Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Ziua Digitală 2018: Statele UE se angajează să facă mai mult împreună în domeniul digital

Bruxelles, 9 aprilie 2018

Mâine, Comisia va reuni miniștri și reprezentanți ai statelor UE, precum și reprezentanți ai sectorului industrial, ai mediului academic și ai societății civile pentru a încuraja cooperarea în ceea ce privește inteligența artificială, tehnologia blockchain, serviciile de e-sănătate și inovarea.

Discuțiile se vor concentra pe modul în care evoluțiile tehnologice vor modela viitorul Europei. În acest sens, este esențial să se creeze o piață unică digitală solidă, cu investiții sporite și competențele digitale îmbunătățite. 

După ce ediția de anul trecut a Zilei Digitale, care a fost organizată la Roma, a declanșat acțiuni reușite de cooperare în domenii precum calculul de înaltă performanță, mobilitatea conectată și digitalizarea industriei, Comisia repetă inițiativa pentru a încuraja sporirea cooperării cu privire la aspectele digitale.

În ultimul an, s-au realizat progrese majore în ceea ce privește piața unică digitală. Eliminarea tarifelor de roaming și portabilitatea conținutului online fac de acum parte din viața cetățenilor europeni. Norme mai stricte privind protecția datelor cu caracter personal și primele norme la nivelul UE privind securitatea cibernetică vor deveni realitate în mai 2018.

Pentru numeroase propuneri, se așteaptă încă să se ajungă la un acord. Europa ar trebui să avanseze și, pe baza pieței unice digitale, să sporească investițiile și să promoveze cooperarea într-o serie de domenii-cheie, precum inteligența artificială, tehnologia blockchain, serviciile de e-sănătate și inovarea.

Domnul Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, a declarat: „Europenii încep să resimtă concret beneficiile pieței unice digitale. Ei pot acum să se bucure de serviciile lor preferate de muzică și film în streaming atunci când călătoresc în străinătate, fără tarife de roaming. În curând, geoblocarea atunci când facem cumpărături online nu va mai fi decât o amintire îndepărtată. Datele noastre personale vor fi mai bine protejate începând din 25 mai. Ediția din acest an a Zilei Digitale este momentul cel mai potrivit pentru a recunoaște ceea ce am realizat până acum, dar și pentru a încuraja statele membre să avanseze rapid în privința propunerilor legislative care sunt încă în discuție. Trebuie să ne pregătim împreună viitorul digital. Unindu-ne forțele și resursele, trebuie să facem mai mult pentru a profita de oportunitățile oferite de tehnologii precum inteligența artificială și blockchain.” (Discursul de deschidere va fi disponibil aici, mâine în jurul orei 9:30 CET).

Doamna Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a precizat: „Societatea noastră este în curs de transformare datorită digitalizării, dar nu vom putea beneficia pe deplin de avantajele acesteia decât printr-o cooperare strânsă și fructuoasă. Angajamentul și investițiile coordonate la nivelul UE sunt imperios necesare pentru a face față provocărilor viitoare. Mă aștept ca Ziua Digitală 2018 să ne permită să ajungem la un nou nivel de cooperare digitală în Europa în domeniul inteligenței artificiale și al e-sănătății. Încurajez toate statele membre ale UE și toate părțile interesate să contribuie la eforturile noastre, astfel încât Europa să fie în continuare un actor mondial și în era digitală.”

Printre evenimentele marcante ale Zilei Digitale 2018 se numără o serie de declarații care vizează:

  • Unirea forțelor în domeniul inteligenței artificiale: inteligența artificială poate aduce beneficii importante societății și economiei noastre, cum ar fi servicii medicale mai bune, transporturi mai sigure și un sector industrial mai competitiv. Pentru a putea profita pe deplin de oportunitățile oferite de inteligența artificială, țările europene trebuie să colaboreze, inclusiv în ceea ce privește utilizarea celor mai înalte standarde de protecție a datelor. Comisia va adopta o comunicare privind inteligența artificială în cursul săptămânilor următoare. Mai multe informații despre declarația privind inteligența artificială vor fi disponibile aici, mâine în jurul orei 13:00 CET.

  • Crearea unui parteneriat european privind tehnologiile blockchain: Comisia Europeană a lansat recent, în februarie 2018, Observatorul și forumul UE privind tehnologia blockchain și va investi aproximativ 300 de milioane EUR în proiecte care vizează sprijinirea utilizării acestei tehnologii. În același timp, statele membre au fost foarte active în susținerea ecosistemelor blockchain, prin lansarea de experimente și prin anunțarea unor acțiuni la nivel guvernamental. Pentru a profita de numeroasele oportunități oferite de tehnologia blockchain și a evita o abordare fragmentară, Comisia va pune mâine bazele unui Parteneriat european pentru tehnologia blockchain, menit să promoveze infrastructuri interoperabile care vor dezvolta serviciile digitale de încredere. Mai multe informații despre declarația privind tehnologia blockchain vor fi disponibile aici, mâine în jurul orei 15:30 CET.

  • Schimbul de date pentru personalizarea serviciilor medicale: nevoile cetățenilor ar trebui să fie în centrul inovării bazate pe date în domeniul asistenței medicale, iar cetățenii ar trebui să aibă un rol activ în tratamentul lor personalizat. Declarația privind e-sănătatea vizează crearea unei conexiuni de acces între bazele de date genomice existente și viitoare din întreaga Uniune Europeană, ceea ce va facilita progresele cercetării în domenii precum bolile rare, cancerul, farmacogenomica, prevenirea bolilor, afecțiunile creierului și alte afecțiuni. Cooperarea consolidată dintre statele membre va contribui la soluționarea problemelor legate de lipsa interoperabilității și de fragmentarea inițiativelor în cadrul UE, garantând totodată cele mai înalte standarde europene de protecție a datelor. Aceasta va permite, de asemenea, menținerea UE printre actorii mondiali majori din domeniul medicinii personalizate, ceea ce va încuraja contribuțiile științifice și competitivitatea industrială. Mai multe informații despre declarația privind bazele de date genomice vor fi disponibile aici, mâine în jurul orei 17:00 CET.

  • Încurajarea inovării cu ajutorul unui nou instrument online: radarul de inovare poate facilita punerea în legătură a inovatorilor cu persoanele care îi pot ajuta să își introducă inovațiile pe piață. Cu ocazia Zilei Digitale 2018, Comisia încurajează cooperarea pentru sprijinirea inovațiilor revoluționare în Europa. Inițiativa urmărește, de asemenea, să dezvolte și mai mult acest instrument online și să îl îmbogățească prin includerea celor mai bune proiecte naționale de inovare.Mai multe informații despre radarul de inovare vor fi disponibile aici, mâine în jurul orei 17:30 CET.

  • Coridoare de testare 5G transfrontaliere pentru a sprijini mobilitatea conectată și automatizată: un prim set de coridoare de testare pe scară largă a fost anunțat în septembrie 2017. Mâine, Spania și Portugalia vor semna un memorandum de înțelegere care va lansa cooperarea dintre aceste țări. Mai multe informații despre memorandumul de înțelegere vor fi disponibile aici, mâine în jurul orei 11:30 CET.

Context

În cursul ediției din 2017 a Zilei Digitale, s-a pus accentul pe cinci inițiative:

Informații suplimentare

Transmisiunea în direct online a Zilei Digitale 2018

Ziua Digitală 2017 organizată la Roma

Cooperarea pentru dezvoltarea supercalculatoarelor europene

Calendar: Piața unică digitală — acțiunile Comisiei începând cu anul 2015

#DigitalDay18

@DSMeu @Ansip_EU @GabrielMariya

 

IP/18/2902

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar