Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropska komisija se je odzvala na ameriške omejitve za uvoz jekla in aluminija iz EU

Bruselj, 31. maja 2018

ZDA so napovedale, da bodo s 1. junijem 2018 za uvoz jekla in aluminija iz EU začele veljati dodatne 25-odstotne oziroma 10-odstotne carinske dajatve.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je povedal: Ta odločitev me skrbi. V EU smo prepričani, da so te enostranske ameriške carinske tarife neupravičene in v nasprotju s pravili Svetovne trgovinske organizacije. To je čisti protekcionizem. V zadnjih mesecih smo bili z ZDA v stalnih stikih na vseh možnih ravneh, da bi skupaj rešili problem presežnih zmogljivosti v proizvodnji jekla. Presežna zmogljivost ostaja še naprej glavni problem in EU seveda ni vzrok zanjo, pač pa nam nasprotno prav tako škodi. Zato smo trdno odločeni, da skupaj z našimi partnerji poiščemo strukturne rešitve tega problema. ZDA smo tudi ves čas dali vedeti, da smo pripravljeni na pogovore o boljših dvostranskih trgovinskih odnosih, jasno pa smo povedali, da se dogovorov z EU ne da izsiliti z grožnjo. ZDA zdaj ukrepajo proti tistim, ki niso krivi za presežnost zmogljivosti, in gre tako pravzaprav na roko tistim, ki so odgovorni za ta problem. Ne preostane nam drugega, kot da začnemo postopek reševanja spora v okviru Svetovne trgovinske organizacije ter da naložimo dodatne carine na vrsto uvoženih izdelkov iz ZDA. Interese Unije bomo branili popolnoma v skladu z mednarodnim trgovinskim pravom.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je dejala: Danes je slab dan za svetovno trgovino. Storili smo vse, da bi se izognili sedanji situaciji. V zadnjih mesecih sem se večkrat pogovarjala z ameriškim ministrom za trgovino. Zavzemala sem se za to, da bi EU in ZDA sprejele pozitiven čezatlantski trgovinski načrt ter da bi za EU veljalo popolno, stalno in brezpogojno izvzetje iz teh tarif. Za to so se zavzeli tudi voditelji EU. ZDA so ves čas pogovorov poskušale z grožnjo o trgovinskih omejitvah izsiliti koncesije od EU. Mi se tako ne pogovarjamo, zlasti ne z dolgoletnimi partnerji, prijatelji in zavezniki. Zdaj so stvari jasne in EU bo ukrepala sorazmerno in v skladu s pravili STO. Pri Svetovni trgovinski organizaciji bomo sprožili postopek reševanja sporov, saj so ameriški ukrepi v očitnem nasprotju z dogovorjenimi mednarodnimi pravili. Naložili bomo tudi izravnalne ukrepe in ukrenili vse potrebno, da trg EU zavarujemo pred preusmeritvijo trgovine, ki jo bodo povzročile ameriške trgovinske omejitve.

Osnovne informacije

Ukrepi ZDA zadevajo izvoz iz EU, ki je leta 2017 znašal 6,4 milijarde evrov. EU si je prizadevala preprečiti sedanji potek dogodkov, hkrati pa se je v zadnjih mesecih pripravljala na morebitno uvedbo ameriških trgovinskih omejitev za uvoz jekla in aluminija in bo zdaj ukrepala hitro, odločno, sorazmerno in popolnoma v skladu s pravili STO.

EU bo 1. junija pri Svetovni trgovinski organizaciji sprožila pravni postopek zoper ZDA. Tako je 29. maja sklenil kolegij evropskih komisarjev, istega dne so se o tem posvetovali tudi z državami članicami. Ukrepi ZDA imajo v prvi vrsti namen zaščititi ameriško domačo industrijo pred konkurenco iz uvoza, kar je v očitnem nasprotju s pravili STO. Poleg tega, da pri Svetovni trgovinski organizaciji začenjamo postopek za rešitev spora zaradi ukrepov ZDA, smo ukrepanje na tem področju uskladili tudi z drugimi prizadetimi partnerji.

Kar zadeva ameriške tarifne ukrepe, bo Evropska unija uporabila možnost, ki jo dopuščajo pravila STO, in izravnala ukrepe z dodatnimi carinami za vrsto ameriških izdelkov iz uvoza. Uporabili bomo tarifne stopnje, sorazmerne s škodo, ki jo bodo povzročile te nove ameriške trgovinske omejitve za izdelke iz EU. Seznam teh ameriških izdelkov je narejen: o njem smo se dogovorili z evropskimi deležniki, podprle so ga države članice. EU je o morebitnih svojih izravnalnih ukrepih obvestila Svetovno trgovinsko organizacijo18. maja in jih bo v skladu s pravili STO izvedla po 30 dneh. Evropska komisija bo zdaj v dogovoru z državami članicami sprejela še uradno odločitev o postopku izravnalnih ukrepov.

Komisija je trdno odločena, da obrani evropski trg jekla in aluminija pred škodo zaradi dodatnega uvoza teh izdelkov v EU, ki bi ga lahko povzročilo zaprtje ameriškega trga. 26. marca je začela preiskavo v zvezi z možnimi varovalnimi ukrepi za jeklarsko industrijo. Za odločitev, ali so varovalni ukrepi potrebni, ima 9 mesecev časa. Če bo preiskava potrdila nujnost hitrega ukrepanja, bo Komisija odločitev sprejela prej. Komisija je uvedla tudi sistem nadzora nad uvozom aluminija in aluminijastih izdelkov kot pripravo na morebitne potrebne ukrepe v tem sektorju.

Več informacij

Načrt EU za ukrepanje proti trgovinskim omejitvam ZDA, predstavljen 7. marca

Izjava Evropske komisije po ameriški napovedi ukrepov 1. maja

Seznam izdelkov, ki so predmet izravnalnih ukrepov

Varovalni ukrepi v jeklarskem sektorju

Postopek reševanja spora STO

Več o trgovinskih odnosih EU–ZDA

IP/18/4006

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar