Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Corpul european de solidaritate: un an de la lansare

Bruxelles, 7 decembrie 2017

Astăzi este prima aniversare a creării Corpului european de solidaritate

În decursul primului an de la lansarea Corpului european de solidaritate de către Comisia Europeană, numărul tinerilor înscriși din toate statele membre este de 42 745, dintre care 2 166 și-au început deja activitatea în plasamentele oferite de cele 1 434 de organizații.

Comisarul pentru buget și resurse umane, Günther H. Oettinger, a declarat: „Tinerii vor lucra în proiecte-cheie, își vor face prietenii pe viață și vor contribui la evoluția societății noastre, sub egida etichetei de calitate a Corpului european de solidaritate.”

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Sunt încântat că atât de mulți tineri din toată Europa cred în solidaritate și se angajează în activități de voluntariat, formare și muncă în sprijinul altora. La un an după lansarea Corpului european de solidaritate, mulți dintre aceștia au deja o contribuție importantă, aducând ajutor și speranță celor în nevoie. Acum avem nevoie de o adoptare rapidă a cadrului juridic specific și a unui buget special pentru anii următori pentru a transforma în realitate potențialele beneficii ale Corpului european de solidaritate.”

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a adăugat: „Participarea la Corpul european de solidaritate este nu numai o modalitate extraordinară de a da dovadă de solidaritate, ci și o posibilitate ca tinerii să își dezvolte noi competențe și să aducă o valoare adăugată la propriul CV. Îmi exprim speranța că propunerea noastră de a consolida Corpul de solidaritate va fi adoptată cât mai curând, astfel încât să putem spori oportunitățile oferite tinerilor noștri europeni.”

De la momentul lansării, participanții din cadrul Corpului european de solidaritate au fost activi în întreaga Europă. În august 2017, de exemplu, primul grup de voluntari din Corpul european de solidaritate a sosit în Norcia, Italia, pentru a contribui la eforturile actuale de reparare a pagubelor și de restabilire a serviciilor sociale pentru comunitatea locală afectată de cutremurele grave care loviseră regiunea în urmă cu un an. În total, până în 2020, numărul membrilor Corpului european de solidaritate care vor sprijini comunitățile italiene afectate de cutremure va fi de 230. Alți participanți la Corpul de solidaritate lucrează, de exemplu, cu tineri care provin din medii defavorizate sau cu nevoi speciale, inclusiv cu refugiați sau cu persoane în vârstă, de la Rotterdam în Țările de Jos, până la Aveiro în Portugalia, precum și în multe alte locuri din Europa.

Propunerea Comisiei referitoare la consolidarea Corpului european de solidaritate, prin atribuirea unui buget propriu și a unui cadru juridic specific, precum și prin extinderea activităților sale, este în prezent în curs de dezbatere în Consiliu și în Parlamentul European. La 20 noiembrie 2017, în cadrul Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport, statele membre au ajuns la un acord informal în acest sens, care deschide drumul către acordul final cu Parlamentul European.

Context

În discursul său din 2016 privind starea Uniunii, dl. Juncker, președintele Comisiei, a anunțat crearea unui Corp european de solidaritate, care le va oferi tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 ani ocazia de a participa la o gamă largă de activități de solidaritate în întreaga UE.

Două luni mai târziu, Corpul european de solidaritate a fost lansat cu obiectivul de a ajunge la 100 000 de tineri participanți până la sfârșitul anului 2020.

În această primă etapă a Corpului european de solidaritate, au fost mobilizate opt programe diferite pentru a le oferi tinerilor șansa de a lua parte la o serie de activități de solidaritate față de oameni aflați în situații dificile din întreaga UE. Participarea la aceste activități nu numai că este benefică pentru dezvoltarea personală a tinerilor, pentru implicarea lor activă în societate și pentru capacitatea lor de inserție profesională, ci ajută și organizațiile neguvernamentale, organismele publice și întreprinderile în eforturile pe care le depun pentru a face față provocărilor societale și de altă natură.

În urma selecției voluntarilor la organizațiile corespunzătoare care a început în martie 2017, în iulie a fost lansată componenta profesională a Corpului european de solidaritate, cu două proiecte conduse de serviciile publice pentru ocuparea forței de muncă din Italia și din Franța și cu sprijinul Comisiei Europene. Aceste proiecte oferă locuri de muncă sau stagii în domenii legate de solidaritate în altă țară a UE pentru un număr de până la 6 000 de tineri.

La data de 30 mai 2017, Comisia a prezentat o propunere de creare a unei baze solide pentru Corpul european de solidaritate, cu un buget de 341,5 milioane EUR pentru perioada 2018-2020 și de instituire a unui cadru juridic specific. În plus, Comisia a propus extinderea oportunităților oferite tinerilor. Corpul european de solidaritate oferă plasamente de voluntariat, stagii și plasamente profesionale, iar în viitor va oferi, de asemenea, participanților posibilitatea de a-și crea propriile proiecte de solidaritate sau de a participa la activități de voluntariat în grup.

La 17 noiembrie, în cadrul prânzului de lucru privind educația și cultura care a avut loc la Göteborg (Suedia), președintele Juncker a invitat liderii UE să atingă un obiectiv de 1,5 de milioane de tineri care să participe la Corpul european de solidaritate până în 2025, ceea ce ar necesita un buget de 6 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027.

Mai multe informații

Pagina de înregistrare a portalului Corpului european de solidaritate

Pagina de Facebook a Corpului european de solidaritate

Twitter: #EUSolidarityCorps

Urmăriți activitatea comisarului Oettinger pe Twitter

Urmăriți activitatea comisarului Navracsics pe Twitter

Urmăriți activitatea comisarului Thyssen pe Twitter și pe Facebook

IP/17/5031

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar