Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

UE elimină un număr record de bariere în calea comerțului ca răspuns la intensificarea protecționismului

Bruxelles, 26 iunie 2018

Conform raportului anual privind barierele în calea comerțului și a investițiilor, publicat astăzi, Comisia Europeană a eliminat cel mai mare număr, de până acum, de bariere în calea comerțului cu care se confruntă întreprinderile din UE care își desfășoară activitatea în străinătate. Exportatorii europeni au raportat o creștere importantă a protecționismului în 2017.

Cu privire la acest raport, Cecilia Malmström, comisarul UE pentru comerț, a declarat: „În calitatea sa de cea mai mare și mai accesibilă piață din lume, UE este hotărâtă să asigure faptul că piețele externe rămân la fel de deschise pentru întreprinderile și produsele noastre. Având în vedere creșterea recentă a protecționismului în multe părți ale lumii, activitatea noastră cotidiană de eliminare a barierelor în calea comerțului a devenit și mai importantă. Garantarea faptului că întreprinderile noastre au acces la piețele străine se află în centrul politicii noastre comerciale. Raportul de astăzi subliniază, de asemenea, că există soluții eficiente în cadrul de reglementare internațional. Având în vedere intensificarea protecționismului, activitatea UE de asigurare a respectării normelor trebuie, de asemenea, să se intensifice.”

Datorită strategiei consolidate de acces pe piețe a UE, în 2017 au fost eliminate în totalitate sau parțial 45 de obstacole - de peste două ori mai multe decât în 2016. Au fost înlăturate bariere în 13 sectoare principale de export și investiții ale UE, inclusiv aeronave, automobile, ceramică, TIC și electronice, utilaje, medicamente, dispozitive medicale, materiale textile, piele, agricultură și alimente, oțel, hârtie și servicii. În total, numărul de bariere eliminate de Comisia Juncker s-a ridicat la 88.

Numai datorită eliminării acestor bariere între 2014 și 2016, în 2017 întreprinderile din UE au exportat mărfuri cu o valoare suplimentară de 4,8 miliarde de euro. Acesta este echivalentul beneficiilor aduse de numeroasele acorduri comerciale încheiate de UE.

Raportul arată, de asemenea, că în 2017 au fost înregistrate 67 de bariere noi, cu un total al barierelor existente de 396 între 57 de parteneri comerciali diferiți din întreaga lume. Acest lucru confirmă tendința îngrijorătoare către protecționism identificată în anii anteriori. China a prezentat cea mai mare creștere de noi bariere în 2017, fiind urmată de Rusia, Africa de Sud, India și Turcia. Regiunea mediteraneeană a arătat, de asemenea, o creștere notabilă a barierelor pentru întreprinderile din UE. Primele nouă țări ca număr de obstacole în calea comerțului aflate încă în vigoare sunt toate economii care fac parte din G20.

Exemple de bariere eliminate în 2017:

  • Recunoașterea standardelor de siguranță utilizate în industria UE de utilaje în noua legislație din Brazilia privind siguranța;
  • Eliminarea barierelor administrative pentru servicii în Argentina;
  • Eliminarea restricțiilor privind deșeurile de cupru și aluminiu și privind hârtia în Turcia;
  • Eliminarea barierelor privind sănătatea și igiena animalelor și plantelor legate de exporturile de bovine din unele state membre ale UE în China, Arabia Saudită și Taiwan;
  • Eliminarea anumitor restricții privind exporturile de carne de pasăre din unele state membre ale UE către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Mai multe exemple concrete sunt incluse în fișa informativă publicată astăzi.

Context

Raportul privind obstacolele în calea comerțului și a investițiilor se bazează în totalitate pe plângerile concrete primite de Comisie din partea întreprinderilor europene. Raportul se publică anual încă de la începutul crizei economice din 2008.

În ultimele luni, Comisia a lansat, de asemenea, „Zilele accesului la piețe” în statele membre pentru a crește gradul de conștientizare în rândul întreprinderilor mai mici cu privire la modul în care UE poate contribui la depășirea barierelor cu care se confruntă acestea.

În urma publicării Raportului privind protecția și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în februarie, acesta este cel de al doilea raport privind asigurarea respectării legislației publicat de Comisie în 2018. În cursul acestui an, Comisia va publica un raport privind punerea în aplicare a diferitelor acorduri comerciale în vigoare.

În strategia „Comerț pentru toți”, Comisia a făcut din asigurarea respectării normelor comerciale o prioritate absolută, alături de o mai mare concentrare asupra punerii în aplicare a acordurilor comerciale, astfel încât întreprinderile noastre să poată concura în condiții de egalitate atunci când caută oportunități pentru export și investiții în țările terțe. UE dispune de instrumente pe care le utilizează pentru a elimina barierele în calea comerțului, pentru a introduce acțiuni de soluționare a litigiilor și pentru a impune măsuri de apărare comercială în cazul practicilor comerciale neloiale.

Informații suplimentare

Raport

Fișă informativă

Baza de date privind accesul la piețe - registrul cu plângeri

Studiu de caz

Raport privind protecția și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală

IP/18/4286

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar