Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Pravedno oporezivanje: EU objavljuje popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija

Bruxelles, 5. prosinca 2017.

Tijekom današnjeg sastanka u Bruxellesu ministri financija država članica EU-a dogovorili su se o popisu nekooperativnih poreznih jurisdikcija koji se prvi put objavljuje.

Na popis je dospjelo ukupno 17 zemalja koje ne ispunjavaju dogovorene standarde dobrog upravljanja u području oporezivanja. Nadalje, nakon kontakata s EU-om 47 zemalja obvezalo se ukloniti nedostatke u svojim poreznim sustavima i ispuniti postavljene kriterije.

Ovim dosad nezabilježenim postupkom pokušava se unaprijediti dobro porezno upravljanje diljem svijeta i spriječiti porezna zlouporaba velikih razmjera otkrivena u nedavnim skandalima poput tzv. Rajskih dokumenata (engl. Paradise Papers).

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Sastavljanje prve EU-ove crne liste poreznih oaza velik je korak prema transparentnosti i pravednosti. No time je proces tek započeo. Moramo pojačati pritisak na navedene zemlje da promijene svoj način poreznog poslovanja. Jurisdikcije s crne liste moraju se suočiti s posljedicama u obliku odvraćajućih sankcija, a one koje su se obvezale na promjene moraju ih provesti brzo i vjerodostojno. Ne smijemo biti naivni: obećanja se moraju pretvoriti u djela. Nikome se neće gledati kroz prste.”

Ideju o EU-ovoj crnoj listi predložila je Komisija, a nakon toga su je razradile države članice. Njezino je sastavljanje mnogim međunarodnim partnerima EU-a bilo poticaj da se aktivno uključe u cijeli proces. Međutim, posao se mora nastaviti s obzirom na to da još 47 zemalja treba ispuniti kriterije EU-a do kraja 2018., odnosno 2019. za zemlje u razvoju bez financijskih centara, kako bi izbjegle uvrštavanje na popis. Komisija očekuje da će države članice u odnosu na jurisdikcije s popisa nastaviti provoditi snažne i odvraćajuće protumjere koje nadopunjuju postojeće obrambene mjere na razini EU-a u pogledu financiranja.

Sljedeći koraci

Izrada popisa EU-a dinamičan je postupak te će se nastaviti 2018.

  • Prvi će korak biti slanje dopisa svim jurisdikcijama na popisu EU-a u kojem se objašnjava zašto su uvrštene i što mogu učiniti kako bi ih se uklonilo s popisa.
  • Komisija i države članice (u okviru Skupine za Kodeks o postupanju) nastavit će pomno pratiti sve jurisdikcije kako bi se osiguralo ispunjivanje preuzetih obveza i utvrdilo treba li u budućnosti na popis uvrstiti i druge zemlje. Prvo privremeno izvješće o napretku trebalo bi biti objavljeno sredinom 2018. Popis EU-a ažurirat će se barem jedanput godišnje.

Dodatne informacije:

OBAVIJEST o popisu nekooperativnih poreznih jurisdikcija

INFORMATIVNI ČLANAK o popisu nekooperativnih poreznih jurisdikcija

IP/17/5121

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar