Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Impozitare echitabilă: UE publică lista jurisdicțiilor fiscale necooperante

Bruxelles, 5 decembrie 2017

Prima listă a jurisdicțiilor fiscale necooperante emisă de UE a fost convenită astăzi de miniștrii de finanțe ai statelor membre ale UE în cursul reuniunii lor de la Bruxelles.

În total, miniștrii au inclus în listă 17 țări care nu au îndeplinit standardele agreate în materie de bună guvernanță fiscală. În plus, în urma unor contacte cu UE, 47 de țări s-au angajat să trateze deficiențele care marchează sistemele lor fiscale și să îndeplinească criteriile obligatorii.

Acest exercițiu fără precedent ar trebui să ducă la creșterea gradului de bună guvernanță fiscală la nivel mondial și să ajute la prevenirea abuzurilor fiscale pe scară largă, precum cele făcute publice prin scandalurile recente de genul „Paradise Papers”.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat: „Adoptarea de către UE a primei liste negre cuprinzând paradisurile fiscale marchează o victorie capitală pentru transparență și echitate. Acest proces nu se sfârșește însă aici. Trebuie să exercităm o presiune mai mare asupra țărilor incluse în listă pentru ca acestea să își schimbe atitudinea. Jurisdicțiile de pe lista neagră trebuie să suporte consecințele sub forma unor sancțiuni cu efect disuasiv, în timp ce acelea care și-au asumat angajamente trebuie să le respecte rapid și în mod credibil. Să nu fim naivi: promisiunile trebuie transformate în acțiuni. Nimeni nu trebuie scutit de responsabilitate.”

Ideea unei liste a UE a fost concepută inițial de Comisie și dezvoltată apoi de statele membre. Întocmirea ei a ocazionat angajarea activă a multora dintre partenerii internaționali ai UE. Activitatea trebuie însă să continue, deoarece încă 47 de țări ar trebui, pentru a nu fi incluse în listă, să îndeplinească criteriile UE până la sfârșitul anului 2018, iar pentru țările în curs de dezvoltare care nu au centre financiare, 2019. Comisia se așteaptă ca statele membre să continue munca începută, luând, în privința jurisdicțiilor din listă, contramăsuri ferme și disuasive care pot completa măsurile de protecție existente la nivelul UE legate de finanțare.

Etapele următoare

Procesul UE de includere în listă este dinamic și va continua în 2018:

  • Ca prim pas, va fi trimisă o scrisoare tuturor jurisdicțiilor din lista UE, în care se va explica decizia și se va preciza ce pot face țările respective pentru a fi eliminate din listă.
  • Comisia și statele membre (în cadrul Grupului de lucru pentru codul de conduită) vor continua să monitorizeze îndeaproape toate jurisdicțiile, pentru a se asigura că acestea își duc la îndeplinire angajamentele și a stabili dacă și alte țări ar trebui incluse în listă în viitor. Până la jumătatea anului 2018 trebuie publicat un prim raport intermediar privind progresele înregistrate. Lista UE va fi actualizată cel puțin o dată pe an.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați:

MEMO privind lista jurisdicțiilor fiscale necooperante

FIȘĂ INFORMATIVĂ privind lista jurisdicțiilor fiscale necooperante

IP/17/5121

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar