Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az EU ellensúlyozó intézkedéseket vezet be az Egyesült Államok által az acél- és az alumíniumtermékekre kivetett vámok nyomán

Brüsszel, 2018. június 20.

Az Európai Bizottság ma elfogadta azt a rendeletet, amely az USA által az acél- és az alumíniumtermékekre bevezetett vámokat ellensúlyozni hivatott európai uniós intézkedéseket tartalmazza. A június 22-én, pénteken hatályba lépő intézkedéseket azon nyomban 2,8 milliárd euró értékű amerikai termékre kell elkezdeni alkalmazni az EU határain.

A külön vámmal sújtott amerikai termékek jegyzékén acél- és alumíniumtermékek, mezőgazdasági áruk és több más áru szerepel. A vámok bevezetésével az EU a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaiban biztosított jogával él.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Nem akartunk ebbe a helyzetbe kerülni. Sajnos azonban nem maradt más választásunk, miután az USA egyoldalúan és indokolatlanul úgy döntött, hogy vámokkal sújtja az EU-ból érkező acél- és alumíniumtermékeket. A nemzetközi árukereskedelem szabályai, amelyeket hosszú éveken át amerikai partnereinkkel karöltve alakítottunk ki, nem sérthetők meg anélkül, hogy mi arra ne reagálnánk. Válaszunk kimért, arányos, és teljes mértékben összhangban van a WTO szabályaival. Talán mondanom sem kell: ha az USA visszavonja a bevezetett vámokat, mi is megszüntetjük intézkedéseinket.”

A mai bejelentés előzménye, hogy az EU június 6-án az Európai Bizottság biztosi testülete által jóváhagyott teljes terméklistát megküldte a WTO-nak, válaszul arra, hogy az USA elkezdte alkalmazni a teljes vámot az EU-ból érkező acél- és alumíniumtermékekre. Az EU tagállamai egyhangú támogatásukról biztosították az eljárást.

Az EU az amerikai intézkedésekkel érintett acél- és alumíniumexport értékéből kiindulva végez ellensúlyozást az USA-val folytatott kétoldalú kereskedelemben. Ez az érték 6,4 milliárd euró. Ebből az EU most azonnal 2,8 milliárd euró értékű exportot ellensúlyoz. A fennmaradó 3,6 milliárd euró értékű kereskedelem ellensúlyozására a későbbiekben, három év múlva, vagy – ha ez hamarabb bekövetkezik – a WTO vitarendezési eljárásának kedvező kimenetelét követően kerül sor.

A védintézkedésekről szóló WTO-megállapodásnak és az EU jogszabályainak megfelelően az EU ellensúlyozó intézkedései mindaddig hatályban maradnak, amíg az USA intézkedései érvényesek.

A holnap kihirdetendő és pénteken hatályba lépő végrehajtási rendelet mind az érintett termékeket, mind pedig a most azonnal vagy szükség szerint később alkalmazandó vámtételeket rögzíti.

A terméklista megegyezik a május 16-án elfogadott korábbi végrehajtási rendeletben szereplő, a WTO-nak május 18-án megküldött jegyzékkel.

Háttér-információk

A mai döntés az Európai Bizottság által korábban felvázolt hármas megközelítés egyik eleme. Hasonló célja van az USA ellen a WTO előtt június 1-jén kezdeményezett jogi eljárásnak, valamint az európai piacot az amerikai piacról kiszoruló acéltermékek miatti zavaroktól megóvni hivatott védintézkedéseknek. A védintézkedésekkel kapcsolatos eljárás március 26-án indult. A Bizottságnak kilenc hónap áll rendelkezésére annak eldöntésére, hogy szükség van-e védintézkedésekre. Ha a vizsgálat megerősíti a gyors intézkedés szükségességét, a határozat még nyár előtt megszülethet. Az alumínium tekintetében a Bizottság felügyeleti rendszert vezetett be az importra vonatkozóan, amely jelezni fogja, ha ebben az ágazatban is intézkedésre lesz szükség.

További információk

Az ellensúlyozás alá tartozó termékek jegyzéke

A Bizottság június 1-jei reakciója az amerikai vámok bevezetése nyomán

 

IP/18/4220

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar