Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

WiFi4EU: begin registratie voor EU-financiering van gratis draadloze internet-hotspots in openbare ruimten

Brussel, 20 maart 2018

De Europese Commissie opent vandaag het WiFi4EU-webportaal. Gemeenten uit heel Europa kunnen zich nu inschrijven om medio mei deel te nemen aan de eerste oproep tot het indienen van projecten. Zij kunnen dan in aanmerking komen voor EU-financiering om gratis openbare draadloze internet-hotspots te installeren.

Het WiFi4EU-programma biedt vouchers ter waarde van 15 000 euro waarmee gemeenten wifi-hotspots kunnen aanleggen in openbare ruimten, waaronder bibliotheken, museums, openbare parken en pleinen. Volgens voorzitter Jean-Claude Juncker is het doel van het initiatief WiFi4EU “om elk Europees dorp en iedere stad tegen 2020 te voorzien van vrije, draadloze internettoegang in de omgeving van de voornaamste centra van het openbare leven”.

Gemeenten kunnen de WiFi4EU-vouchers gebruiken om wifi-apparatuur (draadloze toegangspunten) aan te schaffen en te installeren in lokale centra van het openbare leven die zij kiezen. De kosten voor het in stand houden van het netwerk zijn voor rekening van de gemeente.

Vicevoorzitter en commissaris voor de Digitale Eengemaakte Markt Andrus Ansip: "Vandaag gaan we van start met het WiFi4EU-portaal. We zetten zo een concrete stap om gemeenten te helpen gratis wifi aan te bieden. We boeken dus veel vooruitgang, maar ik vraag het Europees Parlement en de Raad met klem hun werk in verband met het voorgestelde wetboek voor telecommunicatie af te ronden, zodat wij snelle connectiviteit in de hele EU kunnen waarborgen. Daartoe behoort de coördinatie van spectrum in heel Europa en het daadkrachtig stimuleren van investeringen in de netwerken met hoge capaciteit die Europa nodig heeft."

Mariya Gabriel, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving: "Het initiatief WiFi4EU zorgt ervoor dat duizenden Europeanen gratis toegang tot internet krijgen in openbare ruimten in de hele EU. Dankzij het programma WiFi4EU krijgen lokale gemeenschappen de mogelijkheid om connectiviteit dichter bij de burgers te brengen, zodat zij ten volle kunnen profiteren van de ongekende mogelijkheden die de digitalisering te bieden heeft. Dat is een concrete stap die bijdraagt tot de digitale eengemaakte markt."

Er wordt tot 2020 een bedrag van 120 miljoen euro uit de EU-begroting uitgetrokken ten behoeve van de financiering van apparatuur voor gratis openbare wifi-diensten in tot 8 000 gemeenten in alle lidstaten, Noorwegen en IJsland.

Hoe werkt het aanvragen van een WiFi4EU-voucher?

  • Registratiefase: vanaf 20 maart 2018 kunnen gemeenten zich inschrijven op het portaal www.WiFi4EU.eu.

  • Aanvraagfase: medio mei 2018 vindt de eerste oproep plaats en kunnen de geregistreerde gemeenten een aanvraag doen voor een eerste reeks van 1 000 WiFi4EU-vouchers (met een waarde van 15 000 euro per stuk). De vouchers worden verdeeld volgens het principe "wie het eerst komt, het eerst maalt".

  • Toekenningsfase: de Commissie maakt bekend welke 1 000 gemeenten in het kader van de eerste oproep financiering krijgen, waarbij rekening wordt gehouden met het geografische evenwicht. Elk deelnemend land krijgt ten minste 15 vouchers.

  • De komende twee jaar vindt nog vier keer een WiFi4EU-oproep plaats. 

Via WiFi4EU gefinancierde netwerken zijn kosteloos, vrij van reclame en er worden geen persoonlijke gegevens verzameld. Er wordt alleen financiering verstrekt voor netwerken die niet samenvallen met bestaande gratis particuliere of openbare netwerken met soortgelijke kwaliteit in dezelfde openbare ruimte.

Achtergrond

Het WiFi4EU-initiatief, dat voorzitter Juncker in september 2016 in zijn State of the Union-toespraak heeft aangekondigd, maakt deel uit van de ambitieuze herziening van de telecomregels van de EU, met nieuwe maatregelen om aan de groeiende behoefte aan snelle internetaansluitingen te voldoen en zo het concurrentievermogen van Europa een impuls te geven.

Dit heeft de EU in korte tijd bereikt: de afschaffing van de roamingtarieven voor alle reizigers in de EU, met ingang van 15 juni 2017; de overdraagbaarheid van inhoud die de Europeanen vanaf begin 2018 de mogelijkheid geeft op reis gebruik te maken van de films, muziek, videospellen of e-books waarop zij thuis een abonnement hebben; en de vrijgave van de 700 MHz-band voor de ontwikkeling van 5G en nieuwe onlinediensten.

Over 14 wetgevingsvoorstellen in het kader van de strategie voor de digitale eengemaakte markt – een van de topprioriteiten van de Commissie-Juncker – wordt nog onderhandeld. De Commissie heeft het Europees Parlement en de Raad gevraagd om snel werk te maken van alle reeds ingediende voorstellen.

Meer informatie

Vragen en antwoorden

Factsheet

IP/18/2065

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar