Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Boj proti dezinformacijam na spletu: strokovna skupina zagovarja večjo preglednost na spletnih platformah

Strasbourg, 12. marca 2018

Strokovna skupina na visoki ravni za preprečevanje širjenja lažnih novic in dezinformacij na spletu je danes komisarki za digitalno gospodarstvo in družbo Mariji Gabriel predala poročilo, v katerem predlaga opredelitev pojava in sklop priporočil.

Neodvisni strokovnjaki se zavzemajo za kodeks načel, h kateremu bi se morale zavezati spletne platforme in družbena omrežja. Poročilo dopolnjuje prve uvide iz javnega posvetovanja in raziskave Eurobarometer, ki je bila prav tako objavljena danes. Na podlagi teh prispevkov bo pripravljeno sporočilo o boju proti spletnemu dezinformiranju, ki ga bo Komisija objavila spomladi.

Komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel je dejala: „Zahvaljujem se strokovni skupini na visoki ravni in profesorici Madeleini de Cock Buning za odlično delo pri vodenju skupine, kar je omogočilo spoštovanje kratkih rokov. Z vsemi zbranimi mnenji in bogatim skupnim strokovnim znanjem imamo zdaj na voljo širok nabor gradiva, s katerim bomo lahko izpostavili več oprijemljivih možnosti za boljšo obravnavo tveganj, ki jih prinašajo dezinformacije na spletu.“

Predsednica strokovne skupine na visoki ravni, profesorica Madeleine de Cock Buning, je dejala: „Zelo sem vesela naših rezultatov, zlasti predanosti vseh deležnikov, vključno s spletnimi platformami, ukrepom, ki jih Komisiji svetujemo v sprejetje. Gre za velik korak naprej glede vprašanja širjenja dezinformacij: ustvarili smo trdno osnovo za kodeks praks, ki ga podpira koalicija več deležnikov.

Strokovna skupina na visoki ravni je opredelila težavo

Poročilo strokovne skupine na visoki ravni se osredotoča bolj na težave, povezane z dezinformacijami, kot z lažnimi novicami. Strokovnjaki so se namerno izognili izrazu „lažne novice“, menijo namreč, da je neustrezen za zaobjetje kompleksnih težav z dezinformacijami, ki vključujejo tudi vsebine, v katerih se izmišljene informacije prepletajo z dejstvi.

Dezinformacije so v poročilu opredeljene kot napačne ali zavajajoče informacije, ki so zgrajene, predstavljene in promovirane za dobiček ali namerno povzročanje javne škode. To lahko ogrozi demokratične procese in vrednote ter je lahko posebej usmerjeno v različne sektorje, kot so zdravstvo, znanost, izobraževanje in finance. Poročilo poudarja potrebo po vključitvi vseh ustreznih strani v vsakršno morebitno ukrepanje in v prvi vrsti priporoča samoregulativni pristop.

Skupina priporoča spodbujanje medijske pismenosti za boj proti dezinformacijam; razvoj orodij, ki uporabnike in novinarje opremljajo za boj proti dezinformacijam; varovanje raznolikosti in trajnosti evropskih novičarskih medijev; stalne raziskave o učinku dezinformacij v Evropi.

Zavzema se tudi za kodeks načel, h kateremu bi se morale zavezati spletne platforme in družbena omrežja. Med desetimi ključnimi načeli iz poročila bi morale spletne platforme na primer zagotavljati preglednost tako, da pojasnijo, kako algoritmi izbirajo izpostavljene novice. Poleg tega so pozvane, da v sodelovanju z evropskimi medijskimi hišami sprejmejo učinkovite ukrepe za boljšo vidnost zanesljivih, zaupanja vrednih novic in lažji dostop uporabnikov do njih.

Ta merila so zlasti pomembna v predvolilnih obdobjih. Nazadnje, skupina priporoča vzpostavitev koalicije z več deležniki, da se zagotovijo izvajanje, spremljanje in redno pregledovanje dogovorjenih ukrepov.

V raziskavah se poudarja vloga kakovostnih medijev

Komisija je na javno posvetovanje, začeto novembra 2007, prejela skoraj 3 000 odgovorov. Namerne dezinformacije z namenom vplivanja na volitve in migracijske politike sta bili najpomembnejši kategoriji, v katerih bi lažne novice po mnenju večine anketirancev družbi najverjetneje povzročile škodo.

V skladu z najnovejšo raziskavo Eurobarometer (približno 26 000 anketirancev) državljani po EU zaznavajo veliko lažnih novic, pri čemer jih 83% anketirancev meni, da ta pojav pomeni grožnjo demokraciji. Poudarja tudi pomen kakovostnih medijev: anketiranci tradicionalne medije dojemajo kot najbolj zaupanja vreden vir novic (radio 70 %, TV 66%, tisk 63 %). Spletnim virom novic in spletiščem, ki gostijo videoposnetke, zaupajo najmanj, in sicer uživajo stopnjo zaupanja 26 % oz. 27 %.

Ti rezultati so bili potrjeni v javnem posvetovanju, v katerem je bilo najmanj zaupanja v družbene medije, spletne združevalnike novic in spletne bloge ter spletišča, večje zaupanje pa je bilo v tradicionalne časopise in revije, specializirana spletišča in spletne publikacije, tiskovne in javne agencije (skupaj več kot 70 %).

V spletnem posvetovanju se je izkazalo, da je po splošnem mnenju širjenje lažnih informacij prek družbenih medijev enostavno, ker lažne novice nagovarjajo čustva bralcev (88 %), se razširjajo za usmerjanje javne razprave (84 %) in so zgrajene za ustvarjanje prihodkov (65 %). Polovica vprašanih meni, da preverjanje dejstev po tem, ko je bila dezinformacija objavljena, ni rešitev, saj ne bo doseglo ljudi, ki so videli prvotno informacijo.

Ozadje

Predsednik Jean-Claude Juncker je v poslanici komisarki za digitalno gospodarstvo in družbo Mariji Gabriel naložil, naj prouči izzive, ki jih spletne platforme pomenijo za naše demokracije zaradi širjenja lažnih informacij, in spodbudi razmišljanje o tem, kaj je potrebno storiti na ravni EU za zaščito naših državljanov.https://encrypted.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjf3MHlxIvXAhWJthoKHeYtDOMQFggqMAA&url=https%3A%2F%2Fec.europa.eu%2Fcommission%2Fcommissioners%2Fsites%2Fcwt%2Ffiles%2Fcommissioner_mission_letters%2Fmission-letter-mariya-gabriel.pdf&usg=AOvVaw12QjsM8vO-1NNxTN3Dc_gm

Strokovna skupina na visoki ravni je bila ustanovljena, da bi Komisiji svetovala o obsegu pojava lažnih novic. 39 imenovanih strokovnjakov združuje predstavnike civilne družbe, platform družbenih medijev, medijskih hiš, novinarje in akademike.

Evropska unija je v boju proti lažnim novicam že dejavna: leta 2015 je bila po zasedanju Sveta iz marca istega leta za boj proti dezinformacijam v vzhodnem sosedstvu EU ustanovljena delovna skupina East Stratcom pod vodstvom visoke predstavnice, podpredsednice Federice Mogherini. Poleg tega nedavni predlogi Komisije za posodobitev pravil EU glede avtorske pravice vključujejo določbo, s katero se visokokakovostno novinarstvo ščiti tako, da spletnim urednikom daje nove pravice, da bi se lahko prilagodili stalnemu spreminjanju digitalnega okolja. Na ravni EU tudi strokovna skupina EU za medijsko pismenost predstavlja platformo za izmenjavo najboljših praks o medijski pismenosti, vključno z državljanskim orodjem za odpravo napačnih informacij.

 

Dodatne informacije

Poročilo skupine strokovnjakov na visoki ravni o lažnih novicah in dezinformacijah

Prvi rezultati javnega posvetovanja

Predstavitev raziskave Eurobarometer

IP/18/1746

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar