Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Kambodzsa: az uniós misszió felmérte az emberi jogi és munkaügyi helyzetet

Brüsszel, 2018. július 12.

A Kambodzsában nemrégiben tapasztalt, emberi jogokkal és munkavállalói jogokkal kapcsolatos aggasztó fejlemények nyomán az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat delegációja 2018. július 5–11. között látogatást tett az országban a helyzet felmérése érdekében.

Az Európai Unió most sürgősen elemezni fogja a látogatás során összegyűjtött információkat a további lépések mérlegelése céljából. Az elemzés figyelembe veszi továbbá a kambodzsai hatóságok által benyújtott további írásbeli beadványokat, valamint a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, illetve az EU „fegyver kivételével mindent” (EBA) vámmentes kereskedelmi kezdeményezéséhez kapcsolódó nemzetközi egyezmények Kambodzsa általi végrehajtásának nyomon követéséért felelős egyéb szervek jelentéseit. Az EBA kereskedelmi kezdeményezés lehetővé teszi Kambodzsa számára, hogy (a fegyverek és lőszerek kivételével) minden terméket vámkontingensektől és -tarifáktól mentesen exportáljon az EU-ba.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Az EU büszke arra, hogy piacunkhoz szabad hozzáférést biztosít a világ leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő országai számára. A »fegyver kivételével mindent« kezdeményezés jelentős hatást gyakorolt a fejlesztésre és a szegénység felszámolására Kambodzsában. Az országban történt közelmúltbeli aggasztó fejlemények miatt azonban alaposabban meg kell vizsgálni, hogy Kambodzsa eleget tesz-e kötelezettségvállalásainak. Missziónk során a megbeszélések és az információgyűjtés középpontjában a politikai és választójogok súlyos hanyatlása, valamint a civil társadalom tevékenységeinek korlátozása állt. Hiányosságok tapasztalhatók a földviták megoldására irányuló mechanizmusok tekintetében is, az egyesülés szabadságát és a kollektív tárgyalási jogokat pedig komoly veszélyek fenyegetik. Az Európai Unió kereskedelempolitikájában elengedhetetlen szempont a társadalmi igazságosság, valamint az emberi jogok, az alapvető szabadságok és a munkaügyi normák tiszteletben tartása. A tényfeltáró missziót követően részletesen elemezzük a tényeket, és további lépéseket mérlegelünk. Ha minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerül kezelni ezeket az aggályokat, nem marad más választásunk, mint levenni Kambodzsát az EBA-kezdeményezésben részt vevő országok listájáról.”

Az uniós delegáció találkozott a kambodzsai kormány több tagjával, valamint a szakszervezetek, a civil társadalom, a vállalkozások, illetve az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) országban lévő képviselőivel.

Háttér-információk

Az általános tarifális preferenciarendszer EBA-kezdeményezése keretében az EU egyoldalúan vámmentes és kvótamentes hozzáférést biztosít piacához a legkevésbé fejlett országok exportőrei részére valamennyi termék vonatkozásában (a fegyverek és lőszerek kivételével) azzal a céllal, hogy hozzájáruljon ezen országok gazdasági fejlődéséhez és a globális kereskedelmi rendszerbe való integrációjukhoz.

Az EBA jelentős előnyöket hozott a kambodzsai gazdaság számára. Kambodzsa legfontosabb exportpiaca az EU: Kambodzsa teljes kivitelének 40%-a ide irányul. Az elmúlt években meredeken emelkedett az EU-ba irányuló kambodzsai export, amely 2011 és 2016 között 227%-kal nőtt. 2017-ben Kambodzsának az EU-ba irányuló teljes kivitele elérte az 5 milliárd eurót, ezzel az ország az EBA összes kedvezményezettje között a második helyet foglalta el. Az EBA szempontjából figyelembe vehető teljes kambodzsai kivitelből 95,5%-ot teljesítettek EBA-kedvezmények szerint.

Az EBA különösen az EU-ba irányuló kambodzsai export 75%-át kitevő textiliparban járult hozzá a jelentős munkahelyteremtéshez és növekedéshez, így biztosítva foglalkoztatást a kambodzsai társadalom leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő egyes rétegei számára.

A demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság helyzetének folyamatos romlására már az Európai Parlament (2017. december 14-i állásfoglalás) és a Tanács (a Külügyek Tanácsának 2018. február 26-i következtetései) is felhívta a figyelmet. Az EU erre válaszul fokozta Kambodzsával való szerepvállalását (lásd az EU 2018. januári kétéves GSP-jelentését).

További információk

EU–Kambodzsa kereskedelmi kapcsolatok

„Fegyver kivételével mindent” kezdeményezés

IP/18/4467

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar