Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Zaštita europskih potrošača: igračke i automobili na vrhu su liste otkrivenih opasnih proizvoda

Bruxelles, 12. ožujka 2018.

Europska komisija danas objavljuje izvješće za 2017. o sustavu brzog uzbunjivanja za opasne proizvode.

Izvješće pokazuje da su tijekom 2017. nacionalna tijela češće upotrebljavala sustav brzog uzbunjivanja te su razmijenila više od 2000 upozorenja o opasnim proizvodima. Igračke, primjerice nekoliko modela popularnih fidget spinnera, automobili i motocikli bili su na vrhu opasnih proizvoda koji su otkriveni i uklonjeni s tržišta. 

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je: Europskim propisima o potrošačima jamči se da se u EU-u prodaju samo proizvodi koji su sigurni. U slučaju proizvoda koji nisu, tijela mogu brzo reagirati uz pomoć sustava brzog uzbunjivanja i ukloniti sve proizvode koji bi mogli uzrokovati ozljede. Zahvaljujući tom sustavu naša su djeca sigurna, a na našim je cestama manje nesreća sa smrtnim posljedicama. To je dobar primjer učinkovite provedbe pravila EU-a o zaštiti potrošača. Nažalost, u mnogim drugim područjima moramo poboljšati provedbu i osigurati da potrošači mogu ostvariti svoja prava. To je cilj naših predstojećih „Novih pogodnosti za potrošače”. 

2201 upozorenje razmijenjeno u sustavu brzog uzbunjivanja potaknulo je gotovo 4000 daljnjih mjera kao što je povlačenje proizvoda s tržišta. To pokazuje da su sva nacionalna tijela pomno pratila upozorenja u sustavu i poduzela sve potrebne mjere kako bi tržište učinila sigurnim za potrošače. 

Kako se potrošači s pomoću ovog sustava mogu zaštititi od opasnih proizvoda koji se prodaju na internetu?

Potrošači sve češće kupuju proizvode na internetu izravno iz trećih zemalja. Sada treba osigurati da su ti proizvodi u skladu sa sigurnosnim normama EU-a.

Mnogi opasni proizvodi za koje su izdane obavijesti u sustavu brzog uzbunjivanja prodaju se i na internetskim platformama ili tržištima. Kako bi se riješio taj problem, Komisija potiče suradnju s međunarodnim partnerima i internetskim platformama kako bi se osiguralo da nesigurni proizvodi ne dođu u ruke potrošačima u EU-u. Komisija je 1. ožujka 2018. objavila preporuku sa skupom operativnih mjera koje internetske platforme i države članice trebaju poduzeti kako bi pojačale rad na suzbijanju nezakonitog sadržaja na internetu, uključujući opasne proizvode. 

Među ostalim, Komisija poziva platforme da preuzmu dobrovoljne obveze koje nadilaze njihove zakonske obveze u području sigurnosti proizvoda. 

Koji su proizvodi najrizičniji?

„Igračke” su 2017. bile kategorija proizvoda za koju su se najčešće izdavale obavijesti (29 %), a slijedila su ih „motorna vozila” (20 %) te „odjeća, tekstil i modni artikli” (12 %).

Kad je riječ o vrstama rizika, 2017. rizik o kojem se najčešće izdavalo obavijesti bile su ozljede (28 %), a slijedio ih je kemijski rizik (22 %).

Odakle dolaze?

Većina opasnih proizvoda za koje je izdana obavijest u sustavu potječe izvan EU-a. Kina je najčešće navođena kao zemlja podrijetla, ali broj upozorenja 2017. ostao je na 53 % (1155), kao i prethodne godine. Komisija nastavlja blisku suradnju s kineskim tijelima radi rasprava o posebnim slučajevima i provedbe mjera kao što je razmjena dobre prakse. Za opasne proizvode europskog podrijetla izdano je 413 obavijesti (26 %).

Sljedeći koraci

Sustav brzog uzbunjivanja važan je alat za nacionalna tijela za zaštitu potrošača pri provedbi propisa EU-a o pravima potrošača. Radi dodatnog poboljšanja provedbe Komisija će u travnju predstaviti „Nove pogodnosti za potrošače”, kojima će nastojati modernizirati postojeća pravila i poboljšati zaštitu potrošača.

Komisija će nastaviti modernizirati sustav brzog uzbunjivanja kako bi tijela i poduzeća mogla bolje zaštititi potrošače od opasnih proizvoda.

Sljedeći će korak modernizacije sustava biti omogućivanje korisnicima da svako upozorenje pročitaju na svim službenim jezicima EU-a.

Kontekst

Od 2003. sustavom brzog uzbunjivanja omogućuje se brzo širenje informacija između država članica i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji su povučeni i/ili opozvani s tržišta u bilo kojem dijelu Europe. Tako se mogu poduzeti odgovarajuće daljnje mjere (zabrana/obustava prodaje, povlačenje, opoziv ili odluka carinskih tijela o zabrani uvoza) na cijelom području EU-a. 

Trenutačno je u sustav uključena trideset i jedna zemlja (države članice EU-a, Island, Lihtenštajn i Norveška). Sustav brzog uzbunjivanja funkcionira zahvaljujući svakodnevnoj, neprekinutoj i bliskoj suradnji država članica. 

Sustav brzog uzbunjivanja ima namjensku javnu internetsku stranicu (ec.europa.eu/consumers/rapid-alert-system) s tjedno ažuriranim upozorenjima koja su dostavila nacionalna tijela uključena u sustav. Svakog se tjedna registrira približno 50 upozorenja, koja se zatim objavljuju na internetu. Svatko može pregledavati obavijesti u sustavu. Potrošači i poduzeća sada se mogu predbilježiti na upozorenja u skladu sa svojim potrebama i željama te dijeliti upozorenja putem društvenih medija. 

Na internetskoj stranici sustava brzog uzbunjivanja dostupan je i poseban alat kojim poduzeća mogu brzo i učinkovito obavijestiti nacionalna tijela o potencijalno nesigurnom proizvodu koji su stavila na tržište. 

Dodatne informacije

Internetska stranica sustava brzog uzbunjivanja

Pitanja i odgovori

Alat za pretraživanje informacija objavljenih u sustavu brzog uzbunjivanja

Sustav brzog uzbunjivanja – nacionalne kontaktne točke

Godišnje izvješće i statističke informacije

 

 

IP/18/1721

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar

Photos