Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija pozdravlja povijesni dogovor kojim se modernizira trgovinska zaštita EU-a

Bruxelles, 5. prosinca 2017.

Komisija, Vijeće i Europski parlament postigli su danas politički dogovor o modernizaciji EU-ovih instrumenata trgovinske zaštite.

S pomoću danas dogovorenih izmjena EU-ovih antidampinških i antisubvencijskih uredbi EU-ovi instrumenti trgovinske zaštite bolje će se prilagoditi izazovima u globalnom gospodarstvu: postat će učinkovitiji, transparentniji i jednostavniji za uporabu u poduzećima, a u nekim će slučajevima EU-u omogućiti da uvede više carine na dampinške proizvode. Taj je dogovor vrhunac i uravnotežen rezultat procesa koji je Komisija pokrenula 2013. te uzima u obzir interese proizvođača, korisnika i uvoznika u EU-u.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: Mjere koje poduzimamo radi zaštite europskih proizvođača i radnika od nepoštenih trgovinskih praksi moraju biti odvažne i učinkovite, a današnji dogovor upravo će nam to i omogućiti. Nismo naivni u promicanju slobodne trgovine i danas dogovoreni skup izmjena to još jednom potvrđuje. Europa će i dalje zagovarati otvorena tržišta i trgovinu utemeljenu na pravilima, no nećemo oklijevati upotrijebiti alate za trgovinsku zaštitu kako bismo našim poduzećima i radnicima zajamčili jednake uvjete.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: Bolje ikad nego nikad. Potrajalo je da ga postignemo, no današnji dogovor znači da će EU imati potrebne alate za brzo i učinkovito rješavanje nepoštenih trgovinskih praksi. Zajedno s nedavno dogovorenim izmjenama antidampinške metodologije, EU-ovi instrumenti trgovinske zaštite u dobroj su formi za suočavanje s globalnim izazovima. EU se zalaže za otvorenu trgovinu utemeljenu na pravilima, no moramo osigurati da drugi ne iskorištavaju našu otvorenost. Na strani smo poduzeća i radnika koji su pogođeni nepoštenom konkurencijom i nastavit ćemo se zauzimati za njih.

Novim pravilima skratit će se dosadašnje devetomjesečno razdoblje ispitnog postupka za uvođenje privremenih mjera i sustav učiniti transparentnijim. Poduzeća će imati koristi od sustava ranog upozoravanja koji će im pomoći da se prilagode novoj situaciji ako se uvedu pristojbe. Manjim poduzećima na raspolaganju će biti i posebna služba za pomoć kako bi im se olakšalo pokretanje postupaka trgovinske zaštite i sudjelovanje u njima.

Također, EU će u nekim slučajevima prilagoditi svoje „pravilo nižeg iznosa“ i može uvesti više pristojbe. To će se primjenjivati na slučajeve usmjerene na uvoz nepošteno subvencioniranih ili dampinških proizvoda iz zemalja u kojima su narušene cijene sirovina i energije.

Politički dogovor koji je danas postignut stupit će na snagu nakon što Vijeće i Europski parlament daju svoje konačno zeleno svjetlo.

Kontekst

Zajedno s novom antidampinškom metodologijom to je prva velika reforma EU-ovih antidampinških i antisubvencijskih instrumenata u 15 godina. Ona je plod više od četiri godina rada, uključujući opsežna savjetovanja s mnogim dionicima i pregovore s državama članicama i Europskim parlamentom.

Komisija je predložila reformu instrumenata trgovinske zaštite EU-a još 2013. Vijeće je postiglo kompromis u prosincu 2016., što je omogućilo trilateralne pregovore između njega, Komisije i Europskog parlamenta.

Dodatne informacije

Trgovinska zaštita EU-a

Nova antidampinška metodologija

IP/17/5136

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar