Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az új uniós elektronikus tanúsítási rendszer hatálya alá tartozó ökológiai termékek behozatala

Brüsszel, 2017. április 18.

Holnaptól lesz alkalmazandó az ökológiai termékek behozatalát pontosabban nyomonkövető új elektronikus tanúsítási rendszer, amelynek segítségével az Európai Unió globális vezető szerepet tölthet be e termékek a nyomonkövethetősége és a kereskedelemükre vonatkozó megbízható adatok gyűjtése terén.

Ez az úttörő e-tanúsítási rendszer hozzá fog járulni az élelmiszer-biztonságra vonatkozó rendelkezések megerősítéséhez és a csalás lehetőségeinek csökkentéséhez. Mérsékelni fogja a gazdasági szereplőkre és a hatóságokra háruló adminisztratív terheket is, valamint sokkal átfogóbb statisztikai adatokkal fog szolgálni az ökológiai termékek behozatalára vonatkozóan.

A 6-hónapos átmeneti időszakban mind a papíralapú, mind az elektronikus tanúsítvány használható lesz. 2017. október 19-étől azonban már minden importált ökológiai termék az e-tanúsítási rendszer hatálya alá fog tartozni.

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos így nyilatkozott: „A szigorúbb tanúsítási és felügyeleti intézkedések iránti elkötelezettségünk fontos eleme az Unió élelmiszer-biztonsági előírásainak. Ezek a szigorú előírások tették lehetővé, hogy a világon mi állítsuk elő a legjobb minőségű élelmiszereket, de folyamatosan keresnünk kell a további fejlődés lehetőségét. Az új szabályok javítani fogják a fontos és növekvő piacot jelentő ökológiai termékek nyomonkövethetőségét.”

A gyakorlatban e módosítások szükségessé teszik a szóban forgó behozatali tanúsítványok bevonását az úgynevezett kereskedelem-ellenőrzési és szakértői rendszerbe (TRACES), azaz az élelmiszeripari termékek Unión belüli mozgásának nyomonkövetésére szolgáló uniós elektronikus rendszerbe. A hét minden napján 24 órán keresztül elérhető TRACES már bizonyította, hogy azzal, hogy a kereskedelmi partnerek és az illetékes hatóságok számára könnyen hozzáférhetővé teszi a szállítmányok mozgására vonatkozó információkat és felgyorsítja az adminisztratív eljárásokat, gördülékenyebbé teszi a kereskedelmet. A szállítmányok mozgásának nyomonkövetése és a visszautasított szállítmányok kockázatkezelésének megkönnyítése révén a TRACES felbecsülhetetlen eszköznek bizonyult az egészségügyi veszélyekre való gyors reagálás előmozdítása terén is.

Háttér-információk

Követve a Európai Számvevőszék ajánlásait, valamint eleget téve a tagállamok által előterjesztett, az ökológiai termékek mozgásának nyomon követésével és a behozatali ellenőrzések következetességével kapcsolatos aggodalmak kezelésére irányuló kérésnek, az új szabályok az ökológiai termékek nyomonkövethetőségének javítását és a csalások lehetőségének csökkentését célozzák.

A 2016. október 14-én közzétett (EU) 2016/1842 bizottsági végrehajtási rendelet az importált ökológiai termékek elektronikus ellenőrzési tanúsítványa és egyes más elemek tekintetében az 1235/2008/EK rendeletet, a tartósított vagy feldolgozott ökológiai termékekre vonatkozó követelmények és az információszolgáltatás tekintetében pedig a 889/2008/EK rendeletet módosította.

További információk

További információk az ökológiai gazdálkodásról az Unióban

IP/17/963

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar