Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az Európai Bizottság fellép az Iránban befektetésekkel rendelkező európai uniós vállalatok érdekeinek védelmében, miután az EU elkötelezte magát az átfogó közös cselekvési terv végrehajtásának folytatása mellett

Brüsszel, 2018. május 18.

Azt követően, hogy a szófiai nem hivatalos találkozón megkapta a zöld utat az EU vezetőitől, az Európai Bizottság ma lépéseket tett az Iránban befektetésekkel rendelkező európai vállalatok érdekeinek védelmében, és ezzel tanúbizonyságot tett arról, hogy az EU továbbra is elkötelezett az Iránnal kötött nukleáris megállapodás, az úgynevezett átfogó közös cselekvési terv végrehajtása mellett.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Szófiában láthattuk, mennyire egységes Európa. Mindaddig, amíg az irániak tiszteletben tartják, amit vállaltak, természetesen az EU is kitart a megállapodás mellett, amelynek létrehozásában oly nagy szerepe volt – a megállapodás mellett, amelyet egyhangúlag megerősített az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és amely alapvetően fontos a régió és a világ békéjének megőrzéséhez. Az amerikai szankciók azonban nem maradnak hatás nélkül. Ezért a Bizottságnak és az Európai Uniónak kötelessége mindent megtenni, amit csak lehet az európai vállalkozások, különösen pedig a kis- és középvállalkozások védelme érdekében.”

Az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett az iráni nukleáris megállapodás további maradéktalan és eredményes végrehajtása mellett, mindaddig, amíg Irán is tiszteletben tartja kötelezettségeit. Az Egyesült Államok bejelentése, hogy visszalép a megállapodástól és visszaállítja a korábbi szankciókat, kedvezőtlenül hathat azokra az európai vállalatokra, amelyek a megállapodás aláírása óta jóhiszeműen befektettek Iránban. A nukleáris vonatkozású szankciók feloldása a megállapodás alapvető eleme. Az Európai Unió készen áll arra, hogy mérsékelje az amerikai szankciók miatt az európai vállalkozásoknál jelentkező kedvezőtlen hatásokat, és lépéseket tegyen az EU és Irán között a szankciók megszüntetésekor beindult kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok további bővítése érdekében. Ehhez több különböző intézkedést kell hozni részben a tagállamok, részben az EU szintjén.

Az Európai Unió emellett kiáll az Egyesült Államokkal számos területen meglévő alapvető együttműködés folytatása mellett is. Az Egyesült Államok továbbra is fontos partnere és szövetségese Európának.

Miután május 16-án este szófiai ülésükön az EU állam-, illetve kormányfői egyhangúlag támogatták Jean-Claude Juncker elnök és Federica Mogherini főképviselő/alelnök javaslatait, az Európai Bizottság ma négy területen tett lépéseket:

  1. Hivatalosan megindította a harmadik országok intézkedései elleni védelemről szóló rendelet alkalmazását azzal, hogy módosította a rendelet hatálya alá tartozó, Iránt érintő amerikai szankciók jegyzékét. A rendelet megtiltja, hogy az EU-ban működő vállalatok alkalmazkodjanak a szankciók azon részéhez, amelyek az Egyesült Államok területén kívül keletkeztetnek joghatást, lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a szankciókból eredő káraikért kártérítést követeljenek azokkal szemben, akik ezeket a károkat előidézték, továbbá semmissé nyilvánítja az EU területét illetően a külföldi bíróságok által a szankciók alapján hozott ítéleteket. A cél az, hogy az intézkedés 2018. augusztus 6-ig, az amerikai szankciók első csomagjának hatálybalépéséig hatályba lépjen.
  2. Hivatalosan megindította azt az eljárást, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Beruházási Bank (EBB) az európai uniós költségvetés garanciavállalása mellett az Európai Unión kívül, Iránban is nyújthasson finanszírozást.Ezzel elhárulnak az akadályai annak, hogy az EBB támogassa Iránban az európai uniós vállalatok, különösen pedig a kis- és középvállalatok beruházásait. Minden egyes pénzügyi műveletet az érvényben lévő szabályok szerint kell lefolytatni.

Az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a javaslatok előterjesztésétől számítva két hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy kifogásolja ezeket az intézkedéseket; ha ez nem történik meg, az intézkedések a két hónap elteltével hatályba lépnek. A hatálybalépés előbb is megtörténhet, ha mindkét intézmény már korábban jelzi, hogy nem kíván kifogással élni. A folyamat bármikor leállítható, ha a politikai helyzet már nem indokolja az intézkedések elfogadását.

  1. A kölcsönös bizalom fokozása érdekében a Bizottság továbbra is törekedni fog az iráni partnerekkel jelenleg is folyó ágazati együttműködés és segítségnyújtás megerősítésére elsősorban az energiaágazatban és a kis- és középvállalkozások szerepvállalása terén. Ennek első lépéseként Miguel Arias Cañete, a Bizottság éghajlat- és energiapolitikáért felelős tagja már a hétvégén Teheránba látogat. Emellett a Bizottság mozgósítja a Fejlesztési Együttműködési Eszköz és a Partnerségi Eszköz pénzügyi segítségnyújtását.
  2. A Bizottság bátorítja a tagállamokat az Iráni Központi Banknak címzett egyszeri banki átutalások lehetőségeinek felkutatására. Ezek révén az iráni hatóságok könnyebben hozzájuthatnak kőolajbevételeikhez, különösen azokban az esetekben, amikor az amerikai szankciók olyan európai uniós vállalatokat sújtanak, amelyek kőolajügyleteket folytatnak Iránnal.

Háttér-információk

Május 8-án Donald Trump amerikai elnök úgy határozott, hogy az USA felmondja az átfogó közös cselekvési tervet, és visszaállít minden olyan szankciót, amelyet korábban már bevezetett Iránnal szemben, de a cselekvési terv elfogadásakor visszavont vagy felfüggesztett. Az amerikai szankciók egy része 90 nap elteltével (2018. augusztus 6-án), a másik része pedig 180 nap elteltével (2018. november 4-én) lép ismét hatályba.

Május 9-én a főképviselő nyilatkozatot adott ki az EU nevében, amelyben ismételten megerősítette az EU elkötelezettségét a megállapodás további maradéktalan és eredményes végrehajtása mellett, és kijelentette, hogy az EU kész együttműködni a nemzetközi közösséggel a megállapodás fenntartása céljából mindaddig, amíg Irán továbbra is tiszteletben tartja kötelezettségeit.

Május 15-én Federica Mogherini főképviselő/alelnök találkozott Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és Irán külügyminiszterével, és egyeztetett velük a bejelentésről, valamint arról, hogy a kialakult helyzetben milyen cselekvési irányvonalat érdemes követni és milyen intézkedéseket célszerű bevezetni.

Május 16-án a biztosi testület megvitatta a megállapodás fenntartása és az európai érdekek védelme érdekében meghozható intézkedéseket. Ugyanezen a napon az egyeztetett javaslatokat Jean-Claude Juncker elnök és Federica Mogherini főképviselő/alelnök bemutatta az EU vezetőinek, akik éppen akkor tartották Szófiában nem hivatalos ülésüket. Az EU vezetői egyhangúlag támogatták az elhatározott irányvonalat.

IP/18/3861

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar