Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság reagál az USA Uniót érintő acél- és alumíniumimport-korlátozó intézkedéseire

Brüsszel, 2018. május 31.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 2018. június 1-jétől 25%-os vámot vet ki az acél, illetve 10%-os vámot az alumínium EU-ból származó behozatalára.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Aggasztónak tartom a döntést. Az EU úgy véli, hogy az egyoldalú amerikai vámok indokolatlanok, és ellentétesek a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival. Ez nem más, mint színtiszta protekcionizmus. Az elmúlt hónapok során minden lehetséges szinten folyamatosan egyeztettünk az Egyesült Államokkal az acélipari kapacitásfelesleg problémájának közös megoldása ügyében. A probléma gyökere ugyanis a kapacitásfelesleg, és az EU ennek nem forrása, hanem épp ellenkezőleg, ugyanúgy elszenvedője, mint az USA. Eltökélt szándékunk ezért, hogy partnereinkkel közösen strukturális megoldásokat találjunk. Következetesen jeleztük, nyitottak vagyunk arra, hogy megvitassuk az Egyesült Államokkal fennálló kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok javításának módjait, de világossá tettük azt is, hogy az EU nem fog fenyegetés alatt tárgyalni. Azáltal, hogy az USA azokat veszi célba, akik nem felelősek a kapacitásfeleslegért, éppen a felelősök kezére játszik. Nincs más választásunk, mint hogy vitarendezési ügyet indítsunk a Kereskedelmi Világszervezetben, és új vámokat vessünk ki az Egyesült Államokból importált számos termékre. A nemzetközi kereskedelmi joggal teljes összhangban meg fogjuk védeni az Unió érdekeit.”

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Sötét nap a mai a világkereskedelemben. Mindent megtettünk azért, hogy elkerüljük ezt a kimenetelt. Az elmúlt hónapok során számos alkalommal beszéltem az Egyesült Államok kereskedelmi miniszterével. Próbáltam meggyőzni arról, hogy közösen találjunk pozitív megoldást kereskedelmi problémáinkra, és hogy az EU teljes mértékben, véglegesen és feltétel nélkül mentesüljön e vámok alól. Az EU vezetői is ezt kérték. Az Egyesült Államok e tárgyalások során arra törekedett, hogy a kereskedelmi korlátozásokkal való fenyegetés révén csikarjon ki tőlünk engedményeket. Mi nem ilyen módon szoktunk tárgyalni, különösen régi partnerekkel, barátokkal és szövetségesekkel nem. Most, hogy a helyzet egyértelművé vált, az EU válasza arányos lesz, és a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak megfelelő. A WTO-ban vitarendezési ügyet indítunk, mivel az amerikai intézkedések egyértelműen ellentétesek az elfogadott nemzetközi normákkal. Az egyensúly helyreállítását célzó intézkedéseket is bevezetünk, és minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük az uniós piacot a kereskedelmi forgalom átrendeződésétől, amelyet az Egyesült Államok által bevezetett korlátozások okoznak.”

Háttér-információk

Az Egyesült Államok intézkedései 2017-es adatok alapján 6,4 milliárd euró értékű uniós exportot érintenek. Az EU – miközben igyekezett elkerülni a mára kialakult helyzetet – az elmúlt hónapokban felkészült arra, hogy gyors, határozott, arányos és teljes mértékben WTO-kompatibilis választ adjon az USA acélt és alumíniumot érintő kereskedelmi korlátozásaira.

Az EU június 1-én jogi eljárást indít az Egyesült Államok ellen a Kereskedelmi Világszervezetben. Erről a biztosi testület május 29-én döntött, és a Bizottság még aznap konzultált a tagállamokkal. Az Egyesült Államok intézkedései elsősorban az amerikai ipar importversenytől való védelmére irányulnak, ami egyértelműen ellentmond a WTO szabályainak. Az Egyesült Államok intézkedéseivel szemben indított WTO vitarendezési eljáráson kívül az EU a többi érintett partnerrel is összehangolta fellépését.

Ami az USA tarifális intézkedéseit illeti, az EU élni fog a WTO szabályai által biztosított kiegyensúlyozás lehetőségével, és több amerikai termékre kiegészítő vámot vet ki. Az alkalmazandó vámtarifák szintje az EU-termékekre vonatkozó új amerikai kereskedelmi korlátozások által okozott károkat fogja tükrözni. Az érintett amerikai termékek listája már összeállt: a listát egyeztették az európai érdekelt felekkel, és azt a tagállamok is támogatták. Az EU május 18-én jelentette be a WTO felé az esetleges kiegyensúlyozást, és a szervezet szabályaival összhangban ezt 30 nap elteltével alkalmazhatja. Most a Bizottságon a sor, hogy a tagállamokkal együttműködve hivatalos határozatot hozzon a kiegyensúlyozó intézkedésekről.

A Bizottság eltökélt szándéka, hogy megvédje az uniós acél- és alumíniumpiacot az olyan további behozataltól, amelyet az Egyesült Államok piacának lezárása terel az EU irányába. Március 26-én megkezdődött az acélra vonatkozó védintézkedések bevezetésének lehetőségével kapcsolatos vizsgálat. A Bizottságnak kilenc hónap áll rendelkezésére annak eldöntésére, hogy szükség van-e védintézkedésekre. A döntés azonban már jóval korábban is megszülethet az eljárásban, ha a vizsgálat megerősíti a gyors fellépés szükségességét. A Bizottság emellett az alumíniumimportot nyomon követő megfigyelő rendszert vezet be, amely jelezni fogja, ha ebben az ágazatban is intézkedésre lesz szükség.

További információk

Az USA kereskedelmi korlátozásainak bevezetése esetére tervezett uniós válaszlépések (2018. március 7.)

A Bizottság nyilatkozata a május 1-i amerikai bejelentések nyomán

A kiegyensúlyozást szolgáló termékek jegyzéke

Az acélra vonatkozó védintézkedések

WTO-vitarendezés

További információk az EU–USA kereskedelmi kapcsolatokról

IP/18/4006

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar