Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρά στους αμερικανικούς περιορισμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που πλήττουν την ΕΕ

Βρυξέλλες, 31 Μαΐου 2018

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι από την 1η Ιουνίου 2018 θα επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ ύψους 25% και 10% αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Η απόφαση αυτή με προβληματίζει. Η ΕΕ πιστεύει ότι αυτοί οι αμερικανικοί μονομερείς δασμοί είναι αδικαιολόγητοι και αντίθετοι με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πρόκειται για καθαρό και απλό προστατευτισμό. Τους τελευταίους μήνες είχαμε συνεχείς επαφές με τις ΗΠΑ σε όλα τα δυνατά επίπεδα για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα του χάλυβα. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παραμένει στον πυρήνα του προβλήματος και η ΕΕ δεν είναι η αιτία της αλλά αντιθέτως πλήττεται εξίσου από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε προσπάθειες από κοινού με τους εταίρους μας για την εξεύρεση διαρθρωτικών λύσεων. Επίσης, έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι είμαστε ανοικτοί στις συζητήσεις για τους τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθιστώντας όμως σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό το καθεστώς απειλής. Στοχεύοντας σε αυτούς που δεν ευθύνονται για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι εκείνων που ευθύνονται για το πρόβλημα. Οι ΗΠΑ δεν μας αφήνουν τώρα άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στη διαδικασία επίλυσης διαφορών ενώπιον του ΠΟΕ και να επιβάλουμε πρόσθετους δασμούς σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο.»

Η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Σήμερα είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο. Κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τους τελευταίους δύο μήνες έχω μιλήσει επανειλημμένως με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ. Υποστήριξα ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να συμμετάσχουν σε μια θετική διατλαντική εμπορική ατζέντα, και ότι η ΕΕ πρέπει να εξαιρείται πλήρως, μόνιμα και άνευ όρων από τους εν λόγω δασμούς, όπως ζήτησαν και οι ηγέτες της ΕΕ. Καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών, οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή των εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης για να επιτύχουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος συνεργασίας, κυρίως δε μεταξύ επί μακρόν εταίρων, φίλων και συμμάχων. Τώρα που η κατάσταση έχει αποσαφηνιστεί, η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Πρόκειται να κινήσουμε διαδικασία επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του ΠΟΕ, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα αμερικανικά μέτρα αντιβαίνουν σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες. Επίσης, θα επιβάλουμε μέτρα επανεξισορρόπησης και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την προστασία της αγοράς της ΕΕ από την εκτροπή του εμπορίου που προκαλείται από τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.»

Ιστορικό

Τα μέτρα των ΗΠΑ πλήττουν εξαγωγές της ΕΕ που ανέρχονταν σε 6,4 δισ. ευρώ το 2017. Παράλληλα με τις προσπάθειες αποτροπής της σημερινής κατάστασης, η ΕΕ είχε αρχίσει να προετοιμάζεται ήδη τους τελευταίους μήνες και είναι πλέον έτοιμη να αντιδράσει στους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο με γρήγορο, σταθερό, και αναλογικό τρόπο, πλήρως συμβατό με τον ΠΟΕ.

Την 1η Ιουνίου η ΕΕ θα κινήσει νομικές διαδικασίες κατά των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΠΟΕ . Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Σώμα των Επιτρόπων στις 29 Μαΐου και την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τα κράτη μέλη. Τα αμερικανικά μέτρα έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ από τον ανταγωνισμό των εισαγωγών, σαφώς σε αντίθεση με τους κανόνες του ΠΟΕ. Πέραν της διαδικασίας επίλυσης διαφορών που δρομολογούμε ενώπιον του ΠΟΕ κατά των αμερικανικών μέτρων, έχουμε επίσης αναλάβει συντονισμένη δράση σε αυτόν τον τομέα και με άλλους εταίρους που έχουν πληγεί.

Όσον αφορά τα δασμολογικά μέτρα των ΗΠΑ, η ΕΕ θα κάνει χρήση της δυνατότητας που προβλέπουν οι κανόνες του ΠΟΕ να επανεξισορροπήσει την κατάσταση επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων. Το επίπεδο των δασμών που θα επιβληθούν θα αντικατοπτρίζει τη ζημία που προκαλείται από τους νέους αμερικανικούς εμπορικούς περιορισμούς σε προϊόντα της ΕΕ. Ο κατάλογος των αμερικανικών προϊόντων είναι έτοιμος: τέθηκε σε διαβούλευση με Ευρωπαίους ενδιαφερομένους και έλαβε τη στήριξη των κρατών μελών. Στις 18 Μαΐου η ΕΕ γνωστοποίησε στον ΠΟΕ την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει, σύμφωνα με τους κανόνες του οργανισμού, μέτρα επανεξισορρόπησης 30 ημέρες αργότερα. Η Επιτροπή προτίθεται τώρα να λάβει, από κοινού με τα κράτη μέλη, επίσημη απόφαση να προχωρήσει στην επανεξισορρόπηση.

Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τις αγορές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ από ζημίες που προκαλούνται από τις πρόσθετες εισαγωγές που ενδέχεται να εισρεύσουν στην αγορά της ΕΕ ως αποτέλεσμα του κλεισίματος της αγοράς των ΗΠΑ. Στις 26 Μαρτίου ξεκίνησε έρευνα για την πιθανή επιβολή μέτρων διασφάλισης για τον χάλυβα. Η Επιτροπή έχει προθεσμία εννέα μηνών για να αποφασίσει κατά πόσον τα μέτρα διασφάλισης είναι αναγκαία. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ληφθεί πολύ νωρίτερα στο πλαίσιο της διαδικασίας, αν η έρευνα επιβεβαιώσει την ανάγκη για ταχεία δράση. Η Επιτροπή θέσπισε επίσης ένα σύστημα επιτήρησης των εισαγωγών αλουμινίου ώστε να είναι έτοιμο σε περίπτωση που απαιτηθεί η ανάληψη δράσης στον εν λόγω τομέα.

Περισσότερες πληροφορίες

Σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αμερικανικών εμπορικών περιορισμών, που παρουσιάστηκε στις 7 Μαρτίου

Δήλωση της Επιτροπής σε συνέχεια της ανακοίνωσης των ΗΠΑ της 1ης Μαΐου

Κατάλογος των προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί επανεξισορρόπησης

Διαδικασίες μέτρων διασφάλισης για τον χάλυβα

Επίλυση διαφορών στο πλαίσιο του ΠΟΕ

Περισσότερα για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

IP/18/4006

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar