Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Societățile de închirieri auto vor trata mai bine consumatorii, grație unei acțiuni care vizează asigurarea respectării drepturilor lor la nivelul întregii UE

Bruxelles, 19 ianuarie 2017

Vi s-a întâmplat deja să rezervați online un autovehicul și să constatați că aveți de plătit mai mult atunci când mergeți să preluați mașina de la biroul de închiriere?

Vi s-a întâmplat deja să rezervați online un autovehicul și să constatați că aveți de plătit mai mult atunci când mergeți să preluați mașina de la biroul de închiriere? Anul trecut, acest lucru li s-a întâmplat unui număr de 2 000 de consumatori din Europa, care au semnalat aceste probleme Centrelor Europene ale Consumatorilor, menite să ofere sprijin consumatorilor atunci când călătoresc sau când fac cumpărături peste hotare.

Ca urmare a creșterii semnificative a numărului de plângeri referitoare la închirierile de autovehicule, Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecție a consumatorilor au inițiat un dialog cu principalele cinci societăți de închirieri auto pentru a aborda aceste chestiuni.

Astăzi, autoritățile au decis să încheie această fază a cooperării în materie de asigurare a respectării legii, exprimându-și satisfacția în legătură cu schimbările aduse de cele cinci societăți lider din sector, și anume Avis, Europcar, Enterprise, Hertz și Sixt, practicilor lor comerciale, care sunt acum în concordanță cu normele UE în materie de protecție a consumatorilor. Leaseurope, asociația profesională din domeniul închirierilor auto din UE, care a contribuit la inițierea acțiunii din partea acestui sector, își dezvoltă, de asemenea, în continuare orientările pentru ansamblul sectorului închirierilor de autovehicule.

Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Astăzi este o zi importantă pentru consumatorii europeni. Am depus eforturi susținute, alături de societățile de închirieri auto, pentru a ne asigura că cetățenii din întreaga Uniune pot închiria un autovehicul și sunt tratați în mod echitabil, indiferent de locul din UE de unde închiriază autovehiculul respectiv. Le mulțumesc autorităților naționale de protecție a consumatorilor pentru activitatea excelentă pe care au desfășurat-o și societăților de închirieri auto pentru cooperarea lor. Consumatorii din întreaga Europă pot să se bucure acum pe deplin de drepturile lor și să fie mai bine protejați.”

Datorită acestui dialog cu autoritățile naționale de protecție a consumatorilor, facilitat de Comisia Europeană și desfășurat sub îndrumarea Autorității pentru Concurență și Piețe din Regatul Unit, consumatorii vor beneficia de următoarele condiții:

  • prețul de rezervare total include toate taxele inevitabile. De exemplu, în cazul în care, în unele țări, anvelopele de iarnă sunt obligatorii prin lege, acestea vor fi incluse în prețul anunțat;
  • descrierea principalelor servicii de închiriere într-un limbaj simplu și clar. Consumatorilor li se vor pune la dispoziție informații clare cu privire la principalele caracteristici ale închirierii (kilometri nelimitați, politica societății în ceea ce privește combustibilul, condițiile de anulare a rezervării, cerințele în materie de garanții etc.);
  • informațiile privind asigurările suplimentare sunt clare. Consumatorii vor fi informați cu privire la preț și la condițiile aplicabile serviciilor opționale, în special în cazul asigurării facultative care reduce valoarea franșizei ce trebuie plătită în caz de daune. Prestațiile acoperite de asigurarea facultativă în prețul de închiriere de bază și în orice asigurare suplimentară trebuie să fie indicate clar înainte ca ele să fie achiziționate de către consumator.
  • politici transparente în ceea ce privește combustibilul. Consumatorilor li se va oferi întotdeauna posibilitatea de a obține autovehiculul cu rezervorul plin și de a-l înapoia întocmai;

În ceea ce privește daunele:

  • proceduri clare de inspecție a vehiculului. Consumatorilor li se vor furniza motivele și dovezile eventualelor daune identificate, înainte de efectuarea plății;
  • proceduri echitabile de gestionare a daunelor. Consumatorul are posibilitatea de a contesta orice daună înainte de efectuarea plății.

Următoarele etape

Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecție a consumatorilor vor continua să monitorizeze îndeaproape piața închirierilor de autovehicule. Comisia se va concentra îndeosebi asupra practicilor altor actori de pe piață, cum ar fi intermediarii și alte societăți de închiriere auto. Toți actorii ar trebui să ofere același nivel de transparență privind serviciile propuse și costul perceput.

Context

Comisia Europeană, autoritățile europene de protecție a consumatorilor și principalele cinci societăți de închirieri auto – care reprezintă două treimi din numărul total de închirieri auto private în UE – au inițiat un dialog în 2014, ca urmare a faptului că Centrele Europene ale Consumatorilor au primit un număr mare de plângeri din partea turiștilor din întreaga UE (a se vedea IP/15/5334). Cele cinci mari societăți de închirieri auto - Avis, Europcar, Enterprise, Hertz și Sixt - și-au modificat și și-au îmbunătățit practicile comerciale, clauzele contractuale și politicile interne în cadrul acestui dialog, iar modificările necesare sunt acum puse în aplicare.

Numărul de plângeri adresate sectorului închirierii de autovehicule s-a dublat între 2010 și 2016, în timp ce numărul total de plângeri primite de Centrele Europene ale Consumatorilor a crescut numai cu două treimi. Au existat aproximativ 1 050 de cazuri în 2012, 1 750 de cazuri în 2014 și peste 2 000 de cazuri în 2016. Aceste dovezi ale unor practici problematice aplicate pe scară largă în sectorul închirierii de autovehicule, care au fost observate de Centrele Europene ale Consumatorilor, au determinat Comisia Europeană să solicite autorităților naționale de asigurare a respectării legii, sub conducerea Autorității pentru Concurență și Piețe din Regatul Unit, să își unească forțele la nivelul UE pentru a-i impune sectorului închirierilor auto să respecte cu mai multă rigurozitate legislația UE privind protecția consumatorilor.

Regulamentul UE privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului (CPC) reunește autoritățile naționale de protecție a consumatorilor în cadrul unei rețele paneuropene de asigurare a respectării legislației, prin care o autoritate națională dintr-o țară a UE le poate solicita omologilor săi din alte țări ale UE să coordoneze răspunsul la probleme cu care se confruntă consumatorii pe scară largă. Comisia Europeană facilitează acest demers.

___________________________________________________________________________________________________________

Peter din Köln a închiriat o mașină pentru a-și petrece concediul la Nisa, împreună cu familia sa. La un moment dat, a trecut cu mașina peste un mic fragment de rocă; la întoarcerea din concediu, a informat societatea de închiriere a autovehiculului cu privire la acest incident. Mașina nu a suferit nicio daună vizibilă. Peter a considerat că nu i se va mai cere să dea vreo socoteală, dar foarte curând a descoperit că peste 600 EUR au fost debitați din cartea lui de credit. El a protestat imediat, însă societatea de închiriere a autovehiculului a insistat asupra faptului că Peter avea obligația de a plăti, fără a-i explica acestuia că serviciul de închiriere de bază oferit nu acoperea daunele aduse părților de sub autovehicul, acest lucru fiind specificat doar într-un loc, cu caractere de mici dimensiuni. Peter a apelat la Centrul European al Consumatorilor din Germania.

În prezent, principalele cinci societăți de închirieri auto trebuie să informeze fără echivoc consumatorii cu privire la aspectele acoperite de serviciul de închiriere auto de bază, în special cu privire la daunele care nu ar urma să fie acoperite sau care ar urma să facă obiectul unei franșize. În plus, înainte de a-i putea debita contul bancar, societatea de închirieri auto ar trebui să îi prezinte lui Peter factura reală aferentă reparației necesare sau o evaluare corectă a costului reparației.

______________________________________________________________________________________________

 

Pentru informații suplimentare

Găsiți un Centru European al Consumatorilor în țara dumneavoastră

Raport întocmit cu ocazia celei de a 10-a aniversări a Centrului European al Consumatorilor

Politica UE de protecție a consumatorilor – asigurarea respectării legii

IP/17/86

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar