Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Ψηφιακή Ημέρα 2018: Οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονται να κάνουν περισσότερα από κοινού στον ψηφιακό τομέα

Βρυξέλλες, 9 Απριλίου 2018

Αύριο η Επιτροπή θα φέρει σε επαφή υπουργούς και εκπροσώπους χωρών της ΕΕ, της βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να ενθαρρύνει τη συνεργασία στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της τεχνολογίας αλυσίδας συστοιχιών (blockchain), της ηλεκτρονικής υγείας και της καινοτομίας.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης και στο γεγονός ότι η οικοδόμηση ισχυρής ψηφιακής ενιαίας αγοράς με αύξηση των επενδύσεων και των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας. 

Μετά την περσινή Ψηφιακή Ημέρα στη Ρώμη, η οποία έδωσε το έναυσμα για επιτυχή συνεργασία σε τομείς όπως η πληροφορική υψηλών επιδόσεων, η συνδεδεμένη κινητικότητα και η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας, η Επιτροπή επαναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία για να ενθαρρύνει περαιτέρω συνεργασία στα ψηφιακά θέματα.

Μέσα σε ένα έτος έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής και η φορητότητα του διαδικτυακού περιεχομένου αποτελούν πλέον μέρος της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Τον Μάιο του 2018 θα γίνουν πραγματικότητα οι αυστηρότεροι κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και οι πρώτοι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια.

Πολλές προτάσεις μένουν ακόμη να συμφωνηθούν. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει και, με βάση την ψηφιακή ενιαία αγορά, να αυξήσει τις επενδύσεις και να προωθήσει τη συνεργασία σε μια σειρά βασικών τομέων, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία blockchain, η ηλεκτρονική υγεία και η καινοτομία.

Ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα οφέλη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς στην πράξη. Μπορούν πλέον να διασχίζουν τα σύνορα με τις αγαπημένες τους υπηρεσίες μετάδοσης βίντεο και μουσικής συνεχούς ροής - και χωρίς τέλη περιαγωγής. Σύντομα ο γεωγραφικός αποκλεισμός κατά τις αγορές μέσω διαδικτύου θα αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Από τις 25 Μαΐου τα προσωπικά μας δεδομένα θα προστατεύονται καλύτερα. Η φετινή Ψηφιακή Ημέρα είναι η ιδανική στιγμή να αναγνωρίσουμε όσα έχουμε πετύχει, αλλά και να ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν γρήγορα με τις νομοθετικές προτάσεις που παραμένουν υπό εξέταση. Πρέπει μαζί να προετοιμάσουμε το ψηφιακό μας μέλλον· πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ενώνοντας τις δυνάμεις και τους πόρους μας για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία blockchain.» (Η εναρκτήρια ομιλία θα είναι διαθέσιμη εδώ αύριο, γύρω στις 9:30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση μεταμορφώνει την κοινωνία μας και μπορούμε να αποκομίσουμε πλήρως τα οφέλη της μόνο μέσω στενής και γόνιμης συνεργασίας. Για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων χρειάζεται συντονισμένη δέσμευση και επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ. Αναμένω η Ψηφιακή Ημέρα 2018 να οδηγήσει την ψηφιακή συνεργασία στην Ευρώπη σε ένα νέο επίπεδο όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και την ηλεκτρονική υγεία, και παροτρύνω όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή στην ψηφιακή εποχή

Ενδεικτικά, η Ψηφιακή Ημέρα 2018 θα περιλαμβάνει δηλώσεις που αποσκοπούν στα εξής:

  • Συνένωση των δυνάμεων για την τεχνητή νοημοσύνη (AI): Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία μας, όπως καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες μεταφορές και πιο ανταγωνιστική βιομηχανία. Για να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συνεργαστούν, μεταξύ άλλων για την χρήση των υψηλότερων προτύπων προστασίας των δεδομένων. Η Επιτροπή θα εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι διαθέσιμες εδώ αύριο, γύρω στη 13:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

  • Δημιουργία ευρωπαϊκής συνεργασίας για την τεχνολογία blockchain: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε πρόσφατα το παρατηρητήριο-φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain τον Φεβρουάριο του 2018 και θα επενδύσει περίπου 300 εκατ. EUR σε έργα που στηρίζουν τη χρήση της τεχνολογίας αυτής. Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη στηρίζουν πολύ ενεργά τα οικοσυστήματα blockchain, ξεκινώντας δοκιμές και ανακοινώνοντας δράσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων. Για να αξιοποιηθούν οι πολυάριθμες δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain και να αποφευχθεί μια κατακερματισμένη προσέγγιση, η Επιτροπή θα θέσει αύριο τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας για την τεχνολογία blockchain, προκειμένου να προωθήσει διαλειτουργικές υποδομές οι οποίες θα ενισχύσουν τις αξιόπιστες ψηφιακές υπηρεσίες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δήλωση για την τεχνολογία blockchain θα είναι διαθέσιμες εδώ αύριο, γύρω στις 15:30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

  • Ανταλλαγή δεδομένων για την εξατομίκευση της υγειονομικής περίθαλψης: Οι ανάγκες των πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο των καινοτομιών στην υγειονομική περίθαλψη που βασίζεται στα δεδομένα και θα πρέπει να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην εξατομικευμένη θεραπεία τους. Η δήλωση για την ηλεκτρονική υγεία στοχεύει στη διασύνδεση της πρόσβασης σε υφιστάμενες και μελλοντικές βάσεις δεδομένων γονιδιωματικής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συμβάλει στην πρόοδο της έρευνας στον τομέα των σπάνιων ασθενειών, του καρκίνου, της φαρμακογονιδιωματικής, της πρόληψης των ασθενειών, των εγκεφαλικών και άλλων παθήσεων. Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η έλλειψη διαλειτουργικότητας και ο κατακερματισμός των πρωτοβουλιών στην ΕΕ και παράλληλα θα εξασφαλίσει υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η συνεργασία αυτή θα διατηρήσει, επίσης, την ΕΕ στην πρώτη γραμμή της εξατομικευμένης ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο, με την προώθηση του επιστημονικού έργου και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δήλωση για τις βάσεις δεδομένων γονιδιωματικής θα είναι διαθέσιμες εδώ αύριο, γύρω στις 17:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

  • Ενθάρρυνση της καινοτομίας με τη βοήθεια ενός νέου διαδικτυακού εργαλείου: Το εργαλείο «Innovation Radar» (ραντάρ καινοτομίας) μπορεί να συμβάλει ώστε να έρθουν σε επαφή οι καινοτόμοι φορείς με εκείνους που μπορούν να τους βοηθήσουν ώστε οι καινοτομίες τους να φτάσουν στην αγορά. Κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Ημέρας 2018, η Επιτροπή ενθαρρύνει τη συνεργασία για τη στήριξη των πρωτοποριακών καινοτομιών στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή έχει, επίσης, ως στόχο να αναπτυχθεί περαιτέρω το ηλεκτρονικό εργαλείο και να εμπλουτιστεί με κορυφαία εθνικά έργα καινοτομίας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δήλωση για το εργαλείο «Innovation Radar» θα είναι διαθέσιμες εδώ αύριο, γύρω στις 17:30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

  • Διάδρομοι διασυνοριακών δοκιμών 5G για τη στήριξη της συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας: Μια πρώτη σειρά διαδρόμων δοκιμών μεγάλης κλίμακας ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Αύριο, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα υπογράψουν μνημόνιο συμφωνίας για την έναρξη της συνεργασίας τους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μνημόνιο συμφωνίας θα είναι διαθέσιμες εδώ αύριο, γύρω στις 11:30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Ιστορικό

Κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Ημέρας 2017 δόθηκε έμφαση σε πέντε πρωτοβουλίες:

Περισσότερες πληροφορίες

Ζωντανή μετάδοση της Ψηφιακής Ημέρας 2018

Ψηφιακή Ημέρα 2017 στην Ρώμη

Συνεργασία για την κατασκευή ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών

Χρονολόγιο: Ψηφιακή ενιαία αγορά — δράσεις της Επιτροπής από το 2015

#DigitalDay18

@DSMeu @Ansip_EU @GabrielMariya

 

IP/18/2902

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar