Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Industrija čelika: Europska komisija pozdravlja ambiciozni sporazum Globalnog foruma o rješavanju problema viška kapaciteta

Bruxelles, 30. studenoga 2017.

Članovi Globalnog foruma složili su se oko širokog spektra političkih rješenja problema globalnog viška kapaciteta u sektoru čelika, koja će se provesti u 2018. i 2019.

Članovi Globalnog foruma o višku kapaciteta u sektoru čelika danas su se na sastanku u Berlinu dogovorili o ambicioznom paketu konkretnih političkih rješenja za goruća pitanja globalnog viška kapaciteta u sektoru čelika.

U skladu s dogovorenim paketom članovi Globalnog foruma moraju osigurati tržišno utemeljena rješenja u industriji čelika, suzdržati se od uvođenja subvencija kojima se narušava tržište i drugih državnih mjera potpore kojima se pridonosi nastanku viška kapaciteta, osigurati ravnopravne tržišne uvjete za državna i privatna poduzeća te provesti učinkovite politike prilagodbe. Sporazum, u kojem se navode prakse kojima se narušava tržišno natjecanje i koje su uzrok viška kapaciteta, podržan je snažnim mehanizmom nadzora razvoja kapaciteta i politika u cilju praćenja provedbe u 2018. i 2019.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström na sastanku je izjavila: Problem viška kapaciteta čelika ima stvaran utjecaj na život ljudi, posebno onih koji ostanu bez posla. Danas smo se dogovorili o važnom i učinkovitom paketu mjera za rješavanje gorućeg problema globalnog viška kapaciteta u sektoru čelika. S pomoću tog širokog spektra političkih rješenja stvorit će se jednaki uvjeti tržišnog natjecanja za sve i poduprijeti gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta u EU-u. Riječ je o globalnom izazovu koji se mora i rješavati globalno. Uoči 11. ministarske konferencije Svjetske trgovinske organizacije u Buenos Airesu taj uspjeh potvrda je važnosti učinkovite multilateralne suradnje u rješavanju globalnih problema. Naravno, posla još ima. Sad moramo riječi pretvoriti u djela. Naša industrija, radna snaga, naši potrošači i građani ovise o učinkovitoj provedbi tih obveza. Kao supredsjedatelj ovog foruma tijekom sljedeće godine EU će pozorno pratiti provedbu tih mjera.

Problem viška kapaciteta u nekoliko je navrata istaknuo predsjednik Juncker na bilateralnoj i multilateralnoj razini, posebno na posljednja dva sastanka na vrhu skupine G20. Forum je pokrenut u prosincu 2016. nakon poziva čelnika skupine G20 u Hangzhouu, a ojačan je ishodom hamburškog sastanka na vrhu skupine G20 u srpnju 2017. Forum je osnovan i funkcionira uz podršku OECD-a, a svake godine dostavlja izvješće ministrima skupine G20.

Članovi Globalnog foruma sada bi trebali u prvom redu osigurati brzu primjenu dogovorenih načela i preporuka te u prvoj polovici 2018. dijeliti informacije o koracima poduzetima u svrhu uklanjanja subvencija kojima se narušava tržišno natjecanje. Globalni forum nastavit će se sastajati najmanje triput na godinu radi praćenja provedbe danas preuzetih obveza.

Kontekst

Industrija čelika važan je sektor gospodarstva Europske unije i igra središnju ulogu u svjetskim vrijednosnim lancima te osigurava radna mjesta stotina tisuća europskih građana.

Globalni višak kapaciteta za proizvodnju čelika dosegnuo je u 2016. rekordnih 737 milijuna metričkih tona. Zato je zadnjih nekoliko godina cijena čelika pala na neodrživu razinu, što je naškodilo i sektoru čelika i povezanim industrijskim granama te smanjilo broj radnih mjesta. 

U ožujku 2016. Komisija je objavila Komunikaciju u kojoj je predstavila niz mjera za poticanje konkurentnosti industrije čelika EU-a.

Komisija je industriju čelika EU-a štitila od učinaka nepoštene trgovine između ostalog mjerama trgovinske zaštite – antidampinškim i antisubvencijskim pristojbama. U EU-u je trenutno na snazi rekordan broj mjera trgovinske zaštite od nepoštenog uvoza proizvoda od čelika: ukupno 47 antidampinških i antisubvencijskih mjera.

Međutim, mjerama trgovinske zaštite mogu samo suzbijati učinci globalnog viška kapaciteta na trgovinu, ali ne i uklanjati njegovi temeljni uzroci. Zato je EU u prosincu 2016 sudjelovao u stvaranju Globalnog foruma o višku kapaciteta u sektoru čelika. U Forumu sudjeluju 33 zemlje, sve članice skupine G20 i neke druge zainteresirane članice OECD-a, to jest okuplja sve najveće svjetske proizvođače.

Od njegova osnutka uključene zemlje razmjenjuju podatke o kapacitetima u sektoru čelika, subvencijama i drugim mjerama potpore. To povećanje transparentnosti omogućilo je članovima Globalnog foruma da se usredotoče na uzroke problema viška kapaciteta u sektoru čelika i dogovore o konkretnim koracima za njihovo rješavanje jačanjem uloge tržišta i promjenom strukture te industrije. 

Dodatne informacije

Priopćenje za tisak: Industrija čelika: Komisija poduzima mjere za očuvanje održivih radnih mjesta i održivog rasta u Europi

MEMO: Industrija čelika: Očuvanje održivih radnih mjesta i održivog rasta u Europi

IP/17/5049

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar