Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Съобщение за медиите

ЕС и Нова Зеландия започват търговски преговори

Брюксел, 21 юни 2018 r.

Днес в новозеландската столица Уелингтън комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом и министърът на търговията на Нова Зеландия Дейвид Паркър официално поставиха началото на преговорите по всеобхватно и амбициозно търговско споразумение.

Преговорите ще имат за цел да се премахнат пречките пред търговията със стоки и услуги, както и да се изготвят търговски правила, с което да се улесни търговският обмен и да се осигури неговото устойчиво развитие.

Днешното съобщение идва непосредствено след това за започналите по-рано тази седмица преговори с Австралия. Същевременно то идва скоро след приключването на преговорите с Мексико, след финализирането на споразуменията с Япония и Сингапур, както и след споразумението между ЕС и Канада, което влезе в сила през септември миналата година.

По този повод комисар Малмстрьом заяви: „Днес сме свидетели на знаково събитие в отношенията между ЕС и Нова Зеландия. С общи усилия можем да достигнем до споразумение, което е от полза и за двете страни и предоставя определени предимства както за предприятията, така и за гражданите. Търговските споразумения по принцип разкриват нови икономически възможности, но с това не се изчерпва тяхната роля — на практика те допринасят и за укрепване на връзките с нашите близки съюзници. Ние съзнаваме, че в лицето на Нова Зеландия имаме партньор, който отстоява същите жизненоважни ценности, каквито защитаваме и самите ние. Това споразумение ни предоставя отлична възможност да установим амбициозни общи правила, които ще позволят да се придаде нов облик на глобализацията, като едновременно улесняват търговията и гарантират устойчивото развитие. Примерът ни може да се окаже заразителен.“

Първият официален кръг от преговорите между екипите от преговарящи на двете страни ще се проведе от 16 до 20 юли в Брюксел.

По време на престоя си в Нова Зеландия комисар Малмстрьом се срещна с министъра на външните работи Уинстън Питърс, който временно изпълнява функциите на министър-председател, както и с парламентарната комисия по външните работи. Тя също така изнесе публична лекция, озаглавена „Европа“, организирана от новозеландския Институт по международни отношения.

По време на посещението си комисар Малмстрьом има насрочени срещи и с министрите по въпросите на суровинните отрасли и изменението на климата, както и с представители на гражданското общество, академичните среди и бизнеса. В петък, 22 юни, тя ще посети център за иновации, където ще се срещне с представители на предприятия, които имат връзки с ЕС.

Двустранният търговски обмен на стоки между ЕС и Нова Зеландия миналата година бе в размер на 8,7 милиарда евро. По-голямата част от износа на ЕС за Нова Зеландия се формира от отраслите за производство на промишлени стоки, като транспортно оборудване, машини и апарати, а също химикали, пластмаси, храни и услуги. Освен това (по данни за 2016 г.) е регистриран търговски оборот в размер на 4,4 милиарда евро в сектора на услугите. За Нова Зеландия Европейският съюз е третият най-голям търговски партньор, като споразумението би увеличило търговията със стоки с почти 50 %, или с една трета — ако се вземат предвид и стоките, и услугите.

Нова Зеландия е една от развитите икономики в света с най-бързи темпове на растеж. Тя наскоро договори с 10 други държави от Тихоокеанския регион всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство (CPTPP). Споразумението между ЕС и Нова Зеландия ще гарантира, че европейските предприятия се конкурират при еднакви условия с предприятията от държави, с които Нова Зеландия вече има сключени търговски споразумения.

За повече информация

Видеоматериал и снимки от посещението

Уебсайт: Търговски преговори между ЕС и Нова Зеландия

Информационен документ

Примери и свидетелства на износители: какви са ползите за малките предприятия?

 

IP/18/4165

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar