Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Predsjednik Juncker reorganizira svoj najuži tim; Europska komisija imenuje novoga glavnog tajnika

Bruxelles, 21. veljače 2018.

Nakon što je glavni tajnik Alexander Italianer izrazio želju za umirovljenje, Europska komisija imenovala je Martina Selmayra svojim novim glavnim tajnikom, a predsjednik Juncker imenovao je Claru Martinez Alberola novom voditeljicom svojeg kabineta te Richarda Szostaka novim zamjenikom voditeljice kabineta.

Nakon više od 32 godine službe u Europskoj komisiji, sadašnji glavni tajnik Alexander Italianer odlučio je povući se sa svoje funkcije u Europskoj komisiji i otići u mirovinu. Stoga je kolegij na prijedlog predsjednika Jean-Clauda Junckera odlučio imenovati Martina Selmayra, sadašnjeg voditelja kabineta predsjednika, novim glavnim tajnikom Komisije. Ova odluka stupa na snagu 1. ožujka. Istovremeno je predsjednik Juncker odlučio da će sadašnja zamjenica voditelja kabineta Clara Martinez Alberola postati nova voditeljica njegova kabineta i tako postati prva žena na funkciji voditeljice kabineta predsjednika Komisije. Richard Szostak, sadašnji diplomatski savjetnik predsjednika Junckera, postaje novi zamjenik voditeljice kabineta.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: Jutros mi je Alexander Italianer potvrdio da se želi povući s mjesta glavnog tajnika Komisije i 1. ožujka otići u mirovinu. Iskreno mu zahvaljujem za desetljeća lojalnosti Europskoj komisiji i zadnje tri godine meni osobno, kao njezinu predsjedniku. Duboko sam zahvalan što sam imao priliku surađivati s tako iskusnim i stručnim glavnim tajnikom i želim mu zahvaliti za vješto upravljanje našom administracijom i što je pristao ostati s nama još mjesec dana, kako bismo osigurali uredno prijelazno razdoblje. Drago mi je da je pristao nakon 1. travnja i dalje biti moj savjetnik u funkciji posebnog savjetnika za strateška pitanja kojima će se EU baviti, osobito o višegodišnjem financijskom okviru i pripremama za Brexit.

Alexander Italianer, po nacionalnosti Nizozemac, pridružio se Europskoj komisiji 1985., kada je počeo raditi u Odjelu za ekonomske i financijske poslove. Surađivao je s pet predsjednika Komisije, među ostalim obnašao je i dužnost zamjenika voditelja kabineta predsjednika Jacquesa Santera i Joséa Manuela Barrosa. Pridonio je utjecajnim ekonomskim studijama koje su bivšem predsjedniku Jacquesu Delorsu poslužile pri promicanju njegovih planova za jedinstveno europsko tržište i ekonomsku i monetarnu uniju. Nakon sudjelovanja u Komisijinu timu za pregovore o Ugovoru iz Maastrichta, Alexander Italianer počeo je raditi u kabinetu predsjednika Santera u kojem je bio zadužen za uvođenje eura i pridonio je svojim radom programu Agenda 2000, koji je otvorio put pristupanju deset novih država članica 2004. U 2010. postao je glavni direktor Glavne uprave za tržišno natjecanje, u kojoj je pokrenuo predmete protiv internetskih divova kao što su Google i Apple, krenuo u bitku protiv kartela najvećih banaka u predmetu LIBOR i uveo je važna pojednostavnjenja propisa EU-a o državnim potporama. Kao glavni tajnik i prvi predsjedatelj Komisijina Odbora za bolju regulativu (2006.–2010.) i na sadašnjem mjestu glavnog tajnika (od rujna 2015.) Alexander Italianer iznimno je pridonio ispunjenju Komisijina obećanja da će „nastojati biti velika u velikim stvarima, a u malima mala”. Bio je predvodnikom Komisijinih napora u područjima migracija, odgovora na terorističke prijetnje u Europi, pojednostavnjenju procesa koordinacije ekonomske politike u okviru europskog semestra među državama članicama i priprema za posljedice Brexita i budućnosti Europske unije s 27 država članica, osobito kad je riječ o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru. Kako bi osigurao uredno prijelazno razdoblje za svojeg nasljednika na dužnosti glavnog tajnika, Alexander Italianer ostat će još mjesec dana, točnije do 31. ožujka, u službi predsjednika Junckera kao njegov posebni savjetnik. Nakon toga će zbog svojeg bogatog i neprocjenjivog iskustva postati posebni savjetnik predsjednika Junckera za strateška pitanja o programu EU-a, osobito za višegodišnji financijski okvir i pripreme za Brexit.

Martin Selmayr, dosadašnji voditelj Ureda predsjednika, danas je na prijedlog predsjednika Junckera imenovan novim glavnim tajnikom Europske komisije i preuzet će dužnost 1. ožujka. Ured predsjednika Junckera od 1. ožujka preuzima Clara Martinez Alberola, koja je trenutačno na mjestu zamjenice voditelja tog ureda.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je:„Sljedećih dvadeset mjeseci bit će presudno za ostvarivanje cilja izgradnje Europe koja štiti, osnažuje i brani.Za to mi je potreban najbolji tim. Zato želim da Martin Selmayr kao novi glavni tajnik upravlja talentiranom i marljivom administracijom naše institucije, a da Clara Martinez Alberola vodi moj osobni tim. Clara i Martin su tijekom proteklih godina stekli moje puno povjerenje. Dokazali su da čine vrlo snažan tim koji može iznaći brza i kvalitetna rješenja za najveće izazove s kojima se Europa suočava. Zahvaljujući njihovu profesionalizmu, stručnosti i snažnom timskom duhu Komisija će moći provesti svoj zakonodavni program i pripremiti se za budućnost.”

Martin Selmayr postat će sedmi glavni tajnik Europske komisije i prvi Nijemac na toj funkciji[1]. Nakon karijere u akademskoj zajednici, privatnom sektoru i Europskoj središnjoj banci, Martin Selmayr pridružio se 2004. Europskoj komisiji gdje je prvo bio glasnogovornik za informacijsko društvo i medije (2004. – 2010.). U 2010. postao je voditelj kabineta Viviane Reding, potpredsjednice Komisije zadužene za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo (2010. – 2014.). Na tim je funkcijama predvodio Komisijine uspješne napore usmjerene na smanjenje cijena roaminga u EU-u i uvođenje novih europskih pravila o zaštiti podataka. U 2014. preuzeo je funkciju direktora kampanje Jean-Claudea Junckera kao glavnog kandidata Europske pučke stranke (EPP) na izborima za Europski parlament. Zatim je imenovan glavnim savjetnikom u Glavnoj upravi Europske komisije za gospodarske i financijske poslove i predstavnikom EU-a u Europskoj banci za obnovu i razvoj, nakon čega je postao voditelj Junckerova tima u prijelaznom razdoblju, a zatim i voditelj ureda kada je Jean-Claude Juncker 1. studenoga 2014. preuzeo funkciju predsjednika Komisije. Na tom položaju g. Selmayr pridonio je usmjeravanju i ostvarivanju svih strateških prioriteta Junckerove Komisije.

Predsjednik je danas imenovao Claru Martinez Alberolu novom voditeljicom ureda koja će tu funkciju preuzeti 1. ožujka. Gđa Martinez Alberola prva je žena i prva osoba španjolske nacionalnosti u povijesti Europske komisije na čelu Ureda predsjednika[2]. Europskoj komisiji pridružila se prije 27 godina (1991.), kada se bavila prije svega pravnim pitanjima povezanima s jedinstvenim tržištem i pripremama za proširenje 2004. Zatim je u dva uzastopna mandata služila u uredu predsjednika Barrosa (2005. – 2014.), gdje je pridonijela izradi Komisijina prijedloga okvira za jačanje vladavine prava u EU-u iz 2014. U srpnju 2014. imenovana je glavnom savjetnicom pri Glavnoj upravi za pravosuđe, zatim se pridružila Martinu Selmayru kao zamjenica voditelja Junckerova tima u prijelaznom razdoblju, nakon čega je postala zamjenica voditelja Ureda predsjednika kada je 1. studenoga 2014. Jean-Claude Juncker preuzeo funkciju predsjednika Europske komisije. Na svojoj sadašnjoj funkciji gđa Martinez Alberola bila je odgovorna prije svega za međuinstitucijske odnose, pridonijela je koordinaciji Komisijinih napora u području upravljanja migracijama i realizaciji Junckerova plana za bolju regulativu te je vodila pripreme Komisijinih godišnjih programa rada.

Predsjednik Juncker odlučio je zatim i imenovati Richarda Szostaka, svojeg diplomatskog savjetnika od povjerenja, na mjesto zamjenika voditelja svojega ureda. Richard Szostak je poljsko-britanski državljanin koji je radio u kabinetu bivše potpredsjednice Komisije Viviane Reding zadužene za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo (2012. – 2014.), a radio je i u Pravnoj službi Vijeća (2005. – 2011.) i u Stalnom predstavništvu Poljske pri EU-u tijekom poljskog predsjedništva EU-a. U okviru sadašnjih dužnosti Richard Szostak savjetuje predsjednika Junckera o svim vanjskopolitičkim pitanjima, o pripremama za sastanke na vrhu skupine G7 i osobito o pregovorima o Brexitu te o odnosima EU–Švicarska. Na tim će dužnostima nastaviti raditi i u svojoj novoj funkciji zamjenika voditelja ureda predsjednika Junckera. Richard Szostak imao je ključnu ulogu u koordinaciji djelovanja EU-a i država članica na vrhuncu migracijske krize, pregovorima o zajedničkoj izjavi EU-a i Turske te izradi strategije za zapadni Balkan.

Kako bi se dodatno ojačalo Glavno tajništvo, Kolegij je prihvatio prijedlog predsjednika Junckera da se Pia Ahrenkilde-Hansen u funkciji glavne savjetnice od 1. ožujka priključi Glavnom tajništvu u kojem će obnašati dužnost zamjenice glavnog tajnika. Gđa Ahrenkilde-Hansen danska je državljanka, koja trenutačno obnaša dužnost direktorice Uprave u GU za komunikaciju zadužene za Predsjednikov ured i za predstavništva Komisije u državama članicama. U Europskoj komisiji radi 22 godine i bila je glasnogovornica Europske komisije za vrijeme predsjednika Prodija i Barrosa (1999. – 2009.). Obnašala je i dužnost glavne glasnogovornice Komisije u razdoblju 2009. - 2014. Na sadašnjoj dužnosti, gdje je zadužena za predstavništva, koordinira komunikacijske napore Komisije u državama članicama kojima se nastoji doprijeti do građana te lokalnih i regionalnih medija u ključnom trenutku za budućnost Europe. Njezine vještine i kompetencije čine je idealnom kandidatkinjom za njezino novo radno mjesto u Glavnom tajništvu.

 

Kontekst: glavni tajnici Komisije od 1958.

  1. Émile Noël: francuski državljanin, rođen 1922. Imenovan je izvršnim tajnikom Europske gospodarske zajednice 1958. u dobi od 36 godina. Tu je funkciju obnašao do 1987.
  2. David Williamson: britanski državljanin, rođen 1934. Imenovan je izvršnim tajnikom 1987. u dobi od 53 godine. Tu je funkciju obnašao do 1997.
  3. Carlo Trojan: nizozemski državljanin, rođen 1942. Imenovan je izvršnim tajnikom 1997. u dobi od 55 godina. Tu je funkciju obnašao do 2000.
  4. David O'Sullivan: irski državljanin, rođen 1953. Imenovan je izvršnim tajnikom u lipnju 2000. u dobi od 47 godina. Tu je funkciju obnašao do studenoga 2005. Prije nego što je imenovan glavnim tajnikom, obnašao je dužnost voditelja kabineta bivšeg predsjednika Komisije Romana Prodija.
  5. Catherine Day: irska državljanka, rođena 1954. Imenovana je izvršnom tajnicom u studenome 2005. u dobi od 51 godine. Tu je funkciju obnašala do 1. rujna 2015.
  6. Alexander Italianer: nizozemski državljanin, rođen 1956. Imenovan je izvršnim tajnikom 1. rujna 2015. u dobi od 59 godina. Tu je funkciju obnašao do 1. ožujka 2018.

 

[1] Do sada je bilo šest glavnih tajnika Europske komisije: pet muškaraca i jedna žena. Po nacionalnosti, dvoje Nizozemaca, dvoje Iraca, jedan Britanac i jedan Francuz.

[2] Do sada je na funkciji voditelja Ureda predsjednika bilo 19 muškaraca, i to pet Francuza, četiri Nijemca, tri Belgijca, dva Luksemburžanina, dva Talijana, jedan Portugalac, jedan Irac i jedan Britanac.

IP/18/1004

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar