Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó: az összeköttetések és a biztonság erősítése a térségben

Brüsszel, 2018. május 17.

Az Európai Unió és a nyugat-balkáni partnerországok vezetői mai szófiai csúcstalálkozójukon megerősítették a térség európai integrációs perspektíváját, továbbá számos konkrét intézkedést határoztak meg az összeköttetések, a biztonság és a jogállamiság területén folytatott együttműködés megerősítése érdekében.

Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke a következőket nyilatkozta: „A mai csúcstalálkozó révén még szorosabbra fűzhettük kapcsolatainkat nyugat-balkáni partnereinkkel, akik lépésről lépésre minden nap egyre közelebb kerülnek az Európai Unióhoz – mindegyik ország a maga tempójában és teljesítményének fényében. Az Európai Unióhoz kapcsolódás azt jelenti, hogy magukénak vallják értékeinket és elveinket, ideértve a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a véleménynyilvánítás szabadságát – mivel az Európai Unió mindenekelőtt az értékek és jogok közösségén alapul.”

A csúcstalálkozón és az annak eredményeként létrejött szófiai nyilatkozatban kiemelték annak jelentőségét, hogy a Nyugat-Balkán továbbra is elkötelezett a jogállamiság, a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel szembeni küzdelem, a jó kormányzás, valamint az emberi jogok és a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása mellett. Az említett területekre irányuló reformok eredményes végrehajtása kulcsfontosságú a térség európai pályáján történő előrelépés tekintetében. Az EU és a Nyugat-Balkán vezetői számos intézkedésről egyeztek meg a térség energetikai és közlekedési infrastruktúrájának és digitális hálózati összekapcsoltságának fejlesztése érdekében. Az EU és nyugat-balkáni partnerei megteremtették annak alapjait is, hogy még szorosabbra fűzzék a biztonság és a migráció terén, valamint a geopolitikai kihívások kezelése során folytatott együttműködést.

Az infrastruktúra, a gazdaságok és az emberek közötti összeköttetések kialakítása

A szófiai nyilatkozat végrehajtásának támogatása érdekében, valamint a Bizottság nyugat-balkáni stratégiájára és annak hat kiemelt kezdeményezésére építve Juncker elnök új intézkedéscsomagot jelentett be (hyperlink to remarks), melynek célja a térségen belüli és az EU-val való összeköttetések jelentős javítása, mindenekelőtt a nyugat-balkáni beruházási keret (WBIF) segítségével.

  • Az EU további 11 kiemelt fontosságú közlekedési projekthez (utak, vasutak, kikötők) nyújt majd támogatást, összesen 190 millió EUR értékben. E beruházás révén mintegy egymilliárd eurónyi kölcsön szerezhető nemzetközi pénzügyi intézményektől. Ebbe beletartozik a „békesztráda” (Nis–Pristina–Durres) és az adriai part mentén futó „kéksztráda” első két szakaszához nyújtott finanszírozás is.
  • A Nyugat-Balkán új digitális menetrendjének előkészítése érdekében az EU 30 millió eurót különített el a széles sávú infrastruktúra egész térségben való kiépítését célzó beruházások előkészítésére. A partnerek megegyeztek arról, hogy a roamingdíj-csökkentésre vonatkozó regionális megállapodásaikat kiterjesztik mind a hat partnerre, az EU pedig menetrendet fog kidolgozni a Nyugat-Balkán és az EU közötti roamingdíjak csökkentésére.
  • Ezenkívül az EU támogatni fogja a térség energetikai átállását, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra, ideértve a vízerőművekből származó energia fenntartható hasznosítását is.
  • A gazdasági összekapcsoltság területén a Bizottság továbbra is támogatja a térség saját, regionális gazdasági térség kialakítására irányuló tervét, és a csúcstalálkozó üdvözölte a képesítések elismerésére és a kereskedelmi eljárások Nyugat-Balkánon belüli egyszerűsítésére irányuló munka fokozására vonatkozó kötelezettségvállalásokat.
  • A Bizottság jelentősebb támogatást nyújt majd az ifjúság és az oktatás számára, különösen azáltal, hogy a térség részére az Erasmus+ keretében biztosított finanszírozást a duplájára emeli, továbbá mobilitási kísérleti programot indít a szakoktatás és a képzés terén. A Bizottság 2018-ban létrehozza a „nyugat-balkáni ifjúsági innovációs fórumot”, amely teret ad a fiatalok igényeire választ adó innovatív szakpolitikai döntéshozatalnak. Végül pedig támogatja a regionális ifjúsági együttműködési iroda bővítését, és régión belüli mobilitási programot vezet be.

Az összeköttetések javítását szolgáló éves uniós csomag további elemeit az év későbbi szakaszában mutatják majd be.

Ezen túlmenően a partnerek elkötelezték magukat a Nyugat-Balkán digitális menetrendje mellett. A menetrend támogatja a Nyugat-Balkán haladását a digitális gazdaság felé, és olyan intézkedéseket tartalmaz, mint a roamingköltségek csökkentésének ütemterve és az egyes területekre, például a széles sávra irányuló potenciális beruházásokra vonatkozó technikai segítségnyújtási csomag.

Szorosabb együttműködés a biztonság terén

Az EU és a Nyugat-Balkán előtt közös biztonsági kihívások állnak. A csúcstalálkozó során az EU és a Nyugat-Balkán megállapodott abban, hogy fokozzák az együttműködést a következő kiemelt biztonsági prioritások tekintetében:

  • küzdelem a terrorizmus és annak finanszírozása, az erőszakos szélsőségesség és a külföldi harcosok visszatérése ellen, valamint a radikalizálódás megakadályozása;
  • megerősített együttműködés a súlyos és szervezett bűnözés elleni küzdelemben, különös tekintettel a tiltott tűzfegyverekre és a kábítószer-kereskedelemre, az áruk és emberek csempészetére, valamint a számítógépes és hibrid típusú fenyegetésekre.

Az EU és a nyugat-balkáni partnerek megegyeztek abban, hogy a már most jelentős eddigi munkára támaszkodva fokozzák a stratégiai és műveleti erőfeszítéseiket a rendőrségi és igazságügyi együttműködés terén, különösen a Nyugat-Balkánnak a 2018–2021-es időszakra vonatkozó uniós szakpolitikai ciklusban való részvételével, ami uniós szintű koordinált együttműködést jelent a súlyos és szervezett bűnözéssel szemben. A Bizottság támogatásával az EU bel- és igazságügyi ügynökségei – például az Europol és a CEPOL – még szorosabb együttműködést folytatnak majd a Nyugat-Balkánnal a határokon átnyúló bűncselekmények valamennyi formája elleni belső és külső tevékenységek hatékony összehangolása érdekében.

A menekültügyi válságra való reagálás során folytatott együttműködés megmutatta a koordinált erőfeszítések értékét. Az EU és a Nyugat-Balkán vezetői megállapodtak abban, hogy megerősítik együttműködésüket a migráció kezelése és a határigazgatás terén, többek között az EU által kihelyezett összekötő tisztviselők útján.

További információk

Az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozón elfogadott szófiai nyilatkozat

Az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó honlapja

Fokozott uniós szerepvállalás a Nyugat-Balkánnal

Az Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatósága

A 2018-as összeköttetési menetrend

Tájékoztató: Az összeköttetések fejlesztése

Tájékoztató: A digitális hálózati összekapcsoltság fejlesztése

Videó – Az összeköttetési menetrend

Tájékoztató – Hat kiemelt kezdeményezés a Nyugat-Balkán átalakulásának támogatására

Tájékoztató – További lépések

Tájékoztató – Gazdasági kapcsolatok – Befektetés az emberekbe, az infrastruktúrába és a reformokba

Tájékoztató: Fokozott uniós szerepvállalás a Nyugat-Balkánnal

Infografika – Montenegró

Infografika – Szerbia

Infografika – Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság

Infografika – Albánia

Infografika – Bosznia-Hercegovina

Infografika – Koszovó

IP/18/3821

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar