Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο γιορτάζει την 60ή επέτειό του: 6 δεκαετίες επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό

Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2017

Το 2017 σηματοδοτεί την 60ή επέτειο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), του παλαιότερου και βασικού ευρωπαϊκού μέσου για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό.

Σήμερα, αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προωθώντας καλύτερη εκπαίδευση, πιο σύγχρονη δημόσια διοίκηση και κοινωνική ενσωμάτωση και, ως εκ τούτου, αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση δικαιότερων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.

Η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας, κ. Marianne Thyssen, δήλωσε τα εξής: «Η 60ή επέτειος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είναι πραγματικός λόγος για να γιορτάσουμε. Στη διάρκεια έξι δεκαετιών, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο βοήθησε εκατομμύρια άτομα σε αναζήτηση εργασίας και εργαζομένους, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νεοσύστατες επιχειρήσεις. Επενδύουμε άμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και συμβαδίζουμε με τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο της εργασίας. 60 χρόνια παραδειγμάτων επιτυχίας που αποδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε ουσιαστικά τη ζωή των Ευρωπαίων και αυτό ισχύει για το παρελθόν, για το παρόν και για το μέλλον.»

Τα τελευταία 60 χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο βοήθησε εκατομμύρια Ευρωπαίους να βρουν εργασία, να αποκτήσουν ακαδημαϊκό τίτλο ή πιστοποιητικό σπουδών και να βελτιώσουν το επίπεδο των δεξιοτήτων τους. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο πολλών χιλιάδων έργων που υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.

Ως παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν έργα που αποσκοπούν στα εξής:

  • Διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας: Στην Ισπανία, η οργάνωση Caritas συνεργάζεται με το ΕΚΤ, βοηθώντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να βρουν θέση εργασίας. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει καθοδήγηση για την αναζήτηση εργασίας, πρακτική άσκηση ή δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω κοινωνικών επιχειρήσεων. Πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες επικεντρώνονται σε ομάδες με ειδικές δυσκολίες, όπως είναι οι μετανάστες, οι μειονεκτούσες γυναίκες, οι νέοι με λιγότερα προσόντα και οι άνεργοι ηλικίας άνω των 45 ετών.
  • Βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων: Το έργο Diritti a Scuola στην Ιταλία βοήθησε πάνω από 200 000 παιδιά, συμβάλλοντας θετικά στη σχολική τους εκπαίδευση. Χάρη στην κοινή προσπάθεια των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών, βελτιώθηκαν τα προγράμματα σπουδών και οι μέθοδοι διδασκαλίας και παρασχέθηκαν εξατομικευμένες συμβουλές στους νέους και τις οικογένειές τους. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στην Απουλία μειώθηκε από 30,3 % το 2004 σε 19,5 % το 2011.
  • Προώθηση της κοινωνικής ένταξης: Το έργο Ακαδημία Ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας στην περιφέρεια Małopolskie στην Πολωνία έχει δημιουργήσει μια ακμάζουσα κοινωνική οικονομία προς όφελος πολλών από τους περισσότερο μειονεκτούντες πολίτες της. Το έργο παρέχει νομικές και επιχειρηματικές συμβουλές και, επίσης, υποστηρίζει χρηματοδοτικά την εκκίνηση επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας. Περισσότερα από 1700 άτομα έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα από τις δραστηριότητες του έργου, όπως επίσης 245 οργανώσεις της κοινωνικής οικονομίας και 126 τοπικοί εταίροι.

Το έργο μας δεν τελειώνει εδώ. Επίσης, την περίοδο 2014-2020, εκατομμύρια άτομα επωφελήθηκαν και θα επωφεληθούν από το ΕΚΤ, χάρη σε επενδύσεις ύψους 86,4 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού, το ΕΚΤ εστιάζεται σε μικρό αριθμό προτεραιοτήτων, ώστε να εξασφαλίσει μέγιστο αντίκτυπο, με ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση των νέων και στην κοινωνική ένταξη. Η διαδικτυακή πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων, που παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τα επιτεύγματα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για την περίοδο 2014-2020, δείχνει ότι τα έργα του ΕΚΤ σημειώνουν πολύ ικανοποιητική πρόοδο: άνω του 30 % των έργων έχουν ήδη επιλεγεί για χρηματοδότηση. Τα έργα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων εμφανίζουν μάλιστα ποσοστό εκτέλεσης 60 %.

Οι εορτασμοί για τα επιτεύγματα του Ταμείου και οι συζητήσεις για το μέλλον της χρηματοδότησης του ανθρώπινου κεφαλαίου στην Ευρώπη ξεκινούν αύριο, με το συνέδριο «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: παρελθόν, παρόν και μέλλον», που διοργανώνει η μαλτέζικη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενόψει των εορτασμών της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης και της συνεδρίασης με τους κοινωνικούς εταίρους της ΕΕ στη Ρώμη, στην οποία θα παραστούν ο Πρόεδρος κ. Juncker, ο αντιπρόεδρος κ. Dombrovskis και η επίτροπος κ. Thyssen. Καθ' όλο το έτος, τα κράτη μέλη διοργανώνουν παρόμοιες εκδηλώσεις και συζητήσεις ανασκόπησης για όσα έχει επιτύχει το ΕΚΤ, ώστε να γίνει ένας απολογισμός των επιδόσεων του Ταμείου και να ενθαρρυνθεί η ισχυρή επένδυση, μελλοντικά, στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Τον Μάιο, χιλιάδες έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ θα ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό στο πλαίσιο της εκστρατείας «η Ευρώπη στην περιφέρειά μου».

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι το παλαιότερο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, με σκοπό να βελτιώσει τις ευκαιρίες απασχόλησης για τους εργαζομένους και να ανεβάσει το βιοτικό τους επίπεδο. Στην αρχή, ήταν ένα σχετικά απλό μέσο, που επέστρεφε, στα κράτη μέλη, το ήμισυ των δαπανών επαγγελματικής κατάρτισης και επιδομάτων αποχώρησης που κατέβαλλαν στους εργαζομένους οι οποίοι πλήττονταν από οικονομική αναδιάρθρωση. Σήμερα, το ΕΚΤ παρεμβαίνει όλο και πιο στοχευμένα και στρατηγικά, εστιάζοντας όλο και περισσότερο στις συστημικές μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να αποβούν προς όφελος του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ατόμων.

Το ΕΚΤ βασίζεται στη συγχρηματοδότηση, δηλαδή στις χρηματοδοτικές συνεισφορές από τα κράτη μέλη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και, μερικές φορές, από τον ιδιωτικό τομέα επίσης. Κατά την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, το ΕΚΤ είναι επιχειρησιακό και στα 28 κράτη μέλη με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 124,9 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 86,4 δισ. ευρώ προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ).

Το ΕΚΤ δραστηριοποιείται τοπικά, μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ). Αυτά προσαρμόζουν τους συνολικούς ευρωπαϊκούς στόχους — διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, βελτίωση της εκπαίδευσης, προώθηση της κοινωνικής ένταξης και βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών — στις ειδικές ανάγκες μιας περιφέρειας ή κρατών μελών και των πολιτών τους. Τα ΕΠ αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των εθνικών αρχών και της Επιτροπής, ενώ η εφαρμογή τους γίνεται από τις αρμόδιες αρχές σε κάθε χώρα. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το ΕΚΤ βασίζεται στην αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης, πράγμα που συνεπάγεται ευθύνη στο κατάλληλο επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Δικτυακός τόπος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

Γίνετε συνδρομητής στο δωρεάν ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, που αποστέλλεται ηλεκτρονικά

Στο Twitter: @mariannethyssen @EU_Social #ESF #EU60

IP/17/681

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar