Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Antitrösztvizsgálat: A Bizottság a visszaélések bejelentésére szolgáló új, névtelenséget biztosító eszközt vezet be

Brüsszel, 2017. március 16.

Az Európai Bizottság a mai napon útjára indította azt az eszközt, amely megkönnyíti az egyének számára, hogy – névtelenségük megőrzése mellett – felhívják a Bizottság figyelmét a titkos kartellekre és az antitröszt-szabályokkal kapcsolatos egyéb jogsértésekre.

Az egyének mostantól névtelenül segíthetik a kartellek és más versenyellenes gyakorlatok elleni küzdelmet. E gyakorlatok – amelyek köre kiterjed az árakról vagy a közbeszerzési pályázatokról való megállapodásra, egyes termékeknek a piactól való távol tartására vagy a versenytársak tisztességtelen kizárására – hatalmas kárt okozhatnak az európai gazdaságnak. Elzárhatják a fogyasztókat attól, hogy észszerű áron a termékek és szolgáltatások szélesebb köréhez férjenek hozzá, megfojthatják az innovációt, és kiszoríthatják a vállalkozásokat a piacról.

A versenypolitikáért felelős uniós biztos, Margrethe Vestager, a következőket nyilatkozta: „Ha az emberek aggódnak az általuk helytelennek ítélt üzleti gyakorlatok miatt, segíthetnek orvosolni azokat. A bennfentes ismeretek hathatós eszköznek bizonyulhatnak ahhoz, hogy segítséget nyújtsanak a Bizottságnak a kartellek és más versenyellenes gyakorlatok leleplezéséhez. Új eszközünk lehetővé teszi a névtelen információközlést. Az információk elősegíthetik vizsgálataink gyors, sikeres és hatékony lezárását, ami előnyös a fogyasztók és az egész uniós gazdaság számára.”

Mostanáig a legtöbb kartellt a Bizottság engedékenységi programja keretében leplezték le. A program lehetővé tette a vállalkozásoknak, hogy a rájuk kiszabandó bírság csökkentése ellenében bejelentsék a kartellban való saját részvételüket.

A Bizottság új eszköze egy adott kartell működéséről vagy az antitröszt-szabályok más típusú megsértéseiről ismeretekkel rendelkező személyeknek is lehetőséget ad arra, hogy elősegítsék az ilyen gyakorlatok megszüntetését.

Az új rendszer növeli a leleplezés és a felelősségre vonás valószínűségét, így még inkább visszatartja a vállalkozásokat attól, hogy kartellt alakítsanak vagy abban részt vegyenek, illetve más típusú illegális versenyellenes magatartást tanúsítsanak. Tehát a rendszer kiegészíti a Bizottság engedékenységi programját és fokozza annak hatékonyságát.

Az új eszköz – névtelen információszolgáltatás

Az új eszköz a kétirányú kommunikációt lehetővé tévő különlegesen kialakított, titkosított üzenetküldési rendszer révén védi a visszaélést bejelentő személyek névtelenségét. A szolgáltatást egy szakosított külső szolgáltató üzemelteti, aki közvetítőként jár el, és anélkül továbbítja a beérkezett üzenetek tartalmát, hogy olyan metaadatokat is továbbküldene, amelyek alapján azonosítani lehetne az információt közlő személyt.

Az új eszköz mindenekelőtt:

  • lehetővé teszi az egyének számára az információközlést, és emellett arra is lehetőséget ad számukra, hogy választ kérjenek a Bizottságtól az üzeneteikre,
  • lehetővé teszi a Bizottságnak, hogy pontosítást és részletes információkat igényeljen,
  • a titkosított kommunikáció és külső szolgáltató alkalmazása segítésével megóvja a bejelentők névtelenségét,
  • növelni törekszik annak valószínűségét, hogy a beérkezett információk eléggé pontosak és megbízhatóak ahhoz, hogy a Bizottság vizsgálattal követhesse nyomon ezeket.

Azok a személyek, akik készek felfedni a személyazonosságukat, egy külön telefonvonalon és e-mail-címen közvetlenül léphetnek kapcsolatba a Bizottság versenypolitikai szervezeti egységével.

A szolgáltatás ezen a linken érhető el.

IP/17/591

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar