Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Reuniunea de la Sofia a liderilor UE: finalizarea unei piețe unice digitale de încredere pentru toți

Bruxelles, 15 mai 2018

Cu zece zile înainte de începerea punerii în aplicare a Regulamentului general privind protecția datelor, Comisia Europeană prezintă astăzi un set de acțiuni concrete pe care liderii europeni le pot întreprinde pentru a proteja viața privată a cetățenilor și pentru ca piața unică digitală a UE să devină realitate înainte de sfârșitul anului 2018.

Comunicarea de astăzi reprezintă contribuția Comisiei la discuțiile neoficiale pe care liderii UE le vor purta mâine la Sofia.

Comisia consideră că este în interesul comun al tuturor statelor membre ca gestionarea transformării digitale să se realizeze printr-o abordare europeană, care să asigure corelarea investițiilor în sectorul tehnologic cu normele stricte în materie de protecție a datelor. Acest lucru va permite UE să gestioneze cu eficacitate provocările unei economii globale bazate pe date, aflate în plină creștere.

Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei și comisar responsabil cu piața unică digitală, a declarat: „Datele se află în centrul economiei și societății noastre. Este necesar ca acestea să circule liber, să fie sigure și securizate. Comisia Europeană a prezentat toate propunerile pentru o piață unică digitală; acum este rândul liderilor UE, care dețin cheile, să deblocheze oportunitățile digitale. Acest nou cadru de reglementare ar trebui să fie însoțit de investiții majore în domenii precum securitatea cibernetică, 5G, inteligența artificială și calculul de înaltă performanță”.

Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a adăugat: „Recentele dezvăluiri privind Facebook Cambridge Analytica confirmă încă o dată faptul că UE a făcut alegerea corectă atunci când a instituit norme stricte de protecție a datelor. Culegerea de date în scopul manipulării opiniei publice este inacceptabilă. Suntem mândri să stabilim noile standarde mondiale pentru protecția datelor cu caracter personal. Acest aspect este esențial pentru încrederea consumatorilor într-o economie și societate din ce în ce mai digitale.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a precizat: „Un cadru de reglementare adecvat este esențial pentru a asigura încrederea și a dezvolta activități economice on-line. Alături de Regulamentul general privind protecția datelor, Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice va asigura cetățenilor noștri comunicații electronice securizate. La Sofia, liderii UE vor avea ocazia unică de a da un impuls decisiv propunerilor-cheie în domeniul digital aflate încă în negocieri.”

După trei ani de la adoptarea Strategiei privind piața unică digitală, piața unică digitală a progresat, Parlamentul European și Consiliul aprobând 12 propuneri legislative din cele 29 prezentate de Comisie începând cu mai 2015. Noi acte legislative importante privind protecția datelor, securitatea cibernetică și eliminarea tarifelor de roaming pentru telefonia mobilă sunt deja sau vor fi în vigoare în câteva zile sau săptămâni. Statele membre trebuie să se asigure acum că aceste norme aprobate funcționează în practică.

Consolidarea protecției datelor cu caracter personal în UE

Regulamentul general privind protecția datelor: Două treimi dintre europeni declară că își fac griji cu privire la faptul că nu au control asupra informațiilor pe care le furnizează online, în timp ce jumătate sunt preocupați să nu devină victime ale fraudei. Recentul scandal Facebook/Cambridge Analytica a atras atenția asupra faptului că datele ar putea fi utilizate în mod abuziv dacă nu sunt protejate în mod corespunzător.

În temeiul Regulamentului general privind protecția datelor, cetățenii vor putea să beneficieze de o protecție sporită a datelor cu caracter personal prin intermediul:

  • unui control mai bun asupra modului în care sunt prelucrate datele cu caracter personal atât de către societăți, cât și de către administrațiile publice, care include necesitatea consimțământului clar al utilizatorilor pentru prelucrarea datelor lor cu caracter personal;
  • unei clarități sporite în ceea ce privește politicile de confidențialitate ale societăților;
  • notificării rapide a încălcărilor care aduc prejudiciisecurității datelor.

Etapele următoare: Comisia îi invită pe liderii UE să se asigure că autoritățile naționale instituie de urgență toate măsurile restante necesare în vederea pregătirii pentru aplicarea noilor norme în toate statele membre.

Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice Alături de Regulamentul general privind protecția datelor, Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice, care a fost propus în ianuarie 2017 și în prezent este în curs de negociere în cadrul Parlamentului European și al Consiliului, este esențial pentru a garanta respectarea confidențialității comunicațiilor online ale europenilor. Noile norme se vor aplica atât operatorilor de telecomunicații tradiționale, cât și serviciilor online, cum ar fi e-mailuri, servicii de voce sau de mesagerie instantanee online. Aceasta înseamnă că, fără consimțământul utilizatorilor, niciun furnizor de servicii nu ar putea accesa dispozitivele pe care le folosesc aceștia.

Etapele următoare: Comisia îndeamnă Consiliul să convină rapid asupra poziției sale de negociere cu privire la Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice, astfel încât negocierile cu Parlamentul European să poată începe până în iunie 2018, în vederea adoptării regulamentului către sfârșitul anului 2018.

Măsuri necesare pentru finalizarea unei piețe unice digitale funcționale

De la lansarea Strategiei privind piața unică digitală în luna mai 2015, Comisia a prezentat propuneri pentru toate cele 29 de inițiative identificate ca fiind esențiale pentru o piață unică digitală funcțională. Cetățenii se bucură deja de beneficiile acestora, de exemplu printr-o creștere de patru ori a utilizării de date atunci când călătoresc în alte state membre, datorită eliminării tarifelor de roaming. În ansamblu, piața unică digitală ar putea să contribuie cu 415 miliarde EUR pe an la economia noastră și să creeze sute de mii de noi locuri de muncă.

În special, Comisia îi invită pe liderii UE să discute și să își facă cunoscută orientarea strategică în vederea:

  • mobilizării investițiilor private și publice necesare pentru utilizarea inteligenței artificiale, rețelelor de conectivitate 5G și a calculului de înaltă performanță;
  • asigurării faptului că Regulamentul privind fluxul liber al datelor fără caracter personal, menit să dezvolte în continuare economia europeană bazată pe date, este aprobat de colegiuitori până în iunie 2018;
  • finalizării, de asemenea, până în iunie 2018, a Codului comunicațiilor electronice care vizează stimularea investițiilor în rețelele de mare viteză și de înaltă calitate pe întreg teritoriul UE;
  • sprijinirii eforturilor statele membre de a asigura dobândirea de către cetățeni a competențelor digitale de care vor avea nevoie în economia digitală și societatea digitală de azi și de mâine.

La un nivel mai general, toate celelalte propuneri în curs privind piața unică digitală ar trebui să fie aprobate până la sfârșitul anului 2018, în conformitate cu solicitarea Consiliului European din octombrie 2017. Printre acestea se numără, de exemplu, modernizarea normelor UE privind drepturile de autor pentru a-i proteja mai bine pe creatori online și a facilita accesul la operele europene la nivel transfrontalier.

Context

UE a eliminat deja tarifele de roaming pentru telefonia mobilă în UE și a permis europenilor să călătorească pe teritoriul UE cu abonamentele lor online pentru filme, seriale de televiziune, jocuri video, muzică, programe sportive sau cărți electronice.

Începând cu 9 mai 2018, statele membre trebuie să aplice prima legislație la nivelul UE privind securitatea cibernetică, Directiva privind securitatea rețelelor și a informațiilor, care va fi completată de un set amplu de măsuri pentru consolidarea securității cibernetice în UE. Printre acestea se numără o propunere privind instituirea unei Agenții a UE pentru Securitate Cibernetică, care va ajuta statele membre să facă față atacurilor cibernetice, precum și un nou sistem european de certificare, care va asigura faptul că utilizarea produselor și serviciilor din mediul digital este sigură. Începând din luna decembrie 2018, datorită noilor norme împotriva geoblocării nejustificate, consumatorii nu se vor mai confrunta cu obstacole atunci când achiziționează produse sau servicii online pe teritoriul UE. Pentru întreprinderi, acestea vor aduce o mai mare securitate juridică în ceea ce privește desfășurarea activităților la nivel transfrontalier.

În aprilie 2018, Comisia a prezentat toate celelalte acțiuni în domeniul pieței unice digitale și, în special, o abordare europeană pentru viitorul inteligenței artificiale, măsuri de combatere a dezinformării online, inclusiv un cod de bune practici la nivelul UE privind dezinformarea, precum și condițiile de echitate și transparență în economia platformelor online, menite să ducă la crearea unui mediu favorabil inovării pentru întreprinderile din UE.

În paralel, în decembrie 2015 a fost adoptat Regulamentul general privind protecția datelor, fiind prevăzută o perioadă de tranziție de doi ani pentru a permite statelor membre și autorităților acestora să fie pe deplin pregătite la momentul intrării în vigoare a acestuia - 25 mai 2018. În ianuarie 2018, Comisia a publicat, de asemenea, orientări pentru a facilita aplicarea noilor norme în materie de protecție a datelor în întreaga UE.

Informații suplimentare

Fișă informativă: O piață unică digitală pentru toți europenii
Fișă informativă: Calendar - acțiunile întreprinse de Comisia Europeană începând din 2015 cu privire la piața unică digitală
Fișă informativă: Norme mai stricte privind confidențialitatea pentru comunicațiile electronice
Comunicare privind finalizarea unei piețe unice digitale de încredere pentru toți

IP/18/3740

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar