Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Cumpărarea de servicii de telecomunicații online: Comisia și autoritățile de protecție a consumatorilor dezvăluie practici înșelătoare ale comercianților din acest sector

Bruxelles, 18 mai 2018

Astăzi, Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecție a consumatorilor au publicat rezultatele unei inspecții, derulate la nivelul întregii Uniuni, care a vizat 207 site-uri internet ce oferă servicii de telefonie fixă sau mobilă, de internet, precum și de streaming audio și video.

Rezultatele inspecției au arătat că este posibil ca 163 din aceste site-uri să se facă vinovate de încălcarea legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. Printre problemele cel mai frecvent identificate se numără: publicitatea la pachete despre care se lasă impresia că ar fi gratuite sau disponibile la un preț redus când de fapt sunt incluse într-o oferă grupată, absența sistemelor de soluționare a litigiilor sau faptul că aceste site-uri pot să modifice în mod unilateral clauzele contractelor fără a-i informa pe consumatori și fără a le oferi acestora vreo explicație.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Consumatorii își folosesc zi de zi telefoanele mobile sau abonamentele de internet și ar trebui să poată să aibă încredere în aceste servicii. Inspecția confirmă însă faptul că mai multe site-uri care vând astfel de servicii îi induc în eroare pe consumatori prin promovarea unor reduceri false sau prin faptul că nu pun la dispoziția acestora toate informațiile de care au nevoie pentru a lua o decizie avizată. Sper că aceste informații false și înșelătoare vor fi corectate cât mai curând posibil, astfel încât întreprinderile din sector să respecte pe deplin normele UE în materie de protecție a consumatorilor.”

Comisia a propus recent pachetul „Noi avantaje pentru consumatori”, care va oferi consumatorilor mai multe pârghii de acțiune pentru a lua măsuri împotriva comercianților care recurg la practici comerciale neloiale, iar autorităților mijloace mai robuste pentru a asigura respectarea normelor UE în materie de protecție a consumatorilor.

Principalele constatări:

  • 40,6 % din site-uri nu furnizau nicio descriere a unui sistem de soluționare a litigiilor;
  • 31,9 % din site-uri puteau modifica unilateral clauzele contractului sau caracteristicile serviciului fără să informeze consumatorii și fără să le ofere acestora posibilitatea de a anula contractul;
  • 25,1 % din site-uri nu ofereau informații clare sau veridice cu privire la mecanismele de compensare și rambursare disponibile în situația în care serviciul oferit nu este cel pentru care clientul a dat bani;
  • 21,7 % din site-uri nu ofereau informații clare și cuprinzătoare cu privire la reînnoirea automată a contractului.

Etapele următoare

Autoritățile naționale se vor apleca mai în detaliu asupra celor 163 de site-uri în cazul cărora s-au constatat nereguli, iar, dacă acestea se dovedesc reale, vor trebui luate măsuri de remediere. Autoritățile din domeniul protecției consumatorilor vor veghea ca site-urile respective să redevină conforme, folosind procedurile naționale de asigurare a respectării legislației pe care le au la dispoziție.

Context

O inspecție la nivelul întregii UE a site-urilor („acțiune de verificare”) constă într-un set de verificări efectuate simultan de către autoritățile de protecție a consumatorilor din diferite țări pentru a vedea dacă site-urile respective respectă legislația UE în materie de protecție a consumatorilor. Dacă se identifică o încălcare a legislației UE privind protecția consumatorilor, autoritățile de protecție a consumatorilor iau legătura cu societățile în cauză și le cer să ia măsurile de remediere necesare. „Acțiunile de verificare” anterioare au vizat: companiile aeriene (2007), conținutul pentru telefoane mobile (2008), produsele electronice (2009), biletele online (2010), creditele de consum (2011), conținuturile digitale (2012), serviciile de călătorie (2013), garanțiile pentru produsele electronice (2014), Directiva privind drepturile consumatorilor (2015) și site-urile de comparare a ofertelor în sectorul călătoriilor (2016).”

În fiecare an, Comisia coordonează inspecția site-urilor dintr-un anumit sector cu ajutorul Rețelei de cooperare pentru protecția consumatorilor (CPC), care reunește autoritățile de protecție a consumatorilor din 30 de țări (28 de state membre ale UE, plus Norvegia și Islanda). Autoritățile sunt responsabile cu asigurarea respectării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor în UE.

În 2016, Tabloul de bord al piețelor de consum din UE, care urmărește funcționarea unui număr de peste 40 de piețe din perspectiva consumatorilor, arăta că sectorul telecomunicațiilor a cauzat în ansamblu cele mai mari prejudicii consumatorilor, aici înregistrându-se de departe cel mai mare procent de consumatori care s-au confruntat cu probleme.

Pentru informații suplimentare:

Întrebări și răspunsuri

 

ANEXĂ

pie

1

2

3

 

 

 

IP/18/3829

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar