Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Acélipar: az Európai Bizottság üdvözli a globális fórum ambiciózus megállapodását a kapacitásfelesleg kezeléséről

Brüsszel, 2017. november 30.

A globális fórum tagjai a világszintű acélipari kapacitásfelesleg kezelése érdekében 2018–2019-ben végrehajtandó, szerteágazó szakpolitikai megoldásokról állapodtak meg.

Az acéliparban kialakult kapacitásfelesleggel foglalkozó globális fórum tagjai a mai napon Berlinben tartott megbeszélésükön ambiciózus intézkedéscsomagról állapodtak meg, amely konkrét szakpolitikai megoldásokat határoz meg a világszintű acélipari kapacitásfelesleg sürgető problémájának kezelése érdekében.

Az elfogadott intézkedéscsomag értelmében a globális fórum tagjainak piaci alapú eredményeket kell biztosítaniuk az acéliparban, tartózkodniuk kell a piactorzító támogatásoktól és a kapacitásfelesleg kialakulásához hozzájáruló egyéb állami támogatási intézkedésektől, egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítaniuk az állami és a magánvállalatok számára, valamint az alkalmazkodást eredményesen szolgáló szakpolitikákat kell kialakítaniuk. E megállapodás részletesen meghatározza a kapacitásfelesleg kialakulásához vezető piactorzító gyakorlatokat, és a 2018–2019-es végrehajtás nyomon követése érdekében erőteljes ellenőrzési mechanizmus társul hozzá a kapacitással és a szakpolitikákkal kapcsolatos fejleményekre vonatkozóan.

A találkozón részt vett Cecilia Malmström kereskedelmi biztos, aki a következőket nyilatkozta: „Az acélipari kapacitásfelesleg ténylegesen kihat az emberek életére – különösen azokéra, akik emiatt válnak munkanélkülivé. A mai napon fontos és hatékony intézkedéscsomagról állapodtunk meg a világszintű acélipari kapacitásfelesleg sürgető problémájának kezelése érdekében. Ezek a szerteágazó szakpolitikai megoldások hozzájárulnak az egyenlő versenyfeltételek kialakításához, és elősegítik a növekedést és a munkahelyteremtést az Unióban. Globális kihívásról van szó, amelyet ennek megfelelően kell kezelnünk. A Kereskedelmi Világszervezet Buenos Airesben megrendezésre kerülő 11. miniszteri konferenciájának előkészítő szakaszában e siker felhívja a figyelmet arra, milyen jelentős szerepet játszik a hatékony multilaterális együttműködés a globális problémák megoldásában. Természetesen van még tennivalónk: meg is kell valósítanunk mindazt, amiben megállapodtunk. Az uniós iparág, munkavállalóink, fogyasztóink és polgáraink jövője múlik azon, hogy e kötelezettségvállalásoknak mindenki ténylegesen eleget tesz-e. Az EU a jövő év folyamán – e fórum társelnökeként – szorosan nyomon követi majd az intézkedések végrehajtását.”

Juncker elnök több alkalommal felvetette a kapacitásfelesleg kérdését két- és többoldalú szinten egyaránt, például a G20-csoport legutóbbi két csúcstalálkozóján. A G20-csoport vezetőinek a hangcsoui csúcstalálkozón kifejezett kérésére 2016 decemberében létrehozott fórumot a G20-ak 2017 júliusában Hamburgban tartott csúcstalálkozójának eredményei megerősítették. Az OECD szervezésében működő fórum évente jelentést tesz a G20-csoport minisztereinek.

Az elsődleges lépés most az, hogy a globális fórum tagjai biztosítsák az elfogadott alapelvek és ajánlások gyors alkalmazását, valamint – 2018 első felében – megosszák egymással a piactorzító támogatások megszüntetése érdekében tett lépésekre vonatkozó információkat. A globális fórum évente legalább három alkalommal ülésezik majd a ma elfogadott kötelezettségvállalások végrehajtásának nyomon követése céljából.

Háttér-információk

Az acélipar az Európai Unió gazdaságának alapvetően fontos ágazata, és központi szerepet játszik a globális értékláncokban, több százezer európai polgárnak nyújtva munkát.

Az acélipari kapacitások globális szintű többlettermelése 2016-ban mintegy 737 millió metrikus tonnát tett ki, ami a valaha mért legnagyobb mennyiség. Ez az elmúlt évek során fenntarthatatlanul alacsony acélárakhoz vezetett, és káros hatással volt az acéliparra, akárcsak a kapcsolódó iparágakra és munkahelyekre. 

2016 márciusában a Bizottság közleményt adott ki, amelyben számos intézkedést terjesztett elő az uniós acélipar versenyképességének elősegítése érdekében.

A Bizottság többek között piacvédelmi eszközök felhasználásával, valamint dömpingellenes és szubvencióellenes vámok kivetésével védte az EU acéliparát a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok hatásaitól. Az EU az acéltermékek tisztességtelen behozatalával szemben jelenleg minden korábbinál nagyobb számú piacvédelmi intézkedést alkalmaz; összesen 47 dömpingellenes és szubvencióellenes intézkedés van hatályban.

Ugyanakkor a piacvédelem a globális kapacitásfeleslegnek csupán a hatásait képes kezelni – az okait nem. Az EU ezért 2016 decemberében részt vett az acéliparban kialakult kapacitásfelesleggel foglalkozó globális fórum létrehozásában. Az összesen 33 gazdaságot – a G20-csoport valamennyi tagját és más érdekelt OECD-tagokat – összefogó fórum a világ valamennyi jelentős termelőjét a tagjai között tudhatja.

Létrehozása óta a részt vevő gazdaságok információkat osztanak meg az acélkapacitásról, a támogatásokról és egyéb támogató intézkedésekről. Az átláthatóság fokozódása lehetővé tette a globális fórum tagjai számára, hogy az acéliparban kialakult kapacitásfelesleg fő okaira összpontosítsanak, és ezek kezelése érdekében konkrét lépésekről állapodjanak meg, erősítve a piac szerepét és átalakítva az ágazat szerkezetét. 

További információk

Sajtóközlemény: Acélipar: a Bizottság fellép a fenntartható foglalkoztatás és növekedés védelme érdekében

Tájékoztató: Acélipar: a fenntartható foglalkoztatás és növekedés megőrzése Európában

IP/17/5049

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar