Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

UE adoptă măsuri de reechilibrare ca reacție la taxele impuse de SUA pentru oțel și aluminiu

Bruxelles, 20 iunie 2018

Comisia Europeană a adoptat astăzi regulamentul care pune în aplicare măsurile de reechilibrare ale UE, ca reacție la taxele impuse de SUA pentru oțel și aluminiu. Măsurile vor viza imediat o listă de produse în valoare de 2,8 miliarde de euro și vor intra în vigoare vineri, 22 iunie.

Lista importurilor din SUA care vor fi supuse unei taxe suplimentare la frontiera UE include produse din oțel și aluminiu, produse agricole și o combinație de diverse alte produse. Prin impunerea acestor taxe, UE își exercită drepturile ce îi revin în temeiul regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Nu ne doream să ajungem în această poziție, însă decizia unilaterală și nejustificată a SUA de a impune taxe la oțelul și aluminiul din UE nu ne-a dat de ales. Încălcarea regulilor comerțului internațional, pe care le-am elaborat de-a lungul anilor împreună cu partenerii noștri americani, necesită o reacție din partea noastră. Răspunsul nostru este cumpănit, proporțional și în deplină conformitate cu regulile OMC. Evident, dacă SUA renunță la taxele sale, vom renunța și noi la măsurile adoptate.”

Anunțul de astăzi vine după transmiterea listei complete către OMC și după aprobarea acesteia de către colegiul comisarilor la 6 iunie, ca urmare a aplicării de către SUA a taxelor integrale la produsele UE din oțel și din aluminiu. Statele membre ale UE și-au exprimat sprijinul unanim față de această abordare.

UE va readuce în echilibru schimburile comerciale bilaterale cu SUA, luând ca bază valoarea exporturilor de oțel și de aluminiu afectate de măsurile instituite de SUA. Acestea sunt în valoare de 6,4 miliarde de euro. Din această sumă, UE va face o reechilibrare imediată pe suma de 2,8 miliarde de euro reprezentând exporturi. Măsurile restante de reechilibrare a schimburilor comerciale, în valoare de 3,6 miliarde de euro, vor fi aplicate într-o etapă ulterioară – în decurs de trei ani sau în urma unei constări pozitive a OMC la soluționarea litigiului, dacă aceasta din urmă survine mai devreme.

Măsurile de reechilibrare ale UE se vor menține în vigoare atâta timp cât SUA își aplică propriile măsuri, în conformitate cu Acordul OMC privind măsurile de salvgardare și cu legislația UE.

Regulamentul de punere în aplicare, care va fi publicat mâine și va intra în vigoare vineri, stabilește produsele și nivelul taxelor care trebuie aplicate, atât în prezent, cât și în viitor, dacă este necesar.

Lista de produse este aceeași ca în regulamentul de punere în aplicare anterior din 16 mai, astfel cum a fost transmisă OMC la 18 mai.

Context

Decizia de astăzi face parte din triplul răspuns prezentat de Comisia Europeană mai devreme în acest an. Ea include lansarea, la 1 iunie, a unei proceduri împotriva SUA în cadrul OMC și măsuri de salvgardare menite a proteja piața europeană împotriva perturbărilor cauzate de devierea oțelului de la piața din SUA. La 26 martie, a fost lansată o anchetă de salvgardare. Comisia are la dispoziție nouă luni pentru a decide dacă vor fi necesare măsuri de salvgardare. În cazul în care ancheta va confirma necesitatea unei acțiuni rapide, o astfel de decizie ar putea fi luată până la vară. În ceea ce privește aluminiul, Comisia a instituit un sistem de supraveghere a importurilor de aluminiu pentru a fi pregătită în cazul în care vor fi necesare măsuri în acest sector.

Pentru mai multe informații:

Lista produselor pentru reechilibrare

Reacția Comisiei din 1 iunie, după impunerea taxelor de către SUA

 

IP/18/4220

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar