Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Vizni reciprocitet: Pozitivni rezultati političke i diplomatske suradnje

Bruxelles, 20. prosinca 2017.

Europska komisija danas izvješćuje o napretku u pogledu postizanja potpunog viznog reciprociteta s Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama, evaluaciji razvoja događaja u posljednjih sedam mjeseci i procjeni učinkovitosti mehanizma reciprociteta.

Slučajevi nepostojanja reciprociteta znatno su smanjeni u posljednje dvije i pol godine, a nedavno je postignut potpuni vizni reciprocitet s Kanadom nakon što je 1. prosinca 2017. uspješno ukinuta obveza posjedovanja vize za Rumunje i Bugare. Slični rezultati postignuti su i s Australijom, Brunejem i Japanom pa su na EU-ovu popisu zemalja za koje vrijedi bezvizni režim Sjedinjene Američke Države jedina treća zemlja koja ne odobrava ulazak bez vize državljanima svih država članica EU-a.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: Postizanje potpunog viznog reciprociteta s Kanadom dokaz je da naši diplomatski napori i stalni angažman polučuju rezultate. Zajedno s predmetnih pet država članica nastavit ćemo istim putem i sa Sjedinjenim Američkim Državama te smo odlučni učiniti sve što je u našoj moći kako bismo svim građanima EU-a omogućili putovanja bez vize. Napredak nam je potreban što prije i očekujemo da ćemo ga ubrzati bliskom suradnjom s partnerima iz SAD-a.

Potpuni vizni reciprocitet s Kanadom

Od 1. prosinca 2017. postignut je potpuni reciprocitet s Kanadom nakon što je obveza posjedovanje vize ukinuta za sve državljane Bugarske i Rumunjske. Odluka Kanade rezultat je intenzivne diplomatske suradnje i stalnog angažmana na političkoj i tehničkoj razini između EU-a, Kanade i predmetnih dviju država članica. Kanada je u svibnju 2017. već djelomično ukinula obvezu posjedovanja vize za neke državljane Bugarske i Rumunjske te se obvezala na potpuno ukidanje od 1. prosinca 2017.

Stalni angažman sa Sjedinjenim Američkim Državama

Tijekom proteklih sedam mjeseci pojačana je suradnja sa SAD-om na političkoj i tehničkoj razini. Komisija vodi postupak usmjeren na postizanje rezultata kako bi se pet država članica EU-a (Bugarsku, Hrvatsku, Cipar, Poljsku i Rumunjsku) uključilo u američki program izuzeća od obveze posjedovanja vize. Komisija trenutačno ne razmatra mogućnost donošenja delegiranog akta o privremenoj suspenziji ukidanja viza za državljane SAD-a jer bi to bilo kontraproduktivno, ali to stajalište može prilagoditi budućem razvoju događaja.

U lipnju su povjerenik Avramopoulos i Elaine C. Duke, zamjenica ministra domovinske sigurnosti SAD-a, izdali zajedničku izjavu kojom se obje strane obvezuju učiniti više za postizanje potpunog viznog reciprociteta između EU-a i SAD-a. Na sastanku ministara za pravosuđe i unutarnje poslove EU-a i SAD-a 17. studenoga obje su strane istaknule napredak ostvaren u kooperativnim razgovorima te se obvezale nastaviti suradnju. U rujnu Europska komisija, Sjedinjene Američke Države i predmetnih pet država članica obavile su razgovore o tehničkim pitanjima kako bi preispitale stanje u pogledu preostalih zahtjeva programa izuzeća od obveze posjedovanja vize. Tijekom sljedećih mjeseci, počevši od sastanka viših dužnosnika EU-a i SAD-a koji će se održati u veljači, Komisija će u bliskoj suradnji s predmetnih pet država članica nastaviti suradnju s SAD-om na svim razinama. Rezultat bi trebao biti jače i konkretne mjere svih uključenih strana.

Pozitivni rezultati mehanizma reciprociteta

U današnjem izvješću analizira se i učinkovitost mehanizma viznog reciprociteta općenito, procjena koju se Komisija obvezala podnijeti Europskom parlamentu do 10. siječnja 2018. Slučajevi nepostojanja reciprociteta znatno su smanjeni u posljednje dvije i pol godine, a Sjedinjene Američke Države jedina su treća zemlja na EU-ovu popisu zemalja za koje vrijedi bezvizni režim koja ne odobrava ulazak bez vize državljanima svih država članica EU-a. Mehanizam viznog reciprociteta pokazao se učinkovitim za ostvarenje napretka prema potpunom viznom reciprocitetu s trećim zemljama za sve građane EU-a. Komisija stoga u ovom trenutku ne razmatra mogućnost zakonodavnog prijedloga za preispitivanje mehanizma. Komisija će i dalje nastojati diplomatskim putem postići potpuni vizni reciprocitet za sve države članice.

Sljedeći koraci

Komisija je i dalje odlučna blisko surađivati s Europskim parlamentom i Vijećem o daljnjim koracima. Nastavit će surađivati sa SAD-om i predmetnim državama članicama radi postizanja potpunog reciprociteta ukidanja viza. Sastanak viših dužnosnika za pravosuđe i unutarnje poslove 27. i 28. veljače 2018. i sastanak ministara za pravosuđe i unutarnje poslove EU-a i SAD-a u svibnju 2018. bit će prilika za brže ostvarenje napretka. Komisija će izvijestiti Europski parlament i Vijeće o razvoju događaja najkasnije do jeseni 2018.

Kontekst

Temeljno je načelo vizne politike EU-a osigurati da treće zemlje s popisa zemalja za koje vrijedi bezvizni režim odobre recipročno izuzeće od obveze posjedovanja vize za državljane svih država članica EU-a. Zato je uspostavljen mehanizam viznog reciprociteta.

Uzimajući u obzir posljedice suspenzije putovanja bez vize za vanjske odnose EU-a i njegovih država članica, Komisija je u okviru tog mehanizma već donijela tri izvješća u kojima se procjenjuje stanje: 10. listopada 2014, 22. travnja 2015. i 5. studenoga 2015., kao i pet komunikacija u travnju, srpnju i prosincu 2016. te svibnju i prosincu 2017.

U skladu s člankom 1.b Uredbe Vijeća (EZ) br. 539/2001 Komisija bi do 10. siječnja 2018. trebala podnijeti izvješće Europskom parlamentu i Vijeću o procjeni učinkovitosti mehanizma reciprociteta te, prema potrebi, dostaviti zakonodavni prijedlog o izmjeni Uredbe.

Dodatne informacije

Najčešća pitanja: Mehanizam viznog reciprociteta EU-a

Komunikacija donesena 20. prosinca 2017.

Komunikacija donesena 2. svibnja 2017.

Komunikacija donesena 21. prosinca 2016.

Komunikacija donesena 13. srpnja 2016.

Komunikacija donesena 12. travnja 2016. 

5. studenoga 2015. – Izvješće Komisije o ocjeni stanja nepostojanja reciprociteta s određenim trećim zemljama u području vizne politike

22. travnja 2015. – Izvješće Komisije o ocjeni stanja nepostojanja reciprociteta s određenim trećim zemljama u području vizne politike

10. listopada 2014. – Izvješće Komisije o ocjeni stanja nepostojanja reciprociteta s određenim trećim zemljama u području vizne politike

Uredba Vijeća o popisu zemalja čiji državljani moraju imati vizu pri prelasku vanjskih granica i zemalja čiji su državljani izuzeti od tog zahtjeva (Uredba Vijeća (EZ) br. 539/2001)

Uredba o izmjeni Uredbe Vijeća (EZ) br. 539/2001 o popisu trećih zemalja čiji državljani moraju imati vizu pri prelasku vanjskih granica i zemalja čiji su državljani izuzeti od tog zahtjeva (Uredba (EU) 1289/2013)

IP/17/5314

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar