Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az akadálymentesítést szívügyeként kezelő franciaországi Lyon a 2018. évi Access City díj győztese

Brüsszel, 2017. december 5.

A Fogyatékos Emberek Európai Napja alkalmából az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, hogy a franciaországi Lyon a 2018. évi Access City díj nyertese. A várost befogadó és általános akadálymentességéért jutalmazták.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos a díj átadásakor kijelentette: „Bizottságunk elkötelezett az emberek érdekeinek előtérbe helyezése, valamint az iránt, hogy a társadalmi befogadást elsődleges fontosságú politikai prioritásként kezelje. A szociális jogok európai pillére november 17-i kihirdetésével az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság kifejezte egyetértését annak tekintetében, hogy a jövő Európájának szociálisnak és befogadónak kell lennie. A fentiek értelmében városaink és társadalmunk fokozottan akadálymentessé tétele a fogyatékkal élő emberek számára elengedhetetlen. Köszönöm Lyonnak és az összes többi, a versenyben részt vevő városnak, hogy erőfeszítéseket tettek ennek elérése érdekében. Remélem, versenyünk inspiráló lehet sok más város, valamint az összes regionális és nemzeti hatóság számára.”

Lyon tömegközlekedést szolgáló buszai 100 %-ban akadálymentesek, ezen felül a kultúrához való akadálytalan hozzáférés is mindenki számára biztosított, köszönhetően a könyvtárakban található akadálymentes eszközöknek, például felolvasó gépeknek, hangoskönyveknek és nagyítós képernyőknek. A város digitális eszközöket is fejlesztett a fogyatékkal élők számára, emellett a munkahelyi integráció terén elmondható, hogy a közalkalmazottak 7,8 %-a fogyatékkal élő személy. Ez a szám jelentősen magasabb a francia jogszabályokban előírt 6 %-os minimumkvótánál.

Az Európai Bizottság a második helyezettnek járó díjat a szlovéniai Ljubljanának, a harmadik helyezettnek járó díjat pedig a luxemburgi Luxembourg városnak adta. Ljubljana az akadálymentességet politikája szerves részévé tette azáltal, hogy a témával foglalkozó különleges tanácsadó bizottságot állított fel, idősekkel és fogyatékkal élőkkel a tagjai között, akik így közvetlenül részt vesznek a város politikai döntéshozatalában. Luxembourg a lakosság tájokoztatására fektette a hangsúlyt a fogyatékosok stigmatizálásának elkerülése és egy mindenki számára lakható város kialakítása érdekében.

Végezetül a dániai Viborg különdíjat kapott annak elismeréseképp, hogy történelmi örökségét és dombos tájképét sikeresen összeegyeztette az akadálymentes infrastruktúrával.

Háttér-információk

Az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közös szervezésében átadott Access City díj egyike a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó uniós fogyatékosságügyi stratégiában foglalt intézkedéseknek, melyek célja egy akadályoktól mentes Európa létrehozása a fogyatékkal élők számára. Azon városok tevékenységének elismerésére szolgál, amelyek úttörők az akadályok leküzdése terén Európa-szerte. A díjat annak a városnak ítélik oda, amely láthatóan és fenntartható módon javította a városi élettel kapcsolatos alapvető funkciókhoz való hozzáférést, valamint konkrét tervekkel rendelkezik a további fejlesztéseket illetően. A díj célja más, hasonló kihívásokkal szembenéző városok ösztönzése és a bevált gyakorlatok terjesztése az Unió területén.

Az Access City díjra az 50 000-nél több lakosú európai városok nevezhetnek A városok felé támasztott elvárás, hogy átfogó megközelítésről tegyenek tanúbizonyságot négy kulcsfontosságú területen: épített környezet és közterületek; közlekedés és a közlekedéshez kapcsolódó infrastruktúra; információs és kommunikációs technológiák, ideértve az új technológiákat is (IKT); közintézmények és közszolgáltatások.

A díjat a Fogyatékossággal Élők Európai Napján évente megrendezett konferencia keretében adják át, amely eseményre körülbelül 400 résztvevő érkezik Európa különböző tájairól.

Az akadálymentesítésre vonatkozó uniós politika

Európa hozzáférhetőbbé tétele a fogyatékkal élő személyek számára a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó uniós fogyatékosságügyi stratégia központi elemét képezi. A stratégia uniós szinten általános keretet biztosít a fogyatékosság és akadálymentesség területén foganatosított intézkedéseknek, így kiegészítve és támogatva a tagállamok intézkedéseit. Az uniós jogszabályok tartalmaznak a hozzáférésére vonatkozó különös rendelkezéseket, például a közlekedés és az elektronikus kommunikációs szolgáltatások területén. A Bizottság akadálymentesítési intézkedéscsomagra tett javaslata például a termékek és szolgáltatások fogyatékossággal élők számára való elérhetőbbé tételét célozza meg. Az Európai Parlament szeptemberben megszavazta az akadálymentesítési intézkedéscsomagról szóló jelentés elkészítését, a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóügyi Tanács (EPSCO) pedig várhatóan az általános megközelítés mellett fog szavazni december 7-én.

Az Unió a jogalkotáson és a szakpolitikai stratégiákon túl számos eszközt, köztük a kutatást és a szabványosítást is igénybe veszi, hogy ezek segítségével biztosítsa a fogyatékossággal élők hozzáférését többek között az épített környezethez, az információs és kommunikációs technológiákhoz, továbbá a közlekedéshez, valamint hogy Unió-szerte ösztönözze az akadálymentesített termékek és szolgáltatások piacát

A verseny korábbi díjazottjai: 2011, Avila (Spanyolország) 2012, Salzburg (Ausztria) 2013, Berlin (Németország) 2014, Göteborg (Svédország) 2015, Boras (Svédország) 2016, Milánó (Olaszország) 2017, Chester (Egyesült Királyság)

További információk:

E közlemény PDF és Word formátumban akadálymentesített változatban is elérhető.

A 2018. évi Access City díj

A Fogyatékos Emberek Európai Napja 2017

Kövesse Marianne Thyssen biztos bejegyzéseit a Facebookon és a Twitteren.

 

IP/17/5069

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar