Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

UE și Japonia semnează Acordul de parteneriat economic

Tokyo, 17 iulie 2018

În cadrul summitului UE-Japonia de la Tokyo, președinții Jean-Claude Juncker și Donald Tusk și prim-ministrul japonez Shinzo Abe au semnat astăzi Acordul de parteneriat economic (APE) UE-Japonia.

Este vorba despre cel mai mare acord comercial negociat vreodată de UE, care va crea o zonă comercială deschisă pentru peste 600 de milioane de persoane.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat în acest sens: „Documentul pe care l-am semnat astăzi reprezintă mult mai mult decât un simplu acord comercial. Este vorba despre un instrument care va crea oportunități pentru întreprinderile noastre și pentru lucrătorii și cetățenii noștri și care va stimula economiile europeană și japoneză. Acest acord comercial reprezintă însă și o declarație, având în vedere conținutul său, dar și sfera de aplicare și momentul în care survine. O declarație a doi parteneri, reprezentând împreună aproape o treime din PIB-ul mondial, care împărtășesc aceleași opinii și care își reiterează angajamentul de a menține cele mai înalte standarde în domenii precum ocuparea forței de muncă, securitatea, protecția mediului și a consumatorilor. O declarație în care afirmăm că credem într-un comerț deschis, echitabil și bazat pe reguli. O declarație în care afirmăm că un acord comercial nu este un joc cu sumă nulă, ci un proces din care toate părțile au de câștigat. Acest acord va aduce beneficii concrete ambelor părți, protejând în același timp sensibilitățile fiecăreia dintre ele.”

Cecilia Malmström, comisarul pentru comerț, a declarat: „Împreună cu Japonia, transmitem un semnal puternic prin care arătăm lumii întregi că două dintre cele mai mari economii încă mai cred într-un comerț deschis, opunându-se unilateralismului și protecționismului. Beneficiile economice ale prezentului acord sunt evidente. Eliminând taxe de ordinul miliardelor de euro, simplificând procedurile vamale și eliminând barierele interne în calea schimburilor comerciale, acordul va oferi întreprinderilor din ambele părți posibilitatea de a-și spori volumul exporturilor și de a-și extinde afacerile. Sectorul agricol european în special are motive de satisfacție, dobândind acces la enorma piață japoneză și protecție pentru peste 200 de produse alimentare și băuturi distinctive, precum Champagne și jambonul de Parma. Fac apel, cu această ocazie, la Parlamentul European să aprobe rapid acest acord, astfel încât întreprinderile, cetățenii și fermierii să îi poată valorifica avantajele cât mai curând posibil.”

Acordul va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care întreprinderile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual, în valoare de 1 miliard de euro, precum și o serie de obstacole de lungă durată în ceea ce privește reglementarea, de exemplu în cazul autoturismelor. Acesta va deschide, de asemenea, piața japoneză, de 127 de milioane de consumatori, unor exporturi-cheie de produse agricole din UE și va spori oportunitățile de export ale UE într-o serie de alte sectoare.

Totodată, Acordul de parteneriat economic va intensifica cooperarea dintre Europa și Japonia în diverse domenii, va reafirma angajamentul comun al celor două părți față de dezvoltarea durabilă și va include, pentru prima oară, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Principalele elemente ale acordului

În ceea ce privește exporturile de produse agricole din UE, acordul, în special:

  • va elimina taxele vamale aplicate de Japonia pentru multe brânzeturi, precum Gouda și Cheddar (care sunt în prezent de 29,8 %), precum și pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, în medie);
  • va permite UE să își sporească în mod substanțial exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum și schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă;
  • va asigura protecția în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, care beneficiază de așa-numitele indicații geografice (IG), precum și protecția unei selecții de IG japoneze în UE.

Acordul deschide și piețe de servicii, în special serviciile financiare, comerțul electronic, telecomunicațiile și transporturile. În plus:

  • garantează întreprinderilor din UE accesul la marile piețe de achiziții publice din 48 de orașe mari din Japonia și elimină obstacolele din calea achizițiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel național;
  • abordează anumite puncte sensibile ale UE, de exemplu pe cele din sectorul construcțiilor de automobile, prin prevederea unor perioade de tranziție de 7 ani înainte de eliminarea taxelor vamale.

Acordul include și un capitol amplu despre comerț și dezvoltarea durabilă, fixează standarde foarte ridicate în materie de forță de muncă, siguranță, mediu și protecția consumatorilor, consolidează angajamentele UE și ale Japoniei cu privire la dezvoltarea durabilă și la schimbările climatice și protejează pe deplin serviciile publice.

În ceea ce privește protecția datelor, UE și Japonia au încheiat, la 16 iulie, negocierile în vederea unui acord privind caracterul reciproc adecvat al nivelului de protecție a datelor, care va completa Acordul de parteneriat economic. Părțile au convenit să își recunoască reciproc sistemele de protecție a datelor ca fiind „echivalente”, ceea ce va permite circulația datelor în condiții de siguranță între UE și Japonia, creând cel mai mare spațiu de circulație a datelor în condiții de siguranță din lume.

În această săptămână, Comisia a publicat și o hartă interactivă care indică orașele din întreaga Europă care exportă către Japonia, intitulată Comerțul UE-Japonia în orașul tău. De exemplu, orașul Cork din Irlanda expediază medicamente, produse lactate și produse chimice, iar orașul Páty din Ungaria trimite carne de porc, terminale de tip self-checkout și produse pentru manichiură. Instrumentul conține grafice informative pentru fiecare țară din UE, precizând numărul de întreprinderi exportatoare, numărul de locuri de muncă sprijinite prin exporturile către Japonia, o listă a produselor exportate din fiecare stat membru și alte statistici de import/export.

Etapele următoare

Acordul urmează să fie ratificat de Parlamentul European și de Dieta Japoniei, după care ar putea intra în vigoare în 2019.

În același timp, continuă negocierile cu Japonia pe tema standardelor de protecție a investițiilor și pe tema soluționării diferendelor legate de protecția investițiilor. Angajamentul ferm al ambelor părți este de a se ajunge la convergență în ceea ce privește negocierile pe tema protecției investițiilor cât mai curând posibil, având în vedere angajamentul lor comun față de un mediu de investiții stabil și sigur în Europa și în Japonia.

Informații suplimentare

Pagina dedicată APE UE-Japonia, care conține fișe informative, texte juridice și relatări ale exportatorilor

Comerțul UE-Japonia în orașul tău – orașele exportatoare din întreaga Europă

IP/18/4526

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar