Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Méltányos adóztatás: az EU közzéteszi az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzéke nem együttműködő országok és területek jegyzékét

Brüsszel, 2017. december 5.

A mai napon az uniós tagállamok pénzügyminiszterei brüsszeli megbeszélésükön megállapodtak az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek első uniós jegyzékéről.

A miniszterek összesen 17 országot foglaltak e jegyzékbe a jó adóügyi kormányzásra vonatkozóan elfogadott normák be nem tartása miatt. Emellett az EU-val való kapcsolatfelvételt követően 47 ország vállalt kötelezettséget az adórendszereikben azonosított hiányosságok kezelésére és az előírt kritériumoknak való megfelelésre.

Ez az újszerű eljárás minden bizonnyal világszerte előmozdítja a jó adóügyi kormányzás szintjét, és hozzájárul az utóbbi idők botrányai – például a Paradise-iratok – által feltártakhoz hasonló nagyszabású adóügyi visszaélések megelőzéséhez.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos kijelentette: „Az adóparadicsomok első uniós feketelistájának elfogadása fontos győzelem az átláthatóság és a méltányosság terén. Ám az eljárás nem zárul le ennyivel. Fokozott nyomást kell gyakorolnunk a jegyzékben felsorolt országokra, hogy rávegyük őket a változásra. A feketelistán szereplő országoknak és területeknek visszatartó erejű szankciók formájában megtestesülő következményekkel kell szembesülniük, a kötelezettségeket vállalóknak pedig gyors és hiteles intézkedéseket kell tenniük azok teljesítése érdekében. Nem lehetünk naivak: az ígéreteket tettekre kell váltani. Senki nem potyázhat.”

Az uniós jegyzék elképzelése eredetileg a Bizottságtól származik, és azt később a tagállamok is felkarolták. A jegyzék összeállításában az EU számos nemzetközi partnere is tevékenyen részt vállalt. Folytatnunk kell azonban a munkát, mivel 2018 végéig további 47 országnak, 2019 végéig pedig a pénzügyi központokkal nem rendelkező fejlődő országoknak is meg kell felelniük az uniós kritériumoknak, ha nem akarnak felkerülni a jegyzékre. A Bizottság számít arra is, hogy a tagállamok további lépéseket tesznek a jegyzékben szereplő országokra és területekre vonatkozó erőteljes és visszatartó erejű ellenintézkedések kialakítása érdekében, amelyek kiegészíthetik a finanszírozással kapcsolatos hatályos uniós szintű óvintézkedéseket.

A következő lépések

Az uniós jegyzékbe vétel dinamikus eljárás, amely 2018-ban is folytatódik:

  • Első lépésként az uniós jegyzékben szereplő összes országot és területet levélben értesítik a döntésről és arról, mit tehetnek azért, hogy lekerüljenek a jegyzékről.
  • A Bizottság és a tagállamok (a magatartási kódexszel foglalkozó csoport keretében) továbbra is szorosan nyomon követik az összes területet és országot annak biztosítására, hogy azok teljesítsék kötelezettségvállalásaikat, valamint annak meghatározására, hogy szükséges-e a jövőben más országokat is felvenni e jegyzékbe. Az első időközi eredményjelentés közzétételére várhatóan 2018 közepén kerül sor. Az uniós jegyzéket évente legalább egyszer frissítik.

További információk:

Tájékoztató feljegyzés az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzékéről

TÁJÉKOZTATÓ adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzékéről

IP/17/5121

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar