Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Erasmus+ online

Bruxelles, 15 martie 2018

Erasmus+, unul din cele mai de succes programe emblematice ale UE, adaugă astăzi o versiune online la acțiunile sale privind mobilitatea, cu scopul de a conecta mai mulți studenți și tineri din țările europene și din țările din vecinătatea sudică a UE.

Comisia Europeană a lansat astăzi Erasmus+ Virtual Exchange, un proiect al cărui obiectiv în următorii doi ani este de a promova dialogul intercultural și de a îmbunătăți competențele a cel puțin 25 000 de tineri prin intermediul unor instrumente digitale de învățare. Proiectul include cele 33 de țări în care se desfășoară programele Erasmus+ și regiunea sud-mediteraneeană, care include Algeria, Egiptul, Israelul, Iordania, Libanul, Libia, Marocul, Palestina*, Siria și Tunisia. 

Versiunea online a Erasmus+ va completa Programul tradițional privind mobilitatea fizică și ar putea fi extinsă în viitor la alte regiuni ale lumii. 

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Deși este un program de mare succes, Erasmus+ nu este întotdeauna accesibil tuturor. Prin intermediul programului Erasmus+ Virtual Exchange vom facilita sporirea contactelor între persoane, abordarea tinerilor din diferite medii sociale și promovarea înțelegerii interculturale. Acest instrument online va conecta mai mulți tineri din UE cu omologii lor din alte țări; el va ajuta la crearea unor punți de legătură și la dezvoltarea competențelor personale, cum ar fi gândirea critică, educația în domeniul mass-mediei, limbile străine și capacitatea de a lucra în echipă.” 

Erasmus+ Virtual Exchange va face legătura între tineri, lucrători din domeniul tineretului, studenți și cadre didactice universitare din țări europene și țări din vecinătatea sudică a UE prin discuții moderate, grupuri de proiect transnaționale, cursuri online deschise și acțiuni de formare. De exemplu, tineri din țări diferite vor putea interacționa o dată pe săptămână pentru a discuta pe marginea unor subiecte cum ar fi evoluțiile economice, sau modificările climatice, interacțiuni care ar fi facilitate de un moderator și care s-ar desfășura pe baza unor materiale distribuite în prealabil. 

Toate activitățile se vor desfășura ca parte a unor programe de învățământ superior sau proiecte organizate pentru tineret. În stadiul pregătitor, Erasmus+ Virtual Exchange a generat interes în rândul universităților și al organizațiilor de tineret și au fost create deja 50 de parteneriate, iar 40 de persoane au beneficiat de programe de formare pentru a deveni moderatori de dezbateri.

 Contactele și schimburile cu omologi din străinătate reprezintă o excelentă oportunitate de a dobândi cunoștințe și competențe noi, precum și de a consolida toleranța și acceptarea reciprocă. Erasmus+ Virtual Exchange promovează dialogul intercultural între tineri, în conformitate cu Declarația de la Paris, convenită în cadrul reuniunii informale a miniștrilor educației din UE în martie 2015. Declarația are ca scop promovarea prin educație a valorilor cetățenești și a valorilor comune ale libertății, toleranței și nediscriminării.

Context 

În cursul etapei pilot, cu un buget de 2 milioane de euro până în decembrie 2018, Erasmus+ Virtual Exchange va ajunge la cel puțin 8 000 de tineri. Dacă programul este încununat de succes, scopul este reînnoirea acestuia până la sfârșitul anului 2019 pentru a ajunge la încă 17 000 de persoane. În viitor, Erasmus+ Virtual Exchange ar putea deveni o acțiune periodică și ar putea fi extins pentru a ajunge la și mai mulți tineri din alte regiuni. 

Erasmus+ sprijină deja mobilitatea de învățare și predare între țările din vecinătatea sudică a UE și UE. Începând cu anul 2015, au fost finanțate peste 1 000 de proiecte între universități europene și din sudul Mediteranei, care intenționează să încurajeze aproximativ 15 000 de studenți și personal din sudul Mediteranei să vină în Europa, în timp ce peste 7 000 de europeni vor avea posibilitatea de a preda sau studia în aceste țări. În plus, aproximativ 2 200 de tineri din țări aflate în vecinătatea sudică a UE și lucrători din domeniul tineretului participă anual la proiecte de învățare non-formală. 

Informații suplimentare 

Pagina de start: Erasmus+ Virtual Exchange

 

* Această denumire nu se interpretează ca fiind o recunoaștere a statului Palestina și nu aduce atingere pozițiilor individuale ale statelor membre cu privire la acest subiect.

IP/18/1741

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar