Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ αναδιοργανώνει την ομάδα των στενών συνεργατών του· Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διορίζει νέο γενικό γραμματέα

Βρυξέλλες, 21 Φεβρουαρίου 2018

Σε συνέχεια της εκδήλωσης από τον γενικό γραμματέα κ. Alexander Italianer της επιθυμίας να συνταξιοδοτηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε τον κ. Martin Selmayr ως νέο γενικό γραμματέα της, ενώ ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ διόρισε την κα Clara Martinez Alberola ως νέα επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του και τον κ. Richard Szostak ως νέο αναπληρωτή επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του.

Έπειτα από περισσότερα από 32 χρόνια στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο νυν γενικός γραμματέας κ. Alexander Italianer αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως εκ τούτου και κατόπιν πρότασης του προέδρου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το σώμα των επιτρόπων αποφάσισε να διορίσει τον κ. Martin Selmayr, νυν επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του προέδρου, ως νέο γενικό γραμματέα της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ αποφάσισε να προαγάγει τη νυν αναπληρώτρια επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του, κα Clara Martinez Alberola, στη θέση του επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του, με αποτέλεσμα η κα Alberola να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου προέδρου της Επιτροπής. Ο νυν σύμβουλος του προέδρου κ. Γιούνκερ σε θέματα διπλωματίας, κ. Richard Szostak, θα διοριστεί νέος αναπληρωτής επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του προέδρου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Σήμερα το πρωί ο κ. Alexander Italianer μου επιβεβαίωσε την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη θέση του γενικού γραμματέα της Επιτροπής την 1η Μαρτίου. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου προς αυτόν για τις δεκαετίες πιστής υπηρεσίας που προσέφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, κατά τα τελευταία τρία έτη, σ' εμένα ως πρόεδρό της. Εκτίμησα πραγματικά τη συνεργασία μου μ' έναν τόσο έμπειρο και καταρτισμένο γενικό γραμματέα, και θέλω να τον ευχαριστήσω για τη δεξιοτεχνική καθοδήγηση των υπηρεσιών μας, όπως και για το γεγονός ότι δέχτηκε να παραμείνει στη θέση του για επιπλέον έναν μήνα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ομαλή διαδοχή. Επιπλέον, με χαροποιεί το γεγονός ότι συμφώνησε να εξακολουθήσει να μου παρέχει τις συμβουλές του, μετά την 1η Απριλίου, ως ειδικός σύμβουλος σε στρατηγικά ζητήματα του θεματολογίου της ΕΕ, ιδίως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και την προετοιμασία για το Brexit».

Ο κ. Alexander Italianer, Ολλανδός υπήκοος, άρχισε να εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1985, στο τμήμα Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πέντε προέδρους της Επιτροπής, έχοντας υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στα ιδιαίτερα γραφεία των προέδρων κ. Ζακ Σαντέρ και κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο οποίο υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου. Συνέβαλε στην εκπόνηση σημαντικών οικονομικών μελετών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζακ Ντελόρ για να προωθήσει τα σχέδιά του για την Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Αφού συμμετείχε στην ομάδα της Επιτροπής που διαπραγματεύτηκε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο κ. Alexander Italianer ανέλαβε στο ιδιαίτερο γραφείο του προέδρου κ. Σαντέρ τη θέση του υπευθύνου για την εισαγωγή του ευρώ και συνέβαλε στην «Ατζέντα 2000», η οποία προετοίμασε την προσχώρηση στην ΕΕ δέκα νέων κρατών μελών το 2004. Το 2010 διορίστηκε γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, θέση από την οποία κίνησε υποθέσεις σε βάρος κολοσσών του διαδικτύου όπως η Google και η Apple, στράφηκε εναντίον καρτέλ που είχαν δημιουργήσει μεγάλες τράπεζες στην υπόθεση του LIBOR και δρομολόγησε σημαντικές απλουστεύσεις των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας και πρώτος πρόεδρος της επιτροπής εκτίμησης επιπτώσεων για καλή νομοθέτηση (2006-2010), καθώς και ως γενικός γραμματέας της Επιτροπής (από τον Σεπτέμβριο του 2015), ο κ. Alexander Italianer διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο για την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Επιτροπής να δίνει μεγάλη σημασία στα σημαντικά θέματα και μικρότερη στα λιγότερο σημαντικά. Επιπλέον, καίριος ήταν ο ρόλος του και στις προσπάθειες της Επιτροπής για τη διαχείριση της μετανάστευσης, την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών στην Ευρώπη, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και την προετοιμασία για τις συνέπειες του Brexit και το μέλλον της Ευρώπης των 27, ιδίως όσον αφορά το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Για να εξασφαλιστεί η ομαλή διαδοχή στη Γενική Γραμματεία, ο κ. Alexander Italianer θα συνεχίσει για έναν ακόμη μήνα, έως τις 31 Μαρτίου, να παρέχει τις υπηρεσίες του στον πρόεδρο κ. Γιούνκερ ως σύμβουλος εκτός κατάταξης. Στη συνέχεια, θα συνεισφέρει την πλούσια και πολύτιμη εμπειρία του από τη θέση του ειδικού συμβούλου του προέδρου κ. Γιούνκερ σε στρατηγικά ζητήματα του θεματολογίου της ΕΕ, ιδίως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και την προετοιμασία για το Brexit.

Κατόπιν πρότασης του προέδρου κ. Γιούνκερ, ο κ. Martin Selmayr, νυν επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του προέδρου, διορίστηκε σήμερα νέος γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ισχύ από την 1η Μαρτίου. Η κα Clara Martinez Alberola, νυν αναπληρώτρια επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου, θα αναλάβει τον ρόλο της νέας επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του προέδρου κ. Γιούνκερ από την 1η Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά:«Οι επόμενοι 20 μήνες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την πλήρη επίτευξη του στόχου μας για μια Ευρώπη που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται τους πολίτες της. Χρειάζομαι την καλύτερη δυνατή ομάδα. Ως εκ τούτου, θέλω ο κ. Martin Selmayr, ως νέος γενικός γραμματέας, να καθοδηγήσει τους ταλαντούχους και σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που στελεχώνουν τις διοικητικές υπηρεσίες του θεσμικού οργάνου μας, και η κα Clara Martinez Alberola να ηγηθεί της ομάδας των προσωπικών συνεργατών μου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Clara και ο Martin έχουν κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη μου. Έχουν αποδείξει ότι μαζί συγκροτούν μια πολύ ισχυρή ομάδα, η οποία μπορεί να βρίσκει γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις για τις πλέον πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Με τον επαγγελματισμό, την εμπειρία και το ισχυρό πνεύμα συνεργασίας που τους διακρίνει, η Επιτροπή θα πετύχει να υλοποιήσει το νομοθετικό πρόγραμμά της και να προετοιμάσει το μέλλον.»

Ο κ. Martin Selmayr θα είναι ο έβδομος γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρώτος Γερμανός υπήκοος που αναλαμβάνει την εν λόγω θέση[1]. Αφού εργάστηκε στον πανεπιστημιακό χώρο, τον ιδιωτικό τομέα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Martin Selmayr προσλήφθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2004, όπου άρχισε να εργάζεται ως εκπρόσωπος Τύπου για θέματα της κοινωνίας των πληροφοριών και των μέσων ενημέρωσης (2004-2010). Το 2010 διορίστηκε επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της κας Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπροέδρου αρμόδιας για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια (2010-2014). Από τις θέσεις αυτές ηγήθηκε των επιτυχών προσπαθειών της Επιτροπής να μειωθούν τα τέλη περιαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ και να θεσπιστούν νέοι κανόνες για την προστασία των δεδομένων. Το 2014 ο κ. Martin Selmayr ανέλαβε διευθυντής της εκστρατείας του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τότε επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, διορίστηκε κύριος σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διευθυντής της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, προτού αναλάβει επικεφαλής της ομάδας που χειρίστηκε τη μετάβαση στην προεδρία του κ. Γιούνκερ και, κατόπιν, επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του, όταν ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου 2014. Από τη θέση αυτή ο κ. Selmayr έχει συμβάλει στη διαχείριση και την υλοποίηση όλων των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Επιτροπής Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος διόρισε σήμερα την κα Clara Martinez Alberola ως νέα επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του, με ισχύ από την 1η Μαρτίου. Η κα Martinez Alberola είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Ισπανίδα υπήκοος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναλαμβάνει επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου προέδρου της Επιτροπής[2]. Αφού προσλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από 27 χρόνια (το 1991), αρχικά εργάστηκε κυρίως επί των νομικών ζητημάτων που σχετίζονταν με την ενιαία αγορά και την προετοιμασία της διεύρυνσης του 2004. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του προέδρου κ. Μπαρόζο για δύο συνεχόμενες θητείες (2005-2014), όπου, μεταξύ άλλων, συνέβαλε στη διαμόρφωση της πρότασης της Επιτροπής του 2014 για ένα πλαίσιο για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου στην ΕΕ. Τον Ιούλιο του 2014 διορίστηκε κύρια σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, προτού αρχίσει να εργάζεται με τον κ. Martin Selmayr ως αναπληρώτρια επικεφαλής της ομάδας που χειρίστηκε τη μετάβαση στην προεδρία του κ. Γιούνκερ και, κατόπιν, αναπληρώτρια επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του, όταν ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου 2014. Στη νυν θέση της, η κα Martinez Alberola, μεταξύ άλλων, διετέλεσε υπεύθυνη για τις διοργανικές σχέσεις, συνέβαλε στον συντονισμό των προσπαθειών της Επιτροπής για τη διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και στην υλοποίηση του θεματολογίου του προέδρου κ. Γιούνκερ για τη βελτίωση της νομοθεσίας, και ηγήθηκε της προετοιμασίας των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας της Επιτροπής.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ αποφάσισε να διορίσει τον κ. Richard Szostak, νυν έμπιστο σύμβουλό του σε θέματα διπλωματίας, ως νέο αναπληρωτή επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του. Ο κ. Richard Szostak, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, πολωνική και βρετανική, έχει εργαστεί κατά το παρελθόν στο ιδιαίτερο γραφείο της πρώην αντιπροέδρου της Επιτροπής κας Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδιας για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια (2012-2014), καθώς και στη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου (2005-2011) και στην πολωνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πολωνικής προεδρίας της ΕΕ. Από την τρέχουσα θέση του, ο κ. Richard Szostak συμβουλεύει τον πρόεδρο κ. Γιούνκερ για όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, την προετοιμασία των συνόδων κορυφής της G7 και, ιδίως, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς και σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας, τομείς που θα παραμείνουν υπό την ευθύνη του κ. Szostak και μετά την ανάληψη εκ μέρους του της θέσης του αναπληρωτή επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του προέδρου κ. Γιούνκερ. Ο κ. Richard Szostak διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό των δράσεων της ΕΕ και των κρατών μελών κατά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης· στη διαπραγμάτευση της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και στην προετοιμασία της στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η Γενική Γραμματεία, το σώμα των επιτρόπων αποφάσισε επίσης, κατόπιν πρότασης του προέδρου κ. Γιούνκερ, τον διορισμό της κας Pia Ahrenkilde Hansen ως κύριας συμβούλου στη Γενική Γραμματεία από την 1η Μαρτίου, όπου θα αναλάβει καθήκοντα αναπληρώτριας γενικής γραμματέα. Η κα Ahrenkilde Hansen είναι Δανή υπήκοος η οποία εργάζεται επί του παρόντος ως διευθύντρια στη ΓΔ Επικοινωνίας, υπεύθυνη για τις αντιπροσωπείες της Επιτροπής στα κράτη μέλη. Με 22 έτη εμπειρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κα Ahrenkilde Hansen έχει υπηρετήσει ως εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια των προεδριών των κ. Πρόντι και Μπαρόζο (από το 1999 έως το 2009). Διετέλεσε επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Επιτροπής από το 2009 έως το 2014. Από την τρέχουσα θέση της ως υπεύθυνη για τις αντιπροσωπείες, συντονίζει τις επικοινωνιακές προσπάθειες της Επιτροπής στα κράτη μέλη, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Επιτροπής να έρθει κοντά στους πολίτες και τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης σε μια εποχή κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτές οι δεξιότητες και ικανότητες την καθιστούν ιδανική για τον νέο ρόλο της στη Γενική Γραμματεία.

 

Ιστορικό: Οι γενικοί γραμματείς της Επιτροπής από το 1958 μέχρι σήμερα

  1. Émile Noël: Γάλλος, 1922. Διορίστηκε εκτελεστικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας το 1958 ,σε ηλικία 36 ετών. Υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι το 1987.
  2. David Williamson: Βρετανός, 1934. Διορίστηκε γενικός γραμματέας το 1987, σε ηλικία 53 ετών. Υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι το 1997.
  3. Carlo Trojan: Ολλανδός, 1942. Διορίστηκε γενικός γραμματέας το 1997, σε ηλικία 55 ετών. Υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι το 2000.
  4. David O'Sullivan: Ιρλανδός, 1953. Διορίστηκε γενικός γραμματέας τον Ιούνιο του 2000, σε ηλικία 47 ετών. Υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι τον Νοέμβριο του 2005. Προτού διοριστεί γενικός γραμματέας, εργαζόταν ως επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην προέδρου της Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι.
  5. Catherine Day: Ιρλανδή, 1954. Διορίστηκε γενική γραμματέας τον Νοέμβριο του 2005, σε ηλικία 51 ετών. Υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
  6. Alexander Italianer: Ολλανδός, 1956. Διορίστηκε γενικός γραμματέας την 1η Σεπτεμβρίου 2015, σε ηλικία 59 ετών. Υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι την 1η Μαρτίου 2018.

 

[1] Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει έξι γενικοί γραμματείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: πέντε άνδρες και μία γυναίκα. Δύο Ολλανδοί, ένας Ιρλανδός και μία Ιρλανδή, ένας Βρετανός και ένας Γάλλος.

[2] Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 19 άνδρες επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου προέδρου της Επιτροπής, εκ των οποίων πέντε ήταν Γάλλοι, τέσσερις Γερμανοί, τρεις Βέλγοι, δύο Λουξεμβούργιοι, δύο Ιταλοί, ένας Πορτογάλος, ένας Ιρλανδός και ένας Βρετανός.

IP/18/1004

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar