Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság meghatározta a strukturálisreform-támogató program 2018. évi prioritásait

Brüsszel, 2018. március 7.

A Bizottság meghatározta a strukturálisreform-támogató program 2018. évi prioritásait

A Bizottság ma elfogadta azt a 2018. évi munkaprogramot, amely meghatározza a strukturálisreform-támogató programból finanszírozandó reformtámogató intézkedéseket. A strukturálisreform-támogató program 2018 folyamán 24 tagállamnak nyújt technikai támogatást több mint 140 projekt végrehajtásához. Ezek a programok a 2017-ben kiválasztott több mint 150 projekten felül értendők.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos is, így nyilatkozott: „Európa gazdasága megerősödött, és szilárd növekedési pályára állt, de gazdaságaink stabilabbá, inkluzívabbá, produktívabbá és ellenállóbbá tételéhez további strukturális reformokra van szükség. A mai határozat lehetővé teszi, hogy a továbbiakban is támogassuk az uniós tagállamok növekedésösztönző reformjainak előkészítését, tervezését és végrehajtását.”

A strukturálisreform-támogató program éves munkaprogramja meghatározza a program prioritásait, célkitűzéseit, várt eredményeit és végrehajtandó intézkedéseit. A tagállamok 2018-ban például költségvetési rendszereik reformjához, a közigazgatás korszerűsítéséhez, nemzeti igazságügyi rendszereik színvonalának és hatékonyságának növeléséhez, valamint a csalás, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelemhez kaphatnak technikai támogatást. További támogatás vehető igénybe a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás és az erőforrás-hatékonyság javítása, illetve az energiaunióhoz kapcsolódó kezdeményezések végrehajtása céljából. Számos tagállam az egészségügy és a szociális jóléti rendszer reformjának végrehajtásához is kap majd támogatást. A tagállamokat a tőkepiacok fejlesztése, a fizetésképtelenségi keretek reformja és a nemteljesítő hitelek kezelésével kapcsolatos képességük fokozása céljából is támogatjuk.

A tagállamok idén a technikai támogatás céljára rendelkezésre álló keret több mint ötszörösét igényelték, és 2017-hez képest jóval több tagállam kap ilyen támogatást a strukturálisreform-támogató programból. A Bizottság a kielégíthető igények számának növelése érdekében decemberben azt javasolta, hogy emeljék meg a technikai támogatás céljából rendelkezésre álló keretet.

A Bizottság által strukturális reformok végrehajtásához nyújtott támogatás szorosan kötődik az európai szemeszter keretéhez, mivel a strukturálisreform-támogató programnak az is célja, hogy javítsa az országspecifikus ajánlásokban és az országjelentésekben kijelölt reformok végrehajtását. A 2017-ben és az azt megelőző években nyújtott technikai támogatásokról a ma közzétett 2018. évi országjelentések mutatnak be példákat.

Háttér-információk

A Bizottság 2015-ben létrehozta a Strukturálisreform-támogató Szolgálatot, hogy azon keresztül támogassa a tagállamokat intézményi, strukturális és igazgatási reformjaik előkészítésében, tervezésében és végrehajtásában. A Strukturálisreform-támogató Szolgálat 2017 és 2020 között 142,8 millió eurós költségvetéssel külön támogatási programot működtet e célból (ez a strukturálisreform-támogató program). A program 2017 májusában lépett hatályba. A program keretében nyújtott támogatás kérésre minden tagállam rendelkezésére áll, és nem igényel társfinanszírozást.

Az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésére irányuló, 2017 decemberében előterjesztett javaslatai részeként a Bizottság azt javasolta, hogy a strukturálisreform-támogató program költségvetését 2020-ig emeljék meg 80 millió euróval. További 80 millió euró várható a tagállamok önkéntes átcsoportosításaiból az európai strukturális és beruházási alapok technikai segítségnyújtási komponensének terhére. Mindezekkel együtt a 2020-ig rendelkezésre álló támogatási költségvetés 300 millió euróra nőne, vagyis a strukturálisreform-támogató program jobban ki tudná elégíteni a technikai támogatás iránti, vártnál nagyobb keresletet, és támogathatná az euróövezetbe igyekvő tagállamok reformjait is.

További információk

Tájékoztató: Strukturálisreform-támogató Szolgálat

Sajtóközlemény: Az európai szemeszter téli csomagja

Tájékoztató feljegyzés: Az európai szemeszter téli csomagja

Országjelentések

Strukturálisreform-támogató Szolgálat

Strukturálisreform-támogató program

IP/18/1582

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar