Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

EU donio mjere za uspostavu ravnoteže kao odgovor na carine koje je SAD uveo na čelik i aluminij

Bruxelles, 20. lipnja 2018.

Europska komisija danas je donijela uredbu o mjerama EU-a za uspostavu ravnoteže kao odgovor na carine koje je SAD uveo na čelik i aluminij. Mjere će izravno utjecati na proizvode navedene na popisu u vrijednosti od 2,8 milijardi EUR, a stupaju na snagu u petak 22. lipnja.

Popis proizvoda koji se uvoze iz SAD-a, a na koje će se sada pri ulazu u EU primjenjivati dodatna pristojba, obuhvaća proizvode od čelika i aluminija, poljoprivredne proizvode i kombinaciju raznih drugih proizvoda. Uvođenjem tih pristojbi EU ostvaruje svoja prava u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: Nismo htjeli da do toga dođe, no Jednostrana i neopravdana odluka SAD-a o uvođenju carina na EU-ove proizvode od čelika i aluminija nije nam ostavila drugi izbor. Ne možemo ne reagirati na kršenje pravila međunarodne trgovine, koje smo tijekom godina zajedno s našim američkim partnerima uspostavili. Naš je odgovor odmjeren, razmjeran i potpuno u skladu s pravilima WTO-a. Naravno, ako SAD ukloni svoje carine i naše će mjere biti uklonjene.

Današnja objava uslijedila je nakon što je WTO-u dostavljen cjelovit popis koji je Kolegij povjerenika odobrio 6. lipnja i to slijedom odluke SAD-a o primjeni punih carina na EU-ove proizvode od čelika i aluminija. Države članice EU-a jednoglasno su podržale taj pristup.

EU će uspostaviti ravnotežu u bilateralnoj trgovini s SAD-om na temelju vrijednosti izvoza čelika i aluminija na koji utječu mjere SAD-a. Riječ je o vrijednosti od 6,4 milijarde EUR. Od tog iznosa EU će odmah uspostaviti ravnotežu u pogledu izvoza u vrijednosti od 2,8 milijardi EUR. Uravnoteženje u odnosu na preostalu trgovinu u vrijednosti od 3,6 milijardi EUR provest će se u kasnijoj fazi: u razdoblju od tri godine ili nakon pozitivnog rješenja spora pred WTO-om ako spor bude riješen ranije.

U skladu sa Sporazumom WTO-a o zaštitnim mjerama i EU-ovim zakonodavstvom mjere EU-a za uspostavu ravnoteže primjenjivat će se dok god su na snazi mjere SAD-a.

Provedbenom uredbom koja će se sutra objaviti, a koja će stupiti na snagu petak, utvrđuju se proizvodi i razina pristojbi koje će se primjenjivati sada i, prema potrebi, u budućnosti.

Popis proizvoda u potpunosti odgovara popisu prethodne Provedbene uredbe od 16. svibnja i popisu koji je 18. svibnja dostavljen WTO-u.

Kontekst

Današnja odluka dio je trodijelnog odgovora koje je Europska komisija predstavila početkom ove godine. Odgovor obuhvaća i pokretanje pravnog postupka pred WTO-om protiv SAD-a 1. lipnja i zaštitnih mjera radi zaštite europskog tržišta od poremećaja uzrokovanih preusmjeravanjem čelika s tržišta SAD-a. Ispitni postupak o zaštitnim mjerama pokrenut je 26. ožujka. Komisija ima devet mjeseci da odluči jesu li potrebne zaštitne mjere. Ako se ispitnim postupkom potvrdi da je potrebno brzo djelovanje, ta bi se odluka mogla donijeti do ljeta. U pogledu aluminija, Komisija je uspostavila sustav nadzora za uvoz aluminija kako bi bila spremna za poduzimanje eventualnih mjera u tom sektoru.

Dodatne informacije

Popis proizvoda na koje će se primijeniti mjere uravnoteženja

Odgovor Komisije od 1. lipnja nakon što je SAD uveo carine

 

IP/18/4220

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar