Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Umjetna inteligencija: Komisija raspravlja o etičkim i društvenim posljedicama sa svjetonazorskim i nekonfesionalnim organizacijama

Bruxelles, 18. lipnja 2018.

.

Europska komisija danas je održala sastanak na visokoj razini s 12 predstavnika svjetonazorskih i nekonfesionalnih organizacija iz cijele Europe u okviru redovitog dijaloga s crkvama, vjerskim zajednicama, svjetonazorskim i nekonfesionalnim organizacijama predviđenima člankom 17. Ugovora iz Lisabona. Tema devetog godišnjeg sastanka na visokoj razini bila je Umjetna inteligencija: suočavanje s etičkim i društvenim izazovima. Današnjim sastankom predsjedao je potpredsjednik Andrus Ansip.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans, nadležan za dijalog na temelju članka 17., izjavio je: Društva nam prolaze kroz nezapamćenu digitalnu revoluciju koja će utjecati na svakog stanovnika ovog planeta. Ta revolucija donosi nove mogućnosti, ali i nove rizike od poremećaja. Nedavno smo vidjeli da se digitalni svijet razvija brže od etičke rasprave o tome što može ili treba biti dopušteno na internetu. Ne možemo dopustiti da se s umjetnom inteligencijom i automatizacijom dogodi isto. Moramo imati kontrolu nad tom transformacijom i pobrinuti se da se koristi za promicanje naših vrijednosti i obranu našeg socijalnog modela.

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je: Mnoge su prednosti umjetne inteligencije, npr. u području zdravstvene skrbi i prometa, i Europa bi ih trebala iskoristiti. Osim većih ulaganja, izrađujemo etičke smjernice za razvoj umjetne inteligencije na opću dobrobit. Stoga je potrebna otvorena rasprava o ključnim pitanjima, kao što su raznolikost i rodna ravnoteža u području umjetne inteligencije, kako bi se izbjegle pristrane odluke. Današnji sastanak i nedavna uspostava Europskog saveza za umjetnu inteligenciju doprinos su toj opsežnoj raspravi.

Današnji sastanak na visokoj razini bila je prilika za rješavanje dva važna pitanja umjetne inteligencije. Prvo, razmotren je mogući učinak umjetne inteligencije na temeljna prava, posebno ona koja se odnose na privatnost, dostojanstvo, zaštitu potrošača i nediskriminaciju. Drugo, raspravljalo se o socijalnoj dimenziji umjetne inteligencije s posebnom naglaskom na učinak umjetne inteligencije na socijalnu uključenost i budućnost rada.

Potpredsjednik Ansip potaknuo je sudionike da nastave sa svojim angažmanom u tom području i pridonesu inicijativama Komisije za umjetnu inteligenciju, posebno putem Europskog saveza za umjetnu inteligenciju koji je osnovan prošli tjedan. Savez za umjetnu inteligenciju okuplja dionike na internetskom forumu kako bi sudjelovali u opsežnoj i otvorenoj raspravi o svim aspektima razvoja umjetne inteligencije i njezinu utjecaju.

Olakšavanje dijaloga različitih dionika radi jačanja povjerenja u umjetnu inteligenciju i njezinu primjenu s pomoću inovacija te oblikovanja budućih politika, dio su nastojanja u okviru nedavne Zajedničke vizije za budućnost umjetne inteligencije sa sastanka na vrhu skupine G7 u Charlevoixu. To je i ključna sastavnica europskog pristupa umjetnoj inteligenciji te Izjave o suradnji u području umjetne inteligencije koju je potpisalo 28 europskih država.

Kontekst

Današnji sastanak na visokoj razini s predstavnicima svjetonazorskih i nekonfesionalnih organizacija deveti je u nizu sastanaka koje Komisija održava od 2009., kada je dijalog s predstavnicima crkava, vjerskih zajednica te svjetonazorskih i nekonfesionalnih organizacija ugrađen u Ugovor iz Lisabona (čl. 17. UFEU-a). Za dijalog je odgovoran prvi potpredsjednik Timmermans. Sastanci su svake godine posvećeni drugoj temi. Prethodnih je godina potpredsjednik Timmermans pozvao sudionike da daju svoj doprinos raspravi o temama „Živjeti zajedno, a razmišljati različito” 2015., „Migracija, integracija i europske vrijednosti” 2016. i „Budućnost Europe” 2017.

Europska komisija 25. travnja 2018. pokrenula je europsku inicijativu za umjetnu inteligenciju. Komisija predlaže trostrani pristup za povećanje javnih i privatnih ulaganja u umjetnu inteligenciju, pripremu za socioekonomske promjene i pružanje odgovarajućeg etičkog i pravnog okvira. Komisija posebno želi zajamčiti da su svi uključeni u digitalnu transformaciju i da se nove tehnologije temelje na vrijednostima. Kao u slučaju drugih transformativnih tehnologija, neke primjene umjetne inteligencije otvaraju etička i pravna pitanja.

U okviru te inicijative, do kraja 2018. izradit će se etičke smjernice za umjetnu inteligenciju zasnovane na Povelji EU-a o temeljnim pravima, uzimajući u obzir načela kao što su zaštita podataka i transparentnost te doprinos Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama.

Kako bi pomogla u izradi tih smjernica i dala preporuke, Komisija je uspostavila stručnu skupinu za umjetnu inteligenciju.

Dodatne informacije

Komunikacija „Umjetna inteligencija za Europu” može se naći na sljedećoj poveznici:https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/factsheet-artificial-intelligence-europe

Za pridruživanje Europskom savezu za umjetnu inteligenciju: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/european-ai-alliance

Dijalog Europske komisije s crkvama, vjerskim udrugama ili zajednicama te filozofskim i nekonfesionalnim organizacijama na početnoj stranici Glavne uprave za pravosuđe o temeljnim pravima:

http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/dialogue/index_en.htm

 

Popis sudionika sastanka

 • Henri Bartholomeeusen, predsjednik organizacije Centre d'Action Laïque
 • Michael Bauer, potpredsjednik Europske humanističke federacije (Humanistischer Verband Deutschlands Bayern, izvršni direktor)
 • Max Bojarski, potpredsjednik laičkog kongresa Velikog orijenta Poljske
 • Martine Cerf, glavna tajnica organizacije Egalité Laïcité Europe (EGALE)
 • Raluca Ciocian-Ardeleanu, potpredsjednik Rumunjske sekularno-humanističke udruge
 • Jean-Michel Reynaud, predsjednik radne skupine COMALACE (Contribution des Obédiences libérales Maçonniques Adogmatiques et à la Construction Européenne)
 • Giulio Ercolessi, predsjednik Europske humanističke federacije (EHF)
 • Marie-Thérèse Besson, predsjednica Europskog masonskog instituta i velika majstorica Velike ženske masonske lože Francuske
 • Marc Menschaert, predsjednik Europskog masonskog saveza (AME)
 • Laszlo Nemes, Mađarska humanistička udruga, profesor na Sveučilištu Eszterházy Károly u Egeru (Mađarska)
 • Keith Porteous Wood, izvršni direktor Nacionalnog sekularnog društva (National Secular Society, UK)
 • Claude Wachtelaer, predsjednik Europskog udruženja za slobodu mišljenja (AEPL)

IP/18/4160

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar