Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság üdvözli az EU piacvédelmi eszközeinek korszerűsítésében mérföldkőnek számító megállapodást

Brüsszel, 2017. december 5.

A mai napon politikai megállapodás született a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament között az EU piacvédelmi eszközeinek korszerűsítéséről.

Az uniós dömping- és szubvencióellenes rendeletek módosításai kapcsán ma elért megállapodással az EU piacvédelmi eszközei jobban igazodnak majd a globális gazdasági kihívásokhoz: hatékonyabbá, átláthatóbbá válnak, és amellett, hogy a vállalatok könnyebben vehetik majd igénybe őket, azt is lehetővé fogják tenni, hogy az EU bizonyos esetekben magasabb vámokat vessen ki a dömpingelt termékekre. A Bizottság által 2013-ban indított folyamat eredményeként létrejött megállapodás egy olyan kiegyensúlyozott megoldást képvisel, amely az uniós gyártók, felhasználók és importőrök érdekeit egyaránt figyelembe veszi.

Jean-Claude Juncker elnök a következőket mondta: „Bátor és hatékony intézkedéseket kell hoznunk ahhoz, hogy az európai gyártókat és munkavállalókat megvédjük a tisztességtelen kereskedelemi gyakorlattal szemben, a mai megállapodásnak köszönhetően pedig egy olyan eszközzel fog gazdagodni eszköztárunk, amely pontosan ezt a célt hivatott szolgálni. Nem vagyunk a szabadkereskedelem naiv hívei, és ezt a módosítások kapcsán ma elért megállapodás is megerősíti. Európa továbbra is ki fog állni a nyitott piacok és a szabályokon alapuló kereskedelem mellett, ugyanakkor habozás nélkül élni fogunk piacvédelmi eszközeinkkel, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítsunk vállalataink és munkavállalóink számára.”

Az EU kereskedelempolitikáért felelős biztosa, Cecilia Malmström kijelentette: „Jobb későn, mint soha. Időbe telt, mire eljutottunk idáig, de a mai napon elért megállapodás azt jelenti, hogy az EU kellő eszközökkel fog rendelkezni ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan fellépjen a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal szemben. A dömpingellenes módszertan közelmúltban meghatározott módosításaival együtt az EU piacvédelmi eszköztára most már alkalmas a globális kihívások kezelésére. Az EU a nyitott és szabályokon alapuló kereskedelem híve, de gondoskodunk kell arról, hogy nyitottságunkkal mások ne éljenek vissza. Kiállunk a tisztességtelen verseny miatt hátrányos helyzetbe kerülő vállalatok és munkavállalók mellett, és ez a jövőben sem lesz másképp.”

Az új szabályok le fogják rövidíteni az ideiglenes intézkedések bevezetésére rendelkezésre álló, jelenleg 9 hónapig tartó vizsgálati időszakot, és átláthatóbbá teszik a rendszert. A vállalatokat korai előre jelző rendszer fogja segíteni a vámok kivetése nyomán kialakuló új helyzetekhez való alkalmazkodásban. A kisebb vállalatoknak emellett egy külön ügyfélszolgálat is rendelkezésére fog állni a piacvédelmi eljárások kezdeményezésének, valamint a piacvédelmi eljárásokban való részvétel megkönnyítéséhez.

Ezen túlmenően az alacsonyabb vámra vonatkozó szabály kiigazítása nyomán az EU a jövőben bizonyos esetekben akár magasabb vámokat is kivethet. Ez az olyan országokból érkező, tisztességtelen módon támogatott vagy dömpingelt termékek behozatala miatt indított eljárásokat érinti, ahol torzak a nyersanyag- és energiaárak.

A mai napon született politikai megállapodás a Tanács és az Európai Parlament végleges jóváhagyását követően fog hatályba lépni.

Háttér-információk

Az új dömpingellenes módszertannal együtt ezek a módosítások jelentik 15 évre visszamenően az uniós dömping- és szubvencióellenes eszközök első jelentősebb átalakítását. A megállapodás több mint 4 év kitartó munkájának eredménye, és eléréséhez többek között az érdekelt felekkel folytatott többszöri konzultációra, valamint a tagállamokkal és az Európai Parlamenttel tartott tárgyalásokra is szükség volt.

A Bizottság először 2013-ban tett javaslatot az uniós piacvédelmi eszközök reformjára. A Tanács 2016 decemberében kompromisszumra jutott, amivel megnyílt az út a Tanács, a Bizottság és az Európai Parlament közötti háromoldalú tárgyalások előtt.

További információk

Piacvédelem az EU-ban

Új dömpingellenes módszertan

IP/17/5136

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar