Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság támogatja a fiatalok Európán belüli mobilitását

Brüsszel, 2017. március 27.

Az Európai Bizottság a mai napon olyan kezdeményezést indít útjára, amely az Erasmus+ program keretében további támogatást nyújt az európai fiataloknak a tanulás és a mobilitás terén.

Az Európai Bizottság a mai napon olyan kezdeményezést indít útjára, amely az Erasmus+ program keretében további támogatást nyújt az európai fiataloknak a tanulás és a mobilitás terén. A „Move2Learn, Learn2Move” elnevezésű kezdeményezés segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba fenntartható módon, egyénileg vagy osztálytársaival. Az Erasmus program létrehozásának 30. évfordulójához kapcsolódó egyedi kezdeményezés összhangban áll két olyan prioritással, amelyeknek a Bizottság központi jelentőséget tulajdonít. Ezek egyike az, hogy újból hangsúlyt kell helyezni az európai fiatalok helyzetére, a másik pedig az uniós polgárok mobilitásának elősegítése, különösen az alacsony kibocsátással járó mobilitás.

A „Move2Learn, Learn2Move” az Európai Parlament által 2016-ban előterjesztett elképzelésen alapul. A kezdeményezés az eTwinningen keresztül valósul meg, amely a világ legnagyobb oktatói hálózata. Az Erasmus+ részét képező eTwinning Európa-szerte lehetővé teszi a tanároknak és a diákoknak, hogy egy online platform révén közösen fejlesszenek ki projekteket.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos kijelentette: „Az eTwinning sikerére építve e kezdeményezés lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy felfedezzék és személyesen megismerjék Európa különféle országait és kultúráit. Az Erasmus program indulásának 30. évfordulója alkalmából létrejött kezdeményezés egy újabb kiváló példa arra, hogy a program igazi európai sikertörténet: közelebb hozza egymáshoz az embereket, akik így jobban megtapasztalhatják, mit jelent európainak lenni.”

Violeta Bulc, a közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „A közlekedés nem útvonalakról, hajókról vagy autópályákról szól, hanem az emberekről. Esélyt kívánunk biztosítani az európai fiataloknak kontinensünk felfedezésére. Emellett arra szeretnénk ösztönözni őket, hogy környezetbarát módon utazzanak, ezért is vesszük figyelembe a szén-dioxid-kibocsátást. Nagy örömömre szolgál, hogy a kezdeményezés megerősítésében számíthatunk a közlekedési vállalatok aktív közreműködésére.”

A kezdeményezés az eTwinningben részt vevő osztályokban tanuló, legalább 16 éves diákok számára áll nyitva. A részt vevő tanulóknak jelezniük kell, hogy szeretnének-e pályázni az ingyenes utazást biztosító jegyekre, amelyeket országonként a legkiválóbb eTwinning projekteknek ítélnek oda. A legjobb projektek kiválasztása során fontos kritérium a társadalmi befogadás. A nyertesek 2017 augusztusa és 2018 decembere között, az általuk kiválasztott időpontban keríthetnek sort az utazásra. A diákok utazhatnak csoportosan – iskolai kirándulás keretében – és egyénileg is (erről szüleik és tanáraik döntenek).

Az utazás során – figyelembe véve a fenntarthatósági kritériumot, valamint az indulás helyét és a célállomást – bármely közlekedési mód és közlekedési társaság igénybe vehető. Egyes közlekedési vállalatok a kezdeményezés támogatásaként speciális kedvezményeket biztosítanak a résztvevőknek. E cégek a következők: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling és Westbahn.

A Bizottság más közlekedési vállalatokat is ösztönöz arra, hogy vegyenek részt a kezdeményezésben.

 

Háttér-információk

Az eTwinning iskolai dolgozók (tanárok, intézményvezetők, könyvtárosok) számára kínál platformot, melyen keresztül – egy európai tanulási közösség részeként – kommunikálhatnak és együttműködhetnek egymással, továbbá projekteket dolgozhatnak ki. Az eTwinning ily módon ösztönzi az iskolák és tanulók közötti együttműködést, a tanároknak pedig lehetőséget biztosít az ingyenes és folyamatos online szakmai fejlődésre. A platform mindeddig több mint 450 000 oktatót kötött össze.

Az Európai Bizottság e-tanulási programjának részeként 2005-ben indult eTwinning 2014 óta működik az oktatással, képzéssel, ifjúsággal és sporttal kapcsolatos uniós program, az Erasmus+ részeként. A platformot az Európai Iskolahálózat támogatja és működteti. E hálózat 30 európai oktatási minisztérium nemzetközi partnerségét jelenti; égisze alatt Európa-szerte tanulási módszerek fejlesztésére kerül sor iskolák, tanárok és tanulók számára. Az eTwinningnek tagállami szinten 37 nemzeti támogató szolgálat nyújt támogatást.

 

További információk a „Move2Learn, Learn2Move” kezdeményezésről:

Tájékoztató: A „Move2Learn, Learn2Move” kezdeményezés

Tájékoztató: eTwinning

Move2learn, Learn2Move

IP/17/724

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar