Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Plačilne storitve: potrošnike čakajo cenejša, varnejša in inovativnejša elektronska plačila

Bruselj, 12. januarja 2018

Evropski potrošniki bodo po novem lahko izkoristili vse ugodnosti plačevanja prek spleta za blago in storitve, in sicer po zaslugi novih pravil, zaradi katerih bodo elektronska plačila cenejša, enostavnejša in varnejša.

Z revidirano direktivo o plačilnih storitvah, ki se bo uporabljala od 13. januarja 2018, se poskuša posodobiti evropske plačilne storitve tako v korist potrošnikov kot podjetij, da bi ostali v koraku s tem hitro razvijajočim se trgom.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, je dejal: „To je še en korak na poti do enotnega digitalnega trga v EU. Ta zakonodaja bo spodbujala razvoj inovativnih spletnih in mobilnih plačil, kar bo koristilo gospodarstvu in prispevalo k rasti. Z začetkom veljavnosti nove direktive o plačilnih storitvah bodo prepovedana doplačila za plačila s potrošniškimi debetnimi in kreditnimi karticami. To bi lahko potrošnikom v EU prihranilo več kot 550 milijonov evrov na leto. Potrošniki bodo pri plačevanju tudi bolje zaščiteni.“

Nova pravila bodo:

  • prepovedala zaračunavanje doplačil, tj. dodatnih stroškov za plačila s potrošniškimi kreditnimi ali debetnimi karticami, v trgovinah ali na spletu;

  • odprla trg EU za plačilne storitve za podjetja, ki ponujajo plačilne storitve, saj bodo ta imela dostop do informacij o plačilnem računu;

  • uvedla stroge varnostne zahteve za elektronska plačila ter zaščito finančnih podatkov potrošnikov;

  • okrepila pravice potrošnikov na številnih področjih. Med te spadajo zmanjšanje odgovornosti za neodobrena plačila in uvedba pravice do brezpogojnega povračila („brez vsakih vprašanj“) pri direktnih obremenitvah v evrih. 

Ta pravila bodo veljala od 13. januarja 2018, in sicer na podlagi določb, ki so jih države članice prenesle v svoje nacionalne zakone v skladu z zakonodajo EU. Komisija poziva države članice, ki direktive še niso prenesle v svojo zakonodajo, naj to storijo čim prej.

Ozadje

Revidirana direktiva o plačilnih storitvah (Direktiva (EU) 2015/2366/EU), ki jo je julija 2013 predlagala Evropska komisija in o kateri sta se sozakonodajalca dogovorila leta 2015, je zadnja v vrsti zakonov, ki jih je EU sprejela za zagotovitev sodobnih, učinkovitih in poceni plačilnih storitev ter okrepitev varstva evropskih potrošnikov in podjetij.

Direktiva vključuje in razveljavlja Direktivo 2007/64/ES (direktiva o plačilnih storitvah), ki je zagotovila pravno podlago za oblikovanje enotnega trga EU za plačilne storitve. Revidirana direktiva je prilagodila pravila, da zajemajo nove in inovativne plačilne storitve, vključno s spletnim in mobilnim plačevanjem, hkrati pa zagotavljajo varnejše okolje za potrošnike.

Več informacij

Več informacij o direktivi o plačilnih storitvah

Pogosta vprašanja o direktivi o plačilnih storitvah

Pogosta vprašanja o regulativnih tehničnih standardih

IP/18/141

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar