Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

O uniune a securității: Comisia salută acordul cu privire la propunerea sa de a combate fluxurile ilicite de numerar

Bruxelles, 23 mai 2018

Comisia a salutat acordul la care au ajuns astăzi statele membre ale UE și Parlamentul European cu privire la principalele măsuri de control al fluxurilor ilicite de numerar care intră în și ies din UE.

Normele consolidate vin în completarea normelor UE de combatere a spălării banilor, fac parte din Agenda europeană privind securitatea și vizează combaterea finanțării terorismului. Decizia de astăzi a fost luată după o ultimă rundă de negocieri care a avut loc în această seară la Bruxelles.

Instituirea unor controale mai stricte asupra fluxurilor mari de numerar consolidează capacitatea UE de a combate spălarea banilor, de a lupta împotriva terorismului și a criminalității organizate, îngreunând finanțarea activităților teroriștilor și infractorilor. Eliminarea surselor de finanțare reprezintă una dintre modalitățile cele mai eficace de a opri eventualele atacuri teroriste și activități infracționale în UE și la nivel mondial.

Salutând acordul politic, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat: „Vom progresa mai mult ca niciodată în lupta împotriva spălării banilor și a terorismului, având drept scop asigurarea unei societăți mai sigure. Răspundem astfel așteptărilor cetățenilor noștri, care sunt indignați, pe bună dreptate, de activitățile criminale și teroriste de pe teritoriul nostru. Salut acordul de astăzi care vizează stoparea eludării controalelor de numerar la frontierele externe ale UE.”

Deși măsurile convenite astăzi vor contribui la asigurarea faptului că fluxurile ilicite de numerar nu vor putea să ajungă la infractorii care operează în UE, ele nu impun niciun fel de restricții asupra nivelurilor plăților în numerar efectuate în statele membre.

 Elementele principale ale noilor norme:

  • vor înăspri controalele de numerar efectuate asupra persoanelor care, la intrarea sau ieșirea din UE, au asupra lor 10 000 EUR sau mai mult în numerar;
  • vor permite autorităților să ia măsuri în cazul unor sume mai mici decât pragul pentru obligativitatea declarării, de 10 000 EUR, dacă există suspiciuni privind activități infracționale;
  • vor îmbunătăți schimbul de informații între autorități (autoritățile vamale și unitățile de informații financiare) și statele membre;
  • vor extinde controalele vamale la numerarul trimis în colete poștale sau în transporturile de marfă, la cardurile preplătite și la mărfurile prețioase, cum ar fi aurul, care nu fac în prezent obiectul unui control vamal.

Context

Normele actuale privind mișcările de numerar în interiorul și în afara UE, cunoscute sub denumirea de „Regulamentul privind controlul numerarului”, se aplică din 2007 și sunt parte integrantă a cadrului UE privind combaterea spălării banilor (CSB) și finanțarea terorismului (CT). În temeiul acestei legislații, călătorii care intră sau ies de pe teritoriul UE au obligația legală de a declara autorităților vamale sumele în numerar în valoare de cel puțin 10 000 EUR (sau echivalentul acestei sume în alte valute sau instrumente negociabile la purtător). Acordul de astăzi extinde această obligație la alte mărfuri, cum ar fi aurul și cardurile preplătite.

Evenimentele recente au arătat că teroriștii au reușit să găsească modalități de a eluda normele privind controlul numerarului. Organizațiile infracționale ale căror activități ilicite generează volume mari de numerar nu ar trebui să fie în măsură să profite de lacunele din sistemul actual pentru a-și transfera și a-și spăla banii.

Etapele următoare

Acordul provizoriu urmează să fie aprobat în mod formal de Parlamentul European și de Consiliul UE. În urma aprobării, regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu. 

Pentru informații suplimentare

FIȘĂ INFORMATIVĂ: O uniune a securității - O Europă care oferă protecție

Notă privind propunerea Comisiei de actualizare a normelor UE privind controalele de numerar (decembrie 2016)

Pagina web a Comisiei privind controalele de numerar

IP/18/3867

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar