Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Reluarea importurilor în UE de produse ecologice din Norvegia și Islanda

Bruxelles, 17 martie 2017

Produsele ecologice din Norvegia și Islanda, inclusiv somonul ecologic norvegian, pot fi din nou importate în Uniunea Europeană și comercializate în mod corespunzător, cu respectarea normelor UE privind producția de alimente ecologice, în urma integrării reglementărilor relevante în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE).

Mult așteptata decizie luată astăzi de Comitetul mixt al SEE pune capăt unei întârzieri de 8 ani, perioadă în timpul căreia producătorii de produse ecologice din Norvegia și Islanda (țările SEE în cauză) s-au conformat unor norme depășite care nu mai erau aplicate în UE. Ca urmare a adoptării acestei decizii, importurile de somon ecologic din țările SEE, produse și certificate în conformitate cu regulamentele UE, vor putea fi reluate începând cu 18 martie 2017.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a salutat decizia de astăzi: „Mă bucur să constat că și partenerii noștri din cadrul SEE au fost conștienți de importanța unor standarde comune și de beneficiile pe care acestea le aduc producătorilor și consumatorilor de ambele părți. Normele garantează condiții de concurență echitabile între producătorii ecologici din UE și SEE, spre beneficiul reciproc al acestora. Comisia nu va accepta nicio relaxare a standardelor noastre înalte privind produsele fabricate, importate și comercializate ca produse organice. Rolul nostru este de a asigura încrederea consumatorilor și a garanta credibilitatea logoului ecologic al UE.”

În 1991, UE a adoptat pentru prima dată norme privind producția și etichetarea ecologice, dar le-a actualizat în 2007, introducând în multe cazuri norme mai stricte. Ulterior au fost introduse norme de producție suplimentare, în special normele de producție în acvacultura ecologică, introduse în 2009. Toate aceste norme au devenit obligatorii pentru producătorii din UE în ianuarie 2015, iar întârzierea înregistrată în introducerea noilor regulamente în Acordul privind SEE a creat o situație de inegalitate de tratament a producătorilor și operatorilor.

În special, în ceea ce privește normele privind acvacultura din UE aplicabile producției și certificării somonului ecologic, întârzierea a însemnat că produsele din acvacultură din aceste țări nu au putut fi importate și vândute ca produse ecologice în UE, ceea ce a afectat producătorii din țările SEE și importatorii și prelucrătorii din UE.

Autoritățile din SEE întârziaseră integrarea noilor reglementări din cauza cererilor excepționale de derogări legate de anumite aspecte de natură tehnică, în special cu privire la utilizarea făinii de pește pentru hrana rumegătoarelor și la un anumit grad de flexibilitate privind etichetarea. Aceste cereri au fost retrase.

Istoricul dosarului

Producția ecologică este singurul aspect al politicii agricole comune a UE (PAC) care intră în domeniul de aplicare al Acordului privind SEE. Acest acord, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, reunește statele membre ale UE și cele trei state SEE - Islanda, Liechtenstein și Norvegia - în cadrul unei piețe unice. Acesta prevede introducerea fără întârziere a tuturor actelor juridice ale UE care intră în domeniul său de aplicare. Întârzierea introducerii acestor acte juridice a însemnat că țările din SEE aplicau în continuare normele privind producția ecologică adoptate de UE în 1991. Integrarea normelor UE conduce la recunoașterea bilaterală formală a normelor și la respectarea acestora și pregătește condițiile pentru ca produsele ecologice din SEE să fie importate și vândute ca atare pe teritoriul UE. Legislația privind produsele alimentare nu se aplică Principatului Liechtenstein și, prin urmare, integrarea și consecințele acesteia se referă numai la Islanda și Norvegia.

IP/17/627

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar