Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Zahvaljujući izvršavanju zakonodavstva u cijelom EU-u poduzeća za iznajmljivanje automobila poboljšala su postupanje prema potrošačima

Bruxelles, 19. siječnja 2017.

Jeste li ikad na internetu rezervirali vozilo, a zatim na šalteru za unajmljivanje saznali da morate platiti više?

Jeste li ikad na internetu rezervirali vozilo, a zatim na šalteru za unajmljivanje saznali da morate platiti više? Prošle se godine u takvoj situaciji našlo 2 000 potrošača u Europi, što su prijavili europskim potrošačkim centrima (ECC-ovi), koji pomažu potrošačima pri prekograničnim putovanjima ili kupnjama.

Nakon znatnog povećanja broja pritužbi na postupanje pri iznajmljivanju automobila Europska komisija i nacionalna tijela za zaštitu potrošača povezali su se s pet vodećih poduzeća za iznajmljivanje automobila kako bi razmotrili te probleme.

Danas su ta tijela odlučila završiti ovu fazu suradnje u području izvršavanja zakonodavstva. Zadovoljna su s promjenama koje su pet predvodnika u toj industriji – Avis, Europcar, Enterprise, Hertz i Sixt – uveli u svoju poslovnu praksu, koja je sad usklađena s propisima EU-a o zaštiti potrošača. Trgovinsko udruženje EU-a pod nazivom Leaseurope, koje je potpomoglo mjere industrije, također nastavlja razvijati smjernice namijenjene cijelom sektoru iznajmljivanja automobila.

Vĕra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova izjavila je: „Danas je velik dan za europske potrošače. Uložili smo znatne napore u suradnju s poduzećima za iznajmljivanje automobila kako bismo građanima u cijelom EU-u zajamčili da se s njima postupa pravedno kad unajmljuju vozila, bez obzira na to gdje u EU-u to čine. Zahvaljujem se nacionalnim tijelima za zaštitu potrošača na njihovu izvrsnu radu te poduzećima za iznajmljivanje automobila na suradnji. Potrošači u cijeloj Europi sada mogu ostvarivati svoja prava i biti bolje zaštićeni.”

Zahvaljujući tom dijalogu s nacionalnim tijelima za zaštitu potrošača, u kojemu pomaže Europska komisija pod vodstvom tijela Ujedinjene Kraljevine za tržišno natjecanje i tržišta, potrošači će imati sljedeće koristi:

  • ukupna cijena rezervacije uključuje sve neizbježne troškove: na primjer, kad su zimske gume zakonom propisane u nekoj zemlji, one će biti uključene u navedenu cijenu
  • jednostavan opis ključnih usluga najma: potrošači će dobiti jasne informacije o glavnim obilježjima najma (uključeni broj prijeđenih kilometara, uvjeti u pogledu goriva, uvjeti otkazivanja, zahtjevi u pogledu pologa itd.)
  • jasne informacije o dodatnom osiguranju: potrošačima će se navesti cijena i pojedinosti dodatnih opcija, posebice za odricanje od premije osiguranja kojim se umanjuje iznos franšize koja se treba isplatiti u slučaju štete. Prije nego što potrošač kupi takve proizvode jasno mora biti navedeno što je u osnovnoj cijeni najma i u svakom dodatnom osiguranju obuhvaćeno odricanjem od premije osiguranja.
  • transparentniji uvjeti u pogledu goriva: potrošači će uvijek imati mogućnost dobiti i vratiti automobil s punim spremnikom

Kad je riječ o šteti:

  • jasan postupak pregleda vozila: prije naplate štete potrošačima će se navesti razlozi i dokazi za svaku štetu
  • pravedni postupci upravljanja štetom: prije naplate štete potrošaču se daje prilika da ospori svaku štetu

Sljedeći koraci

Europska komisija i nacionalna tijela za zaštitu potrošača nastavit će pozorno pratiti tržište iznajmljivanja automobila. Komisija će se posebno usredotočiti na praksu drugih sudionika na tržištu, kao što su posrednici i druga poduzeća za iznajmljivanje automobila. Svi sudionici trebali bi omogućiti jednaku razinu transparentnosti usluge i troškova.

Kontekst

Komisija, europska tijela za zaštitu potrošača i pet glavnih poduzeća za iznajmljivanje automobila, koja zajedno iznajmljuju dvije trećine svih privatnih automobila u EU-u, 2014. su pokrenuli dijalog nakon što su europski potrošački centri zaprimili brojne pritužbe turista u cijelom EU-u (vidjeti IP/15/5334). U okviru tog dijaloga pet najvećih poduzeća za iznajmljivanje automobila – Avis, Europcar, Enterprise, Hertz i Sixt – promijenilo je i poboljšalo svoje uvjete ugovora, poslovnu praksu i interne politike te su promjene provedene.

Broj pritužbi upućen sektoru iznajmljivanja automobila udvostručio se od 2010. do 2016., ali se ukupni broj pritužbi koji su zaprimili europski potrošački centri povećao za samo dvije trećine. Bilo je oko 1 050 slučajeva 2012., 1 750 2014., a više od 2 000 2016. Zbog dokaza o raširenoj problematičnoj praksi iznajmljivanja automobila koju su uočili europski potrošački centri, Europska komisija zatražila je od nacionalnih tijela za izvršavanje zakonodavstva pod vodstvom tijela Ujedinjene Kraljevine za tržišno natjecanje i tržišta da zajednički djeluju na razini EU-a kako bi od industrije iznajmljivanja automobila zahtijevali veću usklađenost sa zakonodavstvom EU-a u području zaštite potrošača.

U Uredbi EU-a o suradnji u zaštiti potrošača (CPC) nacionalna tijela za zaštitu potrošača objedinjuju se u paneuropsku mrežu za izvršavanje zakonodavstva preko koje nacionalno tijelo u jednoj zemlji EU-a može pozvati odgovarajuća tijela u drugoj zemlji EU-a da koordiniraju probleme na koje potrošači često nailaze. Europska komisija olakšava taj rad.

___________________________________________________________________________________________________________

Peter iz Kölna unajmio je automobil za godišnji odmor u Nici sa svojom obitelji. Međutim, autom je prešao preko komadića stijene i na povratku o tome obavijestio poduzeće za iznajmljivanje automobila. Na automobilu nije bilo vidljive štete. Peter je mislio da mu se poduzeće više neće javiti, ali je vrlo brzo uočio da mu je kreditna kartice terećena s više od 600 EUR. Odmah se tome usprotivio, ali je poduzeće za unajmljivanje automobila ustrajalo na tome da Peter podmiri štetu a da mu nije objasnilo da osnovna usluga najma kojom se koristio ne pokriva štetu donjeg dijela automobila jer je to bilo samo navedeno sitno pisanim slovima. Peter je nazvao Europski potrošački centar u Njemačkoj.

Danas pet vodećih poduzeća za iznajmljivanje automobila jasno mora obavijestiti potrošače o tome što je uključeno u osnovnu uslugu najma, posebice štete koje će biti odnosno koje neće biti uključene u franšizu. Osim toga, poduzeće za iznajmljivanje automobila danas bi Peteru prije terećenja njegova računa moralo predočiti stvarni račun za popravak ili pravednu procjenu troškova popravka.

______________________________________________________________________________________________

 

Dodatne informacije

Pronađite europski potrošački centar u svojoj zemlji

Izvješće o 10. obljetnici Europskog potrošačkog centra

Politika EU-a o zaštiti potrošača – izvršavanje zakonodavstva

IP/17/86

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar