Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

#InvestEU: A Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport üdvözli a kibővített és továbbfejlesztett Európai Stratégiai Beruházási Alap végleges elfogadását

Strasbourg, 2017. december 12.

Az Európai Parlament plenáris szavazása zöld utat ad az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) 2.0-nak

A mai napon az Európai Parlament képviselői elfogadták az európai beruházási terv központi pillérét képező, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) kiterjesztéséről és fejlesztéséről szóló rendeletet. E sikeres utolsó lépés az Európai Parlament és a tagállamok által szeptember 13-án elfogadott elvi megállapodást követi.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A beruházási terv valódi előnyökkel járt az európai vállalatok számára. És még többet szeretnénk tenni. Meghallgattuk az Európai Stratégiai Beruházási Alap működésével kapcsolatban beérkezett visszajelzéseket, és kiigazítottunk pár dolgot. Még átláthatóbbá tesszük az ESBA beruházási döntéseit, és több technikai támogatást nyújtunk helyi szinten. Az európai stratégiai beruházási alap futamidejét meghosszabbítjuk 2020 végéig, és beruházási célösszegét 500 milliárd euróra növeljük. Az európai stratégiai beruházási alap segítségével már eddig is 300 000 új munkahelyet sikerült létrehoznunk. Őrizzük meg ezt a lendületet!”

„Amikor először bejelentettük az ESBA-t, bizonyos szkepticizmus övezte” – nyilatkozta Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke. „Az elmúlt két és fél évben nyilvánvalóvá váltak a kezdeményezés eredményei: több ezer vállalkozás részesült támogatásban és több százezer munkahely jött létre.Büszke vagyok arra, hogy az EBB csoport szakértelme fontos szerepet játszott az európai fellendülésben, és nagy örömömre szolgál, hogy az ESBA jelenlegi kiterjesztése révén lehetőségünk van arra, hogy még többet tegyünk.”

Az ESBA 2.0-ról szóló rendelet várhatóan 2018. január 1-jén lép hatályba. Az ESBA új és továbbfejlesztett változata nem csupán hosszabb, 2018 közepe helyett 2020 végéig tartó futamidővel rendelkezik, hanem a beruházási célösszeg is nő, 315 milliárd euróról 500 milliárd euróra. A továbbfejlesztett EBSA a következő jellemzőkkel rendelkezik:

Nagyobb átláthatóság

Az új ESBA keretében a beruházási bizottság online teszi közzé döntéseit, ismertetve az okokat, amelyek alapján úgy döntöttek, hogy egy projekt az uniós költségvetési garanciából támogatásban részesüljön. A mutatók eredménytáblája az egyes ESBA-projektek aláírása után kerül közzétételre. Az új rendelet részletesebben meghatározza az egyes projektek EBSA általi támogathatóságának kritériumait, az úgynevezett „addicionalitást”.

A fenntartható projektek nagyobb aránya

Az ESBA infrastrukturális és innovációs projektjei legalább 40 %-ának az a célja, hogy a Párizsi Megállapodással összhangban hozzájáruljon az éghajlatváltozás elleni fellépéshez. Az ESBA 2.0 ugyanakkor kifejezetten az új ágazatokra is irányul: a fenntartható mezőgazdaságra, erdőgazdálkodásra, halászatra és akvakultúra-ágazatra.

Nagyobb hangsúly a kisebb projekteken

Tekintettel az ESBA-nak a kisvállalkozások támogatásában elért sikerére – 2017 novemberéig ugyanis 528 000 kkv részesült a támogatásból –, a kibővített Európai Stratégiai Beruházási Alap 26%-ról 40%-ra növeli a kkv-k számára biztosított garancia arányát. Az új ESBA arra is ösztönzi az EBB csoportot, hogy segítse a nemzeti fejlesztési bankokat abban, hogy olyan beruházási platformokat hozzanak létre, amelyek a befektetők vonzása érdekében témánként vagy régiónként több kisebb projektet fognak össze.

Több technikai támogatás helyi szinten

A Bizottság és az EBB által közösen kezelt Európai Beruházási Tanácsadó Platform hasznos forrásnak bizonyul azon vállalkozások számára, amelyeknek technikai segítségnyújtásra van szükségük projektjük elindításához. Az ESBA 2.0 keretében a platform tevékenységei személyre szabott helyszíni segítségnyújtás révén, valamint a nemzeti fejlesztési bankokkal való szoros együttműködésben kerülnek fejlesztésre.

Az üzleti környezet javítása az Unióban

A Bizottság őszi előrejelzése és az EBB közelmúltban készült beruházási jelentése szerint a beruházások szintje fokozatosan növekszik az EU-ban. Ezek azonban még nem érték el a válság előtti szintet. A Bizottság 2018. évi munkaprogramjában bejelentette, hogy teljes körű értékelést fog végezni arról, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Bizottság mandátumának kezdete óta milyen lépések történtek az üzleti környezet javítása és a beruházási akadályok felszámolása érdekében mind uniós, mind tagállami szinten.

 

Háttér-információk

Az európai beruházási terv, azaz a Juncker-terv arra összpontosít, hogy az új és meglévő pénzügyi források intelligensebb felhasználása, a beruházások előtt álló akadályok felszámolása, valamint a beruházási projekteknek nyújtott láthatóság és technikai segítségnyújtás révén fellendítse a munkahelyteremtést és a növekedést célzó beruházásokat. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) a Juncker-terv központi pillére. Az ESBA garanciát nyújt az első veszteségre, aminek köszönhetően az EBB-nek lehetősége nyílik arra, hogy több – és gyakran kockázatosabb – projektbe ruházzon be.

Az ESBA által finanszírozásra jóváhagyott projektek és megállapodások várhatóan több mint 250 milliárd eurót mozgósítanak a beruházások terén, és mintegy 528 000 kkv-t támogatnak mind a 28 tagállamban. Az EBB becslése szerint 2020-ra az ESBA 700 000 új munkahely létrehozását segítené elő, továbbá 0,7 %-kal növelné az uniós GDP-t.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) az Európai Unió hosszú távú hitelezést biztosító intézménye, amely a tagállamok tulajdonát képezi. Hosszú távú finanszírozást tesz lehetővé stabil beruházások céljából, hozzájárulva ezáltal az EU szakpolitikai célkitűzéseihez.Az Európai Beruházási Alap (EBA) az Európai Beruházási Bank Csoport része. Fő célja, hogy elősegítse az európai mikrovállalkozások, valamint kis- és középvállalkozások (kkv-k) finanszírozáshoz jutását. 

 

További információk

Tájékoztató: Mi az új az ESBA 2.0-ban?

Tájékoztató feljegyzés: Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) meghosszabbítása – gyakran feltett kérdések

A beruházási program honlapja: Az ESBA-val kapcsolatos legújabb hírek, eredmények

Az EBB ESBA honlapja: az ESBA-projektek teljes listája, valamint a finanszírozási támogatás igénylésének módja

Tanácsadó Platform: technikai segítségnyújtás a projektgazdák és a kisvállalkozók számára

Projekt Portál: ingyenes szolgáltatás: befektetési lehetőségek ajánlása befektetőknek

IP/17/5169

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar