Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Novi Svjetski atlas dezertifikacije otkriva nezabilježen pritisak na prirodne resurse planeta

Bruxelles, 21. lipnja 2018.

Zajednički istraživački centar, znanstvena služba i centar znanja Europske komisije, danas objavljuje novo izdanje Svjetskog atlasa dezertifikacije, odnosno alat s pomoću kojeg će donositelji odluka moći poboljšati lokalne odgovore na gubitak i degradaciju tla.

U Atlasu se nudi prva sveobuhvatna procjena degradacije tla na svjetskoj razini, potkrijepljena dokazima, te se naglašava da hitno treba donijeti korektivne mjere. 

Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport nadležan za Zajednički istraživački centar, izjavio je: U proteklih 20 godina, od objave posljednjeg izdanja Svjetskog atlasa dezertifikacije, pritisci kojima su izloženi zemlja i tlo izuzetno su se povećali. Kako bismo očuvali naš planet za buduće generacije, hitno moramo promijeniti način na koji se odnosimo prema tim dragocjenim resursima. U novom i poboljšanom izdanju Atlasa donositelji politika diljem svijeta imaju cjelovit i lako dostupan uvid u degradaciju tla, njezine uzroke i moguća rješenja za suzbijanje dezertifikacije i obnovu uništenog tla. 

Karmenu Vella, povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, dodao je: Svjetski atlas o dezertifikaciji pomoći će nam da razumijemo da su dezertifikacija i degradacija sve veći problem te kako ih možemo suzbiti. U Atlasu se pokazuje da je EU sve više zahvaćen dezertifikacijom te se naglašava važnost mjera za zaštitu tla i za održivo korištenje zemljišta i vode u područjima politike poput poljoprivrede, šumarstva, energetike i klimatskih promjena. Taj se pristup preporučuje u EU-ovoj Tematskoj strategiji za zaštitu tla te je naša najveća nada za neutraliziranje degradacije tla u skladu s ciljevima održivog razvoja za 2030. 

U Atlasu se daju primjeri o tome kako ljudsko djelovanje ugrožava sigurnost opskrbe hranom, dovodi do izumiranja vrsta, intenzivnijih klimatskih promjena i raseljavanja ljudi. 

Glavni rezultati pokazuju da zbog rasta stanovništva i promjena naših potrošačkih navika prirodni resursi našeg planeta nikad nisu bili pod većim pritiskom.

  • Dosad je već uništeno više od 75 % Zemljine kopnene površine te bi do 2050. moglo biti uništeno više od 90 %.

  • Na godišnjoj se razini u svijetu ukupno degradira površina velika kao polovina Europske unije (4,18 milijuna km²), a najzahvaćenije su Afrika i Azija.

  • Procjenjuje se da ekonomski troškovi degradacije tla za EU iznose desetine milijardi eura godišnje.

  • Procjenjuje se da bi se zbog degradacije tla i klimatskih promjena do 2050. svjetski urod mogao smanjiti za otprilike 10 %. To će se uglavnom dogoditi u Indiji, Kini i supsaharskoj Africi, gdje bi se zbog degradacije tla proizvodnja usjeva mogla prepoloviti.

  • Zbog ubrzanog krčenja šuma sve će se teže ublažavati učinci klimatskih promjena.

  • Procjenjuje se da će do 2050. zbog problema povezanih s oskudnim zemljišnim resursima biti raseljeno do 700 milijuna ljudi. Do kraja stoljeća taj bi se broj mogao popeti i do 10 milijardi ljudi. 

Iako je degradacija tla svjetski problem, javlja se na lokalnoj razini pa se na toj razini mora i riješiti. Kako bi se zaustavila degradacija tla i gubitak bioraznolikosti, potrebni su veća predanost i djelotvornija suradnja na lokalnoj razini. 

Daljnje širenje poljoprivrednih površina, što je jedan od glavnih uzroka degradacije tla, moglo bi se ograničiti povećanjem prinosa na postojećim poljoprivrednim površinama, prelaskom na vegetarijansku prehranu, unosom bjelančevina životinjskog podrijetla dobivenih iz održivih izvora te smanjenjem rasipanja i bacanja hrane. 

Atlas pruža jasan pregled glavnih uzroka degradacije na svjetskoj razini. Sadržava i mnoštvo činjenica, prognoza i globalnih skupova podataka koji se mogu upotrijebiti za utvrđivanje važnih biofizičkih i socioekonomskih procesa koji zasebno ili u kombinaciji mogu dovesti do neodržive upotrebe zemljišta i degradacije tla. 

Kontekst 

U okviru UN-ova Programa održivog razvoja svjetski čelnici obvezali su se na borbu protiv dezertifikacije, obnovu degradiranog zemljišta i tla, uključujući zemljišta pogođena dezertifikacijom, sušom i poplavama, te da će težiti ostvarivanju svijeta bez degradacije zemljišta do 2030. Na globalnoj razini dezertifikacija se razmatra u Konvenciji Ujedinjenih naroda o suzbijanju dezertifikacije (UNCCD), a degradacija tla u Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o promjeni klime i Konvenciji o biološkoj raznolikosti. Zbog važnosti problema degradacije tla i dezertifikacije donesen je cilj održivog razvoja 15.3. kojim se želi neutralizirati degradacija tla. 

Dezertifikacijom je zahvaćeno 8 % područja EU-a, posebno južna, istočna i središnja Europa. Te regije, koje obuhvaćaju oko 14 milijuna hektara, izrazito su osjetljive na dezertifikaciju. Trinaest je država članica u okviru Konvencije Ujedinjenih naroda o suzbijanju dezertifikacije proglasilo da su pogođene dezertifikacijom: Bugarska, Cipar, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Mađarska, Malta, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska. EU se zdušno zalaže za zaštitu tla i poticanje održive uporabe zemljišta te s tim na umu izrađuje prijedloge o energetici, poljoprivredi, šumarstvu, klimatskim promjenama, istraživanju i drugim područjima politike. 

Novo izdanje danas objavljenog Atlasa priređeno je s pomoću novih metoda obrade podataka kojima se koriste znanstvenici EU-a te upotrebom na tisuće sofisticiranih računala i 1,8 petabajtova satelitskih podataka. Količina podataka odgovara 2,7 milijuna CD-ROM diskova ili više od šest godina neprekidnog snimanja u punoj HD rezoluciji. Prvo izdanje Atlasa objavljeno je 1992. uoči sastanka na vrhu o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, a drugo izdanje s dodatnim studijama slučaja objavljeno je pet godina kasnije, odnosno 1998. 

Više informacija

Novi Svjetski atlas dezertifikacije 

Informativni članak Zajedničkog istraživačkog centra

 

IP/18/4202

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar