
  • statele membre pot acorda sprijin agricultorilor prin intermediul instrumentelor de gestionare a riscurilor. De exemplu, acestea pot contribui financiar la fonduri mutuale pentru a acorda compensații financiare agricultorilor afectați. De asemenea, agricultorii care se confruntă cu o pierdere de venituri de peste 30 % din veniturile lor anuale medii vor primi o compensație financiară.

Statele membre au posibilitatea de a-și modifica programul de dezvoltare rurală, o dată pe an, pentru a include una dintre măsurile menționate mai sus.

Pe lângă aceste măsuri și monitorizarea continuă a secetei și a impactului său cu sateliți europeni, Comisia ține legătura cu toate statele membre pentru a primi informații actualizate cu privire la impactul secetei din această primăvară și vară asupra agricultorilor. Informațiile, care trebuie transmise până la 31 august, vor fi utilizate pentru a evalua gradul de adecvare a răspunsului Comisiei și pentru a sta la baza oricărei decizii cu privire la modificarea măsurilor deja luate sau cu privire la orice măsuri suplimentare care pot fi considerate adecvate.

Pentru informații suplimentare

Buletinele privind monitorizarea resurselor agricole (MARS)

IP/18/4801

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar