Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Európai Szolidaritási Testület: Egy évvel az indulás után

Brüsszel, 2017. december 7.

Ma van az első évfordulója az Európai Szolidaritási Testület létrehozásának.

Azóta, hogy az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt útjára indította az Európai Szolidaritási Testületet, összesen 42 745 fiatal jelentkezett a tagállamokból. Közülük 2166-an már meg is kezdték a munkát 1434 szervezetnél.

Günther H. Oettinger, a költségvetésért és az emberi erőforrásokért felelős biztos ezt mondta: „A fiatalok fontos projekteken dolgozhatnak, életre szóló barátságokat köthetnek és jót cselekedhetnek a társadalmunk érdekében az Európai Szolidaritási Testület jól csengő neve alatt.”

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Örömmel látom, mennyi fiatal hisz szerte Európában a szolidaritásban, és kész önkéntes tevékenység, tanulás vagy szakmai munka formájában támogatni másokat. Egy évvel az Európai Szolidaritási Testület útjára indítása után jó néhányan közülük máris sokat tettek: sokak számára hoztak megkönnyebbülést és reményt. Ahhoz, hogy az Európai Szolidaritási Testületben rejlő lehetőségeket ki lehessen használni a gyakorlatban, most az lenne a legfontosabb, hogy a jogalkotók mihamarabb elfogadják a szervezet külön jogalapját és a következő évekre szóló költségvetését.”

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos hozzáfűzte: „Az Európai Szolidaritási Testület munkájában való részvétel kiváló alkalom nemcsak a szolidaritás kimutatására, hanem új készségek megszerzésére is, miközben a fiatalok önéletrajzában sem mutat rosszul. Bízom benne, hogy a Szolidaritási Testület megerősítését célzó jogalkotási javaslatunkat hamarosan elfogadják, és ennek köszönhetően tovább bővíthetjük az európai fiatalok lehetőségeit.

Elindítása óta az Európai Szolidaritási Testületben részt vevők Európa-szerte igen tevékenyek voltak. Például 2017 augusztusában az Európai Szolidaritási Testület önkénteseinek első csoportja az olaszországi Norciába érkezett, hogy részt vegyen a már zajló helyreállítási munkálatokban, és segítsen újjáépíteni az egy évvel korábbi súlyos földrengésekben megrongálódott helyi közösségi létesítményeket. Az Európai Szolidaritási Testület keretében összesen 230 fiatal fog segítséget nyújtani 2020-ig a földrengések sújtotta olasz településeknek. A Szolidaritási Testület más tagjai például hátrányos helyzetű vagy speciális szükségletű fiatalokat, menekülteket vagy időseket fognak segíteni a hollandiai Rotterdamtól a portugáliai Aveiro városáig, és még sok helyütt szerte Európában.

A Bizottság jogalkotási javaslatát, amely saját költségvetést és jogalapot biztosítana az Európai Szolidaritási Testület működéséhez, miközben a tevékenységi körét is bővítené, jelenleg tárgyalja a Tanács és az Európai Parlament. A tagállamok az Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sportügyi Tanács keretei között 2017. november 20-án már megállapodtak egymással a javaslatról, ezután vélhetően nem várat magára az Európai Parlament általi végső jóváhagyás sem.

Háttér-információk

Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke az Unió helyzetét értékelő beszédében 2016-ban bejelentette, hogy az EU létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet, amely lehetőségeket kínál majd a 18–30 éves fiataloknak arra, hogy szolidaritási tevékenységek széles körében vegyenek részt szerte az Európai Unióban.

A két hónappal később felálló Európai Szolidaritási Testület azt a célt tűzte maga elé, hogy 2020 végéig 100 000 fiatalt tudjon soraiban.

Működésének első szakaszában az Európai Szolidaritási Testület nyolc különböző program keretében adott lehetőséget a fiataloknak arra, hogy kihívást jelentő helyzetekben szolidaritási tevékenységet végezzenek szerte az EU-ban. Miközben a kezdeményezés elősegíti a fiatalok személyes fejlődését, aktív társadalmi szerepvállalását és felkészülését a munkahelyi életre, azoknak a nem kormányzati szervezeteknek, állami szerveknek és cégeknek is hasznára válik, amelyeknek különböző kihívásokat és válsághelyzeteket kell kezelniük munkájuk során.

Azt követően, hogy 2017 márciusában megkezdődött az önkéntesek és a szervezetek egymáshoz rendelése, júliusban két, az olaszországi és a franciaországi állami foglalkoztatási szolgálat által koordinált és az Európai Bizottság által támogatott projekt keretében megkezdte munkáját a szervezet szakmai komponense. Ezekben a projektekben 6000 fiatal számára nyílhat lehetőség arra, hogy szolidaritási vonatkozású munkakört töltsön be vagy szakmai gyakorlaton vegyen részt egy másik EU-tagállamban.

Annak érdekében, hogy szilárdabb alapokra helyezze az Európai Szolidaritási Testület működését, a Bizottság 2017. május 30-án jogalkotási javaslatot terjesztett elő, amelyben külön jogalap létrehozását, illetve a 2018 és 2020 közötti időszakra 341,5 millió eurós költségvetés elfogadását szorgalmazza. A Bizottság emellett két új lehetőség bevezetését is javasolta. Eszerint az Európai Szolidaritási Testület keretében nemcsak önkéntes vagy szakmai munkára, illetve gyakornoki tevékenységre nyílik majd alkalmuk a résztvevőknek, hanem arra is, hogy saját szolidaritási projektet hozzanak létre, illetve hogy csapatként jelentkezzenek önkéntes munkára.

A svédországi Göteborgban november 17-én, az oktatás és a kultúra témakörében szervezett munkaebéden Jean-Claude Juncker elnök azt javasolta az EU vezetőinek, hogy 2025-ig 1,5 millió fiatalnak adjanak lehetőséget az Európai Szolidaritási Testület munkájában való részvételre, ami a 2021-től 2027-ig tartó időszakban 6 milliárd eurós költségvetést igényelne.

További információk

Az Európai Szolidaritási Testület regisztrálásra szolgáló weboldala

Az Európai Szolidaritási Testület a Facebookon

Twitter: #EUSolidarityCorps

Kövesse Günther Oettinger biztos bejegyzéseit a Twitteren

Kövesse Navracsics Tibor biztos bejegyzéseit a Twitteren

Kövesse Marianne Thyssen biztos bejegyzéseit a Twitteren és a Facebookon

IP/17/5031

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar