Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Europese Commissie - Persbericht

Concentraties: Commissie begint diepgaand onderzoek naar overnameplannen Thales voor Gemalto

Brussel, 23 juli 2018

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen om de overnameplannen van Thales voor Gemalto te toetsen aan de EU-concentratieverordening. De Commissie vreest dat de concentratie kan leiden tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie voor klanten van hardware-beveiligingsmodules.

Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid: "Onze samenleving wordt steeds afhankelijker van oplossingen voor gegevensbeveiliging om allerlei sociale, commerciële of persoonlijke informatie te beveiligen. We beginnen dit diepgaande onderzoek omdat we zeker willen zijn dat de geplande transactie tussen Thales en Gemalto niet leidt tot hogere prijzen of een beperkter aanbod van hardware-beveiligingsmodules voor klanten die hun gegevens veilig willen versleutelen."

De twee grootste leveranciers van hardware-beveiligingsmodules voor belangrijke managementoplossingen van bedrijven, zowel in de Europese Economische Ruimte (EER) als wereldwijd, zouden door die transactie worden samengebracht. Hardware-beveiligingsmodules (hardware security modules of HSM's) zijn speciale hardwaretoepassingen die draaien op versleutelingssoftware om coderingssleutels voor de beveiliging van gegevens in een beveiligde, manipulatiebestendige module te genereren, te beschermen en te beheren. De gecombineerde entiteit zou veruit de grootste speler worden op de markt voor HSM's in Europa en wereldwijd.

De mededingingsbezwaren van de Commissie

Thales en Gemalto zijn momenteel naaste concurrenten van elkaar op de markt voor hardware-beveiligingsmodules op Europees en wereldwijd niveau. De Commissie vreest in dit stadium dat door de geplande transactie de concurrentiedruk wegvalt die Thales en Gemalto uitoefenen op elkaar en op de weinige spelers die op de markt zouden overblijven, en dat er op Europees en wereldwijd niveau een speler met een machtspositie zou dreigen te ontstaan.

De Commissie vreest ook dat de transactie door de vermindering van het aantal spelers op de markt en door de beperking van de stimulansen voor de gefuseerde entiteit om effectief te concurreren, zou kunnen leiden tot hogere prijzen en minder innovatie.

De Commissie zal nu een diepgaand onderzoek voeren naar de effecten van de transactie, om na te gaan of haar initiële mededingingsbezwaren bevestiging vinden. In haar onderzoek beoordeelt de Commissie met name: i) in hoeverre de partijen naaste concurrenten zijn, ii) wat de mogelijke reactie van concurrenten van de nieuwe entiteit is, en iii) welke op software gebaseerde oplossingen beschikbaar zijn om hetzelfde beveiligingsniveau als met hardware-beveiligingsmodules te bereiken, en dus met deze modules kunnen concurreren.

De transactie is op 18 juni 2018 bij de Commissie aangemeld. De Commissie heeft nu 90 werkdagen de tijd - tot 29 november 2018 - om zich over deze zaak uit te spreken. Het feit dat een diepgaand onderzoek wordt ingeleid, zegt nog niets over de uitkomst ervan.

Ondernemingen en producten

Thales, gevestigd in Frankrijk, is een wereldwijde groep met activiteiten in lucht- en ruimtevaart, vervoer over land, defensie en veiligheid.

Gemalto, gevestigd in Nederland, is een internationale onderneming voor digitale beveiliging met activiteiten in mobiele platforms en diensten, ingebedde software en producten voor mobiele toestellen, smartcards, identificatiedocumenten, overheidsprogramma's, communicatie van machine naar machine (internet van de dingen) en bedrijfsbeveiliging.

Concentratiecontrole – regels en procedures

Het is de taak van de Commissie om fusies en acquisities te beoordelen wanneer de omzet van de betrokken ondernemingen bepaalde drempels overschrijdt (zie artikel 1 van de EU-concentratieverordening) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de EER (of een wezenlijk deel daarvan) op significante wijze zouden belemmeren.

Het overgrote deel van de concentraties die worden aangemeld, levert geen mededingingsbezwaren op en wordt na een routinebeoordeling goedgekeurd. Wanneer een transactie is aangemeld, heeft de Commissie normaal gesproken 25 werkdagen de tijd om de transactie goed te keuren (fase I) of een diepgaand onderzoek te beginnen (fase II).

Momenteel zijn er nog vijf andere concentratiezaken waarin een fase II-onderzoek loopt: de voorgenomen acquisitie van MKM door KME, de voorgenomen acquisitie van Alstom door Siemens, de voorgenomen acquisitie van de nylonactiviteiten van Solvay door BASF, de voorgenomen acquisitie van Tele2 NL door T-Mobile NL, de voorgenomen acquisitie van Shazam door Apple en de voorgestelde concentratie van Praxair en Linde.

Meer informatie over deze zaak is op de website van DG Concurrentie van de Commissie beschikbaar in het publieke zaakregister onder zaaknummer M.8797.

 

IP/18/4602

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar