Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Digitalni dan 2018.: države članice EU-a spremne za veću suradnju u digitalnom području

Bruxelles, 9. travnja 2018.

Komisija će sutra okupiti ministre, predstavnike država članica EU-a, industrije, akademske zajednice i civilnog društva kako bi potaknula suradnju u području umjetne inteligencije, lanaca blokova, e-zdravstva i inovacija.

Raspravljat će se o utjecaju razvoja tehnologije na budućnost Europe i važnosti izgradnje čvrstog jedinstvenog digitalnog tržišta uz povećanje ulaganja i digitalnih vještina. 

Prošlogodišnji Digitalni dan održan u Rimu označio je početak uspješne suradnje u područjima kao što su računalstvo visokih performansi, povezana mobilnost i digitalizacija industrije, pa je Komisija odlučila ponoviti inicijativu kako bi potaknula veću suradnju u području digitalnih tehnologija.

U proteklih godinu dana ostvaren je znatan napredak u uspostavljanju jedinstvenog digitalnog tržišta. Europski građani sada uživaju u prednostima kao što su ukinute naknade za roaming i prenosivost usluga internetskog sadržaja. U svibnju 2018. donijet će se stroža pravila o zaštiti osobnih podataka i prva pravila o kibersigurnosti na razini EU-a.

U pogledu mnogih prijedloga još nije postignut dogovor. Europa bi trebala napredovati i, oslanjajući se na jedinstveno digitalno tržište, povećati ulaganja te poticati suradnju u nizu ključnih područja kao što su umjetna inteligencija, lanci blokova, e-zdravstvo i inovacije.

Potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: Europljani počinju osjećati konkretne koristi jedinstvenog digitalnog tržišta. Sada su im njihove omiljene usluge izravnog prijenosa video i glazbenog sadržaja dostupne i kad putuju preko granice, a da pritom ne moraju plaćati naknadu za roaming. Geoblokiranje pri kupnji preko interneta uskoro će biti daleka prošlost. Naši će osobni podaci biti bolje zaštićeni od 25. svibnja. Ovogodišnji Digitalni dan savršena je prigoda za priznavanje dosadašnjih postignuća, ali i za poticanje država članica EU-a da ubrzaju donošenje zakonodavnih prijedloga koji se još razmatraju. Trebamo se zajednički pripremiti za našu digitalnu budućnost; činiti više, udružiti snage i sredstva kako bismo iskoristili mogućnosti koje nude tehnologije kao što su umjetna inteligencija i lanci blokova. (Uvodni govor bit će dostupan ovdje sutra oko 9:30 po srednjoeuropskom vremenu).

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: Digitalizacija mijenja naše društvo, a iz nje možemo izvući maksimalnu korist samo uz blisku i plodnu suradnju. Koordinirani angažman i ulaganja na razini EU-a nužni su za svladavanje izazova koji su pred nama. Očekujem da će Digitalni dan 2018. omogućiti povećanje razine digitalne suradnje u Europi s obzirom na umjetnu inteligenciju i e-zdravstvo te pozivam sve države članice i dionike da sudjeluju u našim naporima da Europu zadržimo na svjetskoj sceni u digitalnom dobu.

Najvažniji događaji na Digitalnom danu 2018. uključuju izjave kojima je svrha:

  • udruživanje snaga u području umjetne inteligencije: umjetna inteligencija može znatno pridonijeti društvu i gospodarstvu, npr. unaprijediti zdravstvenu skrb, sigurnost prometa i industrijsku konkurentnost. Da bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti koje pruža umjetna inteligencija, europske zemlje trebaju surađivati, uključujući u primjeni najviših standarda zaštite podataka. Komisija će donijeti Komunikaciju o umjetnoj inteligenciji narednih tjedana. Više informacija o izjavi o umjetnoj inteligenciji bit će dostupno ovdje sutra oko 13:00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

  • izgradnja europskog partnerstva u tehnologijama lanaca blokova: Europska komisija osnovala je Opservatorij i forum EU-a za lance blokova u veljači 2018. i uložit će oko 300 milijuna eura u projekte kojima se podupire uporaba lanaca blokova. Osim toga, države članice aktivno podupiru ekosustave lanaca blokova testiranjima i najavom mjera na državnoj razini. Kako bi se iskoristile brojne mogućnosti lanaca blokova i izbjegao fragmentirani pristup, Komisija će sutra postaviti temelje za uspostavu Europskog partnerstva za lance blokova u cilju poticanja interoperabilnih infrastruktura kojima će se poboljšati kvaliteta digitalnih usluga povjerenja. Više informacija o izjavi o tehnologijama lanaca blokova bit će dostupno ovdje sutra oko 15:30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

  • razmjena podatka za personalizaciju zdravstvene skrbi: potrebe građana zauzimaju središnje mjesto u inovacijama u području zdravstvene skrbi utemeljenima na podacima i trebale bi biti aktivan čimbenik personaliziranog liječenja. Izjavom o e-zdravstvu nastoji se povezati pristup postojećim i budućim genomskim bazama podataka u cijeloj Europskoj uniji, čime će se potaknuti daljnja istraživanja u području rijetkih bolesti, raka, farmakogenomike, prevencije bolesti, bolesti mozga i drugih bolesti. Većom suradnjom između država članica omogućit će se rješavanje problema fragmentiranosti inicijativa u EU-u i nedostatka interoperabilnosti uz osiguravanje najviših europskih standarda zaštite osobnih podataka. Osim toga, njome će se osigurati da EU ostane na čelu globalne personalizirane medicine te potaknuti postizanje znanstvenih rezultata i industrijska konkurentnost. Više informacija o izjavi o genomskim bankama podatka bit će dostupno ovdje sutra oko 17:00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

  • poticanje inovacija s pomoću novog internetskog alata: Inovacijski radar omogućuje povezivanje inovatora s onima koji im mogu pomoći da svoje inovacije stave na tržište. Tijekom Digitalnog dana 2018. Komisija potiče na suradnju u podupiranju revolucionarnih inovacija u Europi. Inicijativom se ujedno nastoji dodatno razviti taj internetski alat i obogatiti ga vodećim nacionalnim projektima u području inovacija. Više o izjavi o Inovacijskom radaru bit će dostupno ovdje sutra oko 17:30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

  • 5G prekogranični koridori za testiranje kao potpora povezanoj i automatiziranoj mobilnosti: prvi niz velikih koridora za testiranje najavljen je u rujnu 2017. Španjolska i Portugal sutra potpisuju Memorandum o razumijevanju kojim započinju suradnju. Više informacija o Memorandumu o razumijevanju bit će dostupno ovdje sutra oko 11:30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Kontekst

Na Digitalnom danu 2017. naglasak je bio na pet inicijativa:

Dodatne informacije

Prijenos uživo Digitalnog dana 2018.

Digitalni dan 2017. u Rimu

Suradnja za izgradnju europskih superračunala

Kronologija: jedinstveno digitalno tržište – djelovanje Komisije od 2015.

#DigitalDay18

@DSMeu @Ansip_EU @GabrielMariya

 

IP/18/2902

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar