Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Digitalni dan 2018: države članice EU za obsežnejše sodelovanje na digitalnem področju

Bruselj, 9. aprila 2018

Evropska komisija bo jutri organizirala srečanje ministrov in predstavnikov držav EU, da bi spodbudila sodelovanje na področju umetne inteligence, blokovnih verig, e-zdravja in inovacij.

Razprave bodo osredotočene na prihodnost Evrope, tehnološki razvoj, digitalna znanja in spretnosti, naložbe in oblikovanje trdnega enotnega digitalnega trga

Po lanskem digitalnem dnevu v Rimu, ki je spodbudil plodno sodelovanje na področjih, kot so visokozmogljivo računalništvo, povezana mobilnost in digitalizacija industrije, se je Komisija odločila za ponovitev pobude, da bi spodbudila še obsežnejše sodelovanje na digitalnem področju.

V enem letu je bil pri vzpostavljanju enotnega digitalnega trga dosežen velik napredek. Odprava stroškov gostovanja in prenosljivost spletnih vsebin sta za Evropejke in Evropejce postali del vsakdana. Strožja pravila o varstvu osebnih podatkov in prva vseevropska pravila o kibernetski varnosti bodo začela veljati maja 2018.

O številnih predlogih je še treba doseči dogovor. Evropa mora nadaljevati s temi prizadevanji in na podlagi enotnega digitalnega trga povečati naložbe ter spodbuditi sodelovanje na več ključnih področjih, kot so umetna inteligenca, blokovne verige, e-zdravje in inovacije.

Podpredsednik za enotni digitalni trg Andrus Ansip je povedal: „Evropejke in Evropejci že občutijo praktične koristi enotnega digitalnega trga. Zdaj lahko prečkajo meje in ob tem brez stroškov gostovanja dostopajo do pretočnega predvajanja najljubših video- in glasbenih posnetkov. Geografsko blokiranje pri spletnem nakupovanju bo kmalu le oddaljen spomin. Naši osebni podatki bodo od 25. maja bolje zaščiteni. Letošnji digitalni dan je enkratna priložnost, da obeležimo dosedanje dosežke, hkrati pa spodbudimo države članice, naj pohitijo z zakonodajnimi predlogi, ki so še v obravnavi. Svojo digitalno prihodnost moramo oblikovati skupaj. Storiti moramo več, tako da združimo moči in vire ter izkoristimo priložnosti, ki jih ponujajo tehnologije, kot so umetna inteligenca in blokovne verige.“ (Otvoritveni govor bo na voljo na tej povezavi jutri ob približno 9.30 po srednjeevropskem času.)

Komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel je dodala: „Digitalizacija spreminja našo družbo, vse njene koristi pa lahko izkoristimo samo s tesnim in plodnim sodelovanjem. Za obravnavanje prihodnjih izzivov so nujne usklajene zaveze in naložbe na ravni EU. Pričakujem, da bo digitalni dan 2018 prinesel novo raven evropskega sodelovanja na digitalnem področju v zvezi z umetno inteligenco in e-zdravjem, ter spodbujam vse države članice in deležnike, naj prispevajo k našim skupnim prizadevanjem, da Evropa v digitalni dobi ostane pomemben svetovni akter.“

Digitalni dan 2018 bodo zaznamovale izjave, katerih namen bo:

  • Združevanje moči na področju umetne inteligence: umetna inteligenca lahko naši družbi in gospodarstvu prinese velike koristi, na primer boljše zdravstveno varstvo, varnejši promet in konkurenčnejšo industrijo. Da bi lahko v celoti izkoristili priložnosti, ki jih ponuja, morajo evropske države sodelovati. Komisija bo v prihodnjih tednih sprejela sporočilo o umetni inteligenci. Več o izjavi o umetni inteligenci bo na voljo na tej povezavi jutri ob približno 13. uri po srednjeevropskem času.

  • Vzpostavitev evropskega partnerstva na področju tehnologij blokovnih verig: Evropska komisija je februarja 2018 ustanovila Opazovalnico in forum EU za blokovne verige ter bo za projekte, ki podpirajo uporabo blokovnih verig, zagotovila približno 300 milijonov evrov naložb. Hkrati države članice zelo dejavno podpirajo ekosisteme blokovnih verig, opravljajo eksperimente in napovedujejo ukrepe na ravni vlad. Da bi izkoristili številne priložnosti blokovnih verig in preprečili razdrobljen pristop, bo Komisija jutri postavila temelje za oblikovanje evropskega partnerstva za blokovne verige, ki bo spodbujalo interoperabilne infrastrukture za okrepitev zaupanja vrednih digitalnih storitev. Več o izjavi o blokovnih verigah bo na voljo na tej povezavi jutri ob približno 15.30 po srednjeevropskem času.

  • Izmenjava podatkov za personalizacijo zdravstvenega varstva: potrebe državljank in državljanov so v središču podatkovno vodenih inovacij na področju zdravstvenega varstva in bi morale biti pomemben dejavnik pri personaliziranem zdravljenju. Namen izjave o e-zdravju je povezati dostop do obstoječih in prihodnjih genomskih podatkovnih zbirk po vsej Evropski uniji, kar bo spodbudilo napredek pri raziskavah na področju redkih bolezni, raka, farmakogenomike, preprečevanja bolezni, nevroloških bolezni in drugih obolenj. Okrepljeno sodelovanje med državami članicami bo pomagalo odpraviti pomanjkanje interoperabilnosti in razdrobljenost pobud v EU, ob hkratnem zagotavljanju najvišjih evropskih standardov za varovanje osebnih podatkov. Tako bo EU lahko ohranila vodilni položaj na področju personalizirane medicine v svetu ter spodbujala znanstvene dosežke in konkurenčnost industrije. Več o izjavi o genomskih podatkovnih zbirkah bo na voljo na tej povezavi jutri ob približno 17. uri po srednjeevropskem času.

  • Spodbujanje inovacij s pomočjo novega spletnega orodja: inovacijski radar lahko pomaga povezovati inovatorje s podjetji, ki bi jim lahko pomagala pri uvajanju inovacij na trg. Med digitalnim dnevom 2018 bo Komisija spodbujala sodelovanje pri podpiranju prelomnih inovacij v Evropi. Namen pobude je tudi nadaljnji razvoj in obogatitev platforme z vodilnimi nacionalnimi projekti na področju inovacij. Več o izjavi o inovacijskem radarju bo na voljo na tej povezavi jutri ob približno 17.30 po srednjeevropskem času.

  • Čezmejni preskusni odseki z omrežji 5G kot podpora povezani in avtomatizirani mobilnosti: prvi daljši preskusni odseki so bili napovedani septembra 2017. Jutri bosta Španija in Portugalska podpisali memorandum o soglasju za začetek sodelovanja. Več o memorandumu o soglasju bo na voljo na tej povezavi jutri ob približno 11. 30 po srednjeevropskem času.

Ozadje

Digitalni dan 2017 je v ospredje postavil pet pobud:

Več informacij

Prenos digitalnega dneva 2018 v živo

Digitalni dan 2017

Sodelovanje za razvoj evropskih superračunalnikov

Časovnica: Enotni digitalni trg – ukrepi Komisije od leta 2015

#DigitalDay18

@DSMeu @Ansip_EU @GabrielMariya

 

IP/18/2902

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar